AB Enerji Komiseri Simson: Rusya’nın talep ettiği ruble ile ödeme AB’nin yaptırım kararlarını ihlal etmektir

21:08, 02/05/2022, PazartesiG: Güncelleme: 21:11, 02/05/2022, Pazartesi
IHA
AB Enerji Komiseri Simson: Rusya’nın talep ettiği ruble ile ödeme AB’nin yaptırım kararlarını ihlal etmektir
Kadri Simson

Avrupa Birliği (AB) Enerji Komiseri Kadri Simson, AB’nin ruble ile enerji ödemesini kabul etmeyeceğini belirterek, "Rusya’nın talep ettiği ruble ile ödeme AB’nin yaptırım kararlarını ihlal etmektir’’ dedi.

AB enerji bakanları, Belçika’nın başkenti Brüksel’de Rus gazı ve AB’nin enerji arzı hakkında olağanüstü toplandı. Toplantı sonrası Fransa Çevresel Dönüşüm Bakanı Barbara Pompili ve AB Komisyonu Enerji Komiseri Kadri Simson basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda ele alınan ana konunun AB’nin enerji arzı olduğunu bildiren Pompili, Rusya’nın Polonya ve Bulgaristan’a gaz sevkiyatını durdurduğunu hatırlatarak,
"Gazprom’un tek taraflı bir kararla Polonya ve Bulgaristan’a gaz sevkiyatını kesmesini şiddetle kınıyoruz. Bu kabul edilemez. Tüm taraflar anlaşmalarda yüklendikleri sorumlulukları yerine getirmelidir”
dedi.

Polonya ve Bulgaristan için acil risk bulunmuyor

Mart ayı başında Fransa’da AB liderlerinin aldığı kararlara bağlı kalındığının altını çizen Pompili, "Yaşanan bu durum bir kez daha Rus gazından bağımsızlaşma ve yeni alternatifler bulma gerekliliğini göstermiştir” ifadelerini kullanarak,
“AB tarafından benimsenmiş kurallara uyan bir ödeme modeli üzerinde çalışıyoruz”
dedi.
Pompili,
"Polonya ve Bulgaristan için enerji arzı durumunu inceledik. Acil bir risk bulunmuyor. Durumu yakından izlemeye devam ediyoruz. AB Konseyi’nin talebiyle AB Komisyonu yakında REPowerEU planını yakında açıklayacak. Bu plan fiyatları dengelemek, enerji ihtiyaçlarının cevaplanmasını koordine edecektir. AB üyesi tüm ülkeler alınan kararlar etrafında çatlaksız bir bütünlüğü devam etmektedir. Alınan kararlarımıza bağlılığımız devam edecektir”
ifadelerini kullandı.

"Ruble ile ödeme AB yaptırımlarını ihlal demektir”

Basın toplantısında konuşan AB Komisyonu Enerjiden Sorumlu Komiseri ise, AB Enerji Bakanlarının kilit rolde olduğunu söyleyerek, yaşanan gelişmelerin endişe verici olduğunu ve bu duruma en iyi cevabın birlik halinde olmak olduğunu aktardı.

Rusya’nın enerji karşılığında ruble ile ödeme yapılması ve bunun için Rusya’da hesap açılması talebini AB’nin reddetme hakkına sahip olduğunu bildiren Simson,
"Ruble ile yapılacak herhangi bir ödeme AB tarafından uygulanan yaptırım kararlarının ihlal edilmesi anlamına gelir’’
ifadelerini kullandı.

“İşletmeler için kurallar belirlenmiştir ve buna uymaları gerekir” diyen Simson, "Ödemeler ya euro ya da doları olarak ödenmeye devam etmelidir’’ dedi.

Rus gazını ikame edecek başka bir fosil yakıt kaynağı bulunmadığını, buna alternatif olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek gerektiğini söyleyen Simson, AB Komisyonu tarafından sunulacak olan REPowerEU programı ile AB’nin enerji ihtiyaçlarını karşılayacak çözümleri üretmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026