|

16 yaşındaki kızı Facebook'tan açık artırmayla sattılar

Güney Sudan'da 16 yaşındaki bir genç kız Facebook üzerinden açık artırma ile satıldı. Aralarında Güney Sudanlı üst düzey hükümet yetkililerinin de bulunduğu 5 kişi açık arttırmaya katıldı. Arttırmayı kazanan, genç kızın ailesine 500 inek, 3 araba ve 10 bin dolar başlık parası verdi. Sivil toplum kuruluşları bu olaya sert tepki gösterdi.

Yeni Şafak
11:08 - 22/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 11:16 - 22/11/2018 Perşembe
Diğer
İnternet üzerinden açık artırmayla satılan 16 yaşındaki kız çocuğunun üzüntüsü yüzünden anlaşılıyor.
İnternet üzerinden açık artırmayla satılan 16 yaşındaki kız çocuğunun üzüntüsü yüzünden anlaşılıyor.

Güney Sudan'da geçtiğimiz ay Facebook üzerinden verilen bir ilanla 16 yaşındaki bir kızın satıldığı ve evlendirildiği ortaya çıktı. 15 gün boyunca sitede kalan ilanı fark eden Facebook sonrasında ilanı kaldırdı. Fakat genç kız çoktan evlendirilmişti.

  • 500 inek, 3 araba ve 10 bin dolara satıldı
  • Euronews'in haberine göre aralarında Güney Sudanlı üst düzey hükümet yetkililerinin de bulunduğu 5 kişi açık arttırmaya katıldı. Müzayedeyi kazanan, genç kızın ailesine 500 inek, 3 araba ve 10 bin dolar başlık parası verdi.
"Yayın politikalarımıza aykırı"

16 yaşındaki kız çocuğu evlendirildikten bir hafta sonra ilanın farkına varan Facebook yaptığı açıklamada, "Bu gönderi, insan ticaretine karşı politikalarımızı ihlal ediyor. Paylaşım, sayfa, reklam ya da grup; Facebook hiçbir şekilde insan ticareti yapılmasına izin vermemektedir" ifadelerinin altını çizdi. Facebook ilanı derhal kaldırdıklarını, bunu siteye yükleyen kişinin profilini de temelli olarak kapattıklarını açıkladı.


"Modern köle pazarlarını çağrıştırıyor"
İnsan hakları örgütleri olayı tepkiyle karşılarken uluslararası yardım kuruluşu Plan International yaşanan bu durumu
teknolojinin barbarca kullanılması
olarak değerlendirdi. Kurumun Güney Sudan Temsilcisi George Otim şu ifadeleri kullandı:
  • "Aileler endişeli"
  • Aktivistler yerel medyada oldukça geniş yer bulan bu haberin bazı aileleri cesaretlendirmesi konusunda da endişeli. Euronews'e konuşan Plan International Basın Sözcüsü Susannah Birkwood, müzayedeyi kazanan kişinin aynı zamanda genç kızın akrabalarına cep telefonu ve yatak hediye ettiğini söyledi. Birkwood, Plan International'ın önceliğinin kız çocuklarının refahını garanti altına almak olduğunu belirtti.
#Güney Sudan
#Çocuk
#Facebook
5 yıl önce