|

Diyarbakır fay hatları ve deprem riski taşıyan ilçeler

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre saat 15.25'te Hani ilçesinde 4.2 büyüklüğünde deprem yaşandı. Yerin 5 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, Diyarbakır ve çevre illerden de hissedildi. Bu depremin ardından diri fay hattı sorgulaması da bir hayli arttı. Peki Diyarbakır deprem fay hattı nereden geçiyor? Diyarbakır’da deprem riski olan ilçeler hangileri? Diyarbakır Fay hattı sorgulama linki haberin detayında.

16:04 - 10/08/2023 Perşembe
Güncelleme: 16:05 - 10/08/2023 Perşembe
Yeni Şafak
Diyarbakır deprem risk haritası
Diyarbakır deprem risk haritası

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Diyarbakır'ın Hani ilçesi olan 4,2 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin 16,81 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. Kentte henüz olumsuz bir durum olmadığı öğrenildi. Bu depremin ardından Diyarbakır deprem risk haritası sorgulanmaya başlandı. Peki Diyarbakır'da fay hattı nereden geçiyor? Diyarbakır'da hangi yerler deprem riski var? Deprem riski olmayan yerler neresi?

Türkiye deprem haritası

Diyarbakır’da diri fay var mıdır?

Diyarbakır kent merkezi ve yakın yöresi Arabistan Levhası üzerinde yer almaktadır. Afrika Plakası ve 10 milyon yıldan fazla bir süreden beri Kızıldeniz boyunca açılan ıraksayan karakterdeki levha sınırı nedeniyle ondan ayrılan Arabistan Levhasının kuzeye doğru hareketi sonucu Güneydoğu Anadolu Bölgesinin kuzeyini sınırlayan bir zon boyunca, Arabistan ve Avrasya Plakaları çarpışmaktadır.

Bu çarpışmayla ilişkili olarak bölgede ortaya çıkan yaklaşık kuzey-güney doğrultulu sıkışma sonucu Diyarbakır’ın içinde bulunduğu alan ve yakın kuzeyinde doğu-batı eksenli kıvrımlar ve kuzeyden bindirmeli fayların etkin olduğu Bitlis-Zagros Kenet Kuşağı gelişirken, daha kuzeyde ise makaslama kırıkları şeklinde Kuzey Anadolu Fay Sistemi ve Doğu Anadolu Fay Sistemi oluşmuştur. Günümüzde hareketliliği devam eden bu aktif faylar boyunca son birkaç yüz yıl içinde magnitüdü 7’yi aşan ve büyük can ve mal kayıplarına neden olan pek çok deprem meydana gelmiştir.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Diyarbakır ve yakın çevresinde bulunan aktif faylar

Diyarbakır deprem fay hattı nereden geçiyor?

Bölgemizi etkileyen diğer bir deprem üreten sistem ise, yine plakaların kuzey-güney doğrultulu sıkışmaları sonucu, makaslama kırıkları şeklinde oluşan Kuzey Anadolu Fay Sistemi ve Doğu Anadolu Fay Sistemidir. Doğu Anadolu Fay Sistemi kuzeyde Bingöl Karlıovadan başlar, Bingöl, Palu, Gezin, Sivrice, Doğanyol, Pütürge, Çelikhan, Gölbaşı ve Türkoğlu’ndan geçerek güneybatıya doğru devam eder. Bu yerleşim yerlerinden başka Elazığ, Diyarbakır, Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Antakya il merkezleri de bu Sistem üzerinde oluşacak depremlerden ciddi bir şekilde etkilenebilmektedirler. Diyarbakır kent merkezi, Doğu Anadolu Fay Sistemi’ne 77 Km , Bitlis Zagros Kenet Kuşağına 45 Km uzakta bulunmaktadır. Ancak bu sisteme bağlı olarak oluşan fay zonları ve tekil faylar ise kent merkezine daha yakın bir konumda yer almaktadırlar.

Diyarbakır fay hatları ve deprem riski taşıyan ilçeler

Diyarbakır deprem haritası
#Diyarbakır
#Diyarbakır deprem
#Diyarbakır deprem fay hattı
#Diyarbakır zemini sağlam ilçeler
9 ay önce