|

60 bin Arakanlı Müslüman Bangladeş’e geçti

Mynmar’ın Arakan bölgesinde ordu ve Budist milliyetçilerin saldırılarından 60 bin Arakanlı Müslüman’ın Bangladeş’e kaçtığı bildirildi.

Yeni Şafak
18:57 - 2/09/2017 Cumartesi
Güncelleme: 19:06 - 2/09/2017 Cumartesi
IHA
60 bin Arakanlı Müslüman Bangladeş'e geçti
60 bin Arakanlı Müslüman Bangladeş'e geçti

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) Bangladeş’teki Bölge sözcüsü Vivian Tan, Mynmar’ın Arakan bölgesinde ordu ve Budist milliyetçilerin saldırılarından kaçan 1 hafta içerisinde 60 bin Müslüman’ın yasa dışı yollarla Bangladeş’e geçtiği bildirdi.

15 Arakanlı boğularak hayatını kaybetti

Öte yandan bölgede saldırılar sonucu 1 haftada 400 kişinin hayatını kaybetti. Ayrıca BM’den tarafından yapılan açıklamada 20 bin kişinin Rohingya sınır bölgesinde mahsur kaldığı, Bangladeş’e deniz yoluyla ulaşmak isteyen 11’i çocuk 15 Arakanlının boğularak hayatını kaybettiği belirtilirken, boğulma sonucu can kayıplarının 40’a ulaştığı bildirildi.

Bayram'a büyük acıyla girdiler

İslam dünyası, Kurban Bayramı’na büyük acıyla giriyor. Myanmar ordusunun “sistematik soykırım” uyguladığı Arakan’da hayatını kaybeden Müslümanların sayısı binlerle ifade ediliyor.

Myanmar lideri Müslümanları hedef gösteriyor

Myanmar’ın ‘Nobel Barış Ödülü’ sahibi lideri Suu Kyi ise Müslümanları hedef gösteriyor. Myanmar’ın toplam nüfüsu 60 milyon ve ülkede 1,1 milyon Müslüman yaşıyor. Geçtiğimiz Cuma günü Myanmar ordusunun saldırıları ile başlayan son katliam dalgasında binlerce Müslümanın şehit edildiği ve binlercesinin yaralandığı belirtiliyor. Ölenlerin çoğu çocuk ve kadınlardan oluşuyor. Arakanlı Müslümanlar, uzun yıllardan bu yana Myanmar ordusunun katliamlarına maruz kalan ve yok edilmeye çalışılıyor.

Myanmarlı Abdullah yaşadıklarını anlatmıştı

Reuters haber ajansına konuşan 25 yaşındaki Abdullah adlı bir görgü tanığı, “Durum korkunç, evler yanıyor, bütün halk evlerinden kaçtı, anneler ve babalar çocuklarından ayrıldı, bazıları kayboldu, bazıları öldü” dedi. Bangladeş’in sınırı kapatması nedeniyle Myanmar ordusu ve fanatik budist çetelerin katliamlarına karşı savunmasız durumda bulunan Arakanlı Müslümanlar “Eğer biz toprakalrımıza geri dönersek ordu bizi öldürecek, Bangladeş’e sığınmaktan başka çaremiz yok, geri dönmek istemiyoruz” diyerek uluslararası topluma seslerini duyurmaya çalışıyor. Katliamdan kaçan Arakanlı bir Müslüman yaşadığı korkunç tanıklığı, "Uzak bir yerden ailemi öldürüp benzinle yaktıklarını gördüm. Köyümüzden birçok kişiyi de öldürdüler. Şu anda helikopterlerin sesini duyabilirsiniz." sözleri ile aktardı. Bir başka Arakanlı ise "Kardeşim, eşim, 3 çocuğum, 1 yeğenim, annem ve 1 kız kardeşimi sahil kenarına götürüp silahla öldürdüler." sözleriyle katliamın boyutunu gözler önüne serdi.

#Myanmar
#Bangladeş
#Arakan
#Müslümanlar
7 yıl önce