|

ABD’lilere giriş yasağı

ABD yönetimi, büyükelçiliği taşıma kararı aldığı eski Kudüs ile Batı Şeria’ya Amerikalıların girişini yasakladı. Kudüs provokasyonunun itirafı anlamına gelen bu karara, Filistinlilerin yoğun protesto çağrıları gerekçe gösterildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/12/2017 Perşembe
Güncelleme: 01:05 - 7/12/2017 Perşembe
Yeni Şafak
ABD hükümeti çalışanları ve ailelerini Kudüs’ün surlarla çevrili Eski Şehir bölgesi ile işgal altındaki Batı Şeria’ya girişlerini yasaklandı.
ABD hükümeti çalışanları ve ailelerini Kudüs’ün surlarla çevrili Eski Şehir bölgesi ile işgal altındaki Batı Şeria’ya girişlerini yasaklandı.

Trump, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı alırken, Washington’dan alınan kararın bölgeye yönelik tehdidine ilişkin itiraf gibi açıklama geldi. ABD hükümeti çalışanları ve ailelerini Kudüs’ün surlarla çevrili Eski Şehir bölgesi ile işgal altındaki Batı Şeria’ya girişlerini yasaklandı. Karar, Filistinli grupların, Amerikan Büyükelçiliği’ni Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma kararını protesto etmek için çarşamba gününden başlayarak protestolar düzenleme çağrısının ardından geldi. Öte yandan CNN kanalına konuşan ABD’li yetkililer, Kudüs gösterilerine karşı bazı ülkelerde elçiliklere asker konuşlandıracaklarını belirtti. Bu arada Almanya ve Fransa dışişleri bakanlıkları da Kudüs, Batı Şeria ve Gazze’deki vatandaşlarını uyararak gösterilerin yapıldığı alanlardan uzak durmalarını istedi.

Almanya ve Fransa da uyardı

ABD haricinde Almanya ve Fransa da vatandaşlarına Kudüs, Batı Şeria ve Gazze’de çıkabilecek çatışma ve olaylardan dolayı uyarıda bulunuldu. Fransa Dışişleri Bakanlığı, Kudüs ve Filistin genelinde geniş çaplı protesto gösterilerinin beklendiğini ifade ederek, vatandaşlarını dikkatli olmaları konusunda uyardı. Almanya Dışişleri Bakanlığı da vatandaşlarına bir seyahat uyarısı yayınladı.


İsrail’in ağzı kulaklarında

ABD Başkanı Trump’un açıklamaları sadece İsrail’i memnun etti. Kudüs surlarına ışıklarla İsrail ve ABD bayrakları yansıtıldı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise küstahça açıklamalarda bulundu. Kararı “tarihi” olarak nitelendiren Netanyahu, “ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kudüs’ü İsrail’in “başkenti” olarak tanıma ve ABD büyükelçiliğini buraya taşıma hazırlığı yönündeki cesur ve adil kararından dolayı derin memnuniyet duyuyoruz.” dedi. Dünyaya, Trump’ın kararını izleyerek Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanıma ve büyükelçiliklerini buraya taşıma çağrısı yapan Netanyahu, sözlerini şöyle tamamladı: “Bugün tarihi bir gün. Kudüs yaklaşık 70 yıldır İsrail’in başkenti ve bizim umudumuzun, rüyamızın ve duamızın yeni bin yıldaki odak noktası. (Kudüs) 3 bin yıldır Yahudilerin başkenti. Kutsal mekanların statüsünde bir değişiklik olmayacak. Bu İsrail’in ilk gününden beri bizim hedefimizdi. Yahudi devleti ve Yahudi halkı buna sonsuza dek minnettar kalacaktır. Trump’ın, İsrail’in, Filistinliler de dahil komşularıyla barışı ilerletme kararlılığını paylaşıyoruz. Trump’la ve ekibiyle bu barış rüyasını gerçekleştirmek için çalışmaya devam edeceğiz"

#Kudüs
#Filistin
#İsrail
6 yıl önce