|

ABD'li Senatör Sanders: İsrail'in saldırıları insanlığın ihlali

ABD'nin Vermont Senatörü Bernie Sanders, İsrail'e yardımlarının, bu ülkenin "siyasi ve askeri" pozisyonunun değişmesine bağlı olması gerektiğini bildirdi. İsrail ordusunun saldırılarını 'insanlığın ihlali' olarak nitelendiren ABD'li Senatör, bunun durması gerektiğini vurguladı.

19:12 - 19/11/2023 Pazar
Güncelleme: 20:35 - 19/11/2023 Pazar
AA
ABD'li Senatör Bernie Sanders
ABD'li Senatör Bernie Sanders

ABD'nin Vermont Senatörü Bernie Sanders, işgalci İsrail ordusunun Filistin'e yönelik saldırıları ve ABD'nin verdiği desteklere ilişkin bir yazılı açıklama yaptı.

"Netanyahu'nun Filistin halkına komple savaş açma hakkı yok"

İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu ifade eden Sanders, "Ancak (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu'nun aşırı sağcı hükümetinin Filistin halkına komple savaş açma hakkı yok." dedi.

"İsrail'in saldırıları insanlığın ihlali"

Sanders,
1,6 milyon insanın yerlerinden edilmesinin, gıda, su, ilaç ve yakıttan mahrum bırakılmasının ve 12 bin kişinin öldürülmesinin hem uluslararası hukukun ihlali hem de "insanlığın ihlali" olduğunu belirterek
, bunun durması gerektiğini vurguladı.

"İsrail'e yardımlar şarta bağlansın"

ABD'nin her yıl İsrail'e 3,8 milyar dolar yardım sağladığını, (ABD Başkanı Joe) Biden yönetiminin 14,3 milyar daha yardım talebinde bulunduğunu anımsatan Sanders, "
Netanyahu ya da yeni bir İsrail hükümeti, siyasi ve askeri pozisyonda değişiklik olmadan ABD'den İsrail'e tek bir kuruş dahi gönderilmeyeceğini anlamalı.
" değerlendirmesinde bulundu.

"Bombardıman durmazsa yardım verilmemeli"

Sanders, İsrail'e yardım için dayatılması gereken koşulları şu şekilde sıraladı:

"Ayrım gözetmeksizin sivillere yönelik bombardımanın sonlandırılması, insani yardımın bölgeye geçişi için çatışmalara uzun ara verilmesi, Gazze halkının evlerine geri dönme haklarının güvence altına alınması, İsrail'in tekrar Gazze'yi işgal etmesi ya da kuşatmasının engellenmesi, Batı Şeria'da yerleşimcilerin şiddetine son verilmesi ve genişlemenin engellenmesi ile barış müzakerelerinin başlatılması."


#ABD
#İsrail
#Bernie Sanders
#Binyamin Netanyahu
5 ay önce