|

ABD’nin ekseni kaydı

ABD Başkanı Trump, rakiplerine el uzatırken geleneksel müttefiklerini yerden yere vuruyor. Trump, Montana Eyaleti’nde hitap ettiği taraftarlarına Rusya lideri Putin’le iyi ve yapıcı bir ilişki kurabileceğini söylerken Almanya Başkanı Angela Merkel’i hedef tahtasına oturttu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/07/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:56 - 7/07/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

ABD Başkanı Donald Trump, rakiplerine el uzatırken geleneksel müttefiklerini yerden yere vuruyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le iyi ilişkiler kurmakta ısrar eden Donald Trump 16 Temmuz’da Rus lider ile yapacağı görüşme hakkında yöneltilen eleştiriler karşısında bu görüşmeye tüm hayatı boyunca hazırlandığını söyledi. Montana eyaletinde taraftarlarına hitap eden Trump, Putin’le iyi bir görüşme gerçekleştirmeyi beklediğini, bunun sonucunda iyi bir ilişki kurulabileceğini belirtti. Trump, kendisinin diplomatik acemilikle suçlayanlara da tepki gösterdi. ABD Başkanı, “Putin, iyi derecede hazırlanmış durumda. Ben hazır olacak mıyım? Tamamen hazırım. Bu şey için hayatım boyunca hazırlık yaptım. Bana güvenin, sadece güzel şeyler yapacağız ve belki güzel bir ilişki de kurarım” ifadelerini kullandı.


RUSYAYI İHYA ETTİLER!

Trump, mitingde Almanya Başkanı Angela Merkel’i hedef tahtasına oturtmayı da ihmal etmedi. Almanya’nın hem Rusya’dan korunmayı istediği hem de Rusya’dan milyarlarca dolarlık petrol ve gaz aldığına dikkat çeken Trump, Kuzey Akımı 2 boru hattı anlaşmasına atıfla şöyle konuştu: ‘’Gidip Rusya ile gaz ve petrol anlaşmaları yapıyorlar, Rusya’ya milyarlarca ve milyarlarca dolar ödüyorlar. Rusya’ya karşı kendilerini korumak istiyorlar, ama gidip Rusya’ya milyarlarca dolarlık ödeme yapıyorlar.’’


‘ENAYİYİZ’

‘’Almanya, Avrupa’nın, Avrupa Birliği’nin en büyük ülkesi; Almanya’dan sadece yüzde 1, sadece yüzde 1’’ vurgusu yapan Trump, Almanya Başkanı Angela Merkel’in adını anarak şunları söyledi: ‘’Dedim ki kendisine ‘Biliyorsun Angela, garanti edemem ama sizi koruyoruz ve bu sizin için bizim için olduğundan daha büyük anlam taşıyor, zira sizi korumakla bizim ne kadar korunma elde ettiğimiz meçhul.’’ Taraftarlarına durumu ‘’Bütün hesabı ödeyen enayileriz biz’’ diye özetleyen Trump, tüm Avrupa’yı korumanın masraflarını ABD’nin tek başına üstlenmeye devam etmeyeceği mesajını tekrarladı.



Pompeo Kuzey Kore’de

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un’la Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılmasını görüşmek üzere Kuzey Kore’ye geldi. Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’a inen Pompeo, Kim Jong-un’un sağ kolu Kim Yong Chol tarafından karşılandı. Pompeo Kuzey Kore’de 1,5 gün kaldıktan sonra, Asya turu kapsamında Japon yetkililerle görüşmek üzere Vietnam’a gidecek. Birleşik Arap Emirlikleri’ni de ziyaret edecek olan Pompeo, ardından Belçika’nın Brüksel kentinde düzenlenecek 2018 yılı NATO zirvesine katılacak. ABD Başkanı Trump, önceki gün yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’yle görüşmelerin “gayet iyi” gittiğini belirtmişti.

#ABD
#Donald Tump
#Vladimir Putin
6 yıl önce