|

ABD’nin oyuncağı değiliz

FransAlmanya projesi tozlu raflardan inerek yeniden AB gündemine giriyor.Alman parlamentosuna seslenen Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Avrupa’ya iki ülke liderliğinde birleşme çağrısı yaptı. Macron “Avrupa büyük güçlerin oyuncağı olamaz” diyerek ABD’ye rest çekti. “Bize işgal edilmiş bir ülke olarak davranılmasına tahammül edemeyiz” diyen eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder de Çin dahil yeni müttefikler aranmasını istedi.

Yeni Şafak
04:00 - 20/11/2018 الثلاثاء
Güncelleme: 09:03 - 20/11/2018 الثلاثاء
Yeni Şafak
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Almanya Başbakanı Merkel
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Almanya Başbakanı Merkel

FransAlmanya projesi tozlu raflardan inerek yeniden AB’nin gündemine taşınıyor. Berlin ziyaretinde Almanya parlamentosuna seslenen Fransa Cumhurbaşkanı Macron, iki ülke arasındaki bağların kuvvetlendirilmesini istedi. İki ülkenin liderliğinde Avrupa’ya birleşme çağrısı yapan Macron “Avrupa büyük güçlerin oyuncağı olamaz” sözleriyle ABD’ye rest çekti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın küresel dengeleri bozan politikaları bir dönem çok dillendirilen FransAlmanya projesini tozlu raflardan indirerek yeniden gündeme taşıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Berlin ziyaretinde Almanya parlamentosuna yaptığı konuşmada iki ülke arasındaki bağların kuvvetlendirilmesi gerektiğini belirterek Avrupa’ya birleşme çağrısı yaptı. Macron, “Avrupa’nın dünyayı kaosa sürüklenmekten alıkoyma yükümlülüğü var” dedi. Almanya’nın savaş kurbanlarını anma gününde ülkeyi ziyaret eden Macron, “Avrupa büyük güçlerin oyuncağı olamaz” sözleriyle ABD yönetimine rest çekti.

AVRUPA’YI BİRBİRİNE DÜŞÜRÜYORLAR

Macron Alman parlamenterlere yönelik konuşmasında “Bizi engellemeye çalışan birçok güç var, tartışmalarımıza karışıyor, liberal demokrasilerimize saldırıyor ve bizi birbirimize düşürmeye çalışıyorlar.” dedi. Daha bütünleşmiş bir Avrupa Birliği isteyen Macron, Eylül ayı sonunda yaptığı açıklamada Avrupa vizyonunun bir parçası olarak ortak AB savunma gücü kurmayı, güvenlik ve terörle mücadele alanlarında daha fazla iş birliği hedeflediğini açıklamıştı.

MERKEL’DEN DESTEK

Merkel ise, Macron’un konuşmasının Almanya-Fransa iş birliğinin Avrupa bağlamında öneminin altını çizen “etkileyici” bir konuşma olduğunu belirtti ve “Bir kavşakta olduğumuzu söylediniz. Ben de tam olarak bunu görüyorum. Savaştan sonra doğmuş olan kuşaklar, aldığımız derslerden sorumludur” dedi. Almanya ve Fransa liderleri Macron’un konuşması sonrası yaptıkları görüşmede göç, savunma iş birliği ve dijital şirketler için vergi sistemlerini konuştu.

  • Yeni müttefikler aramalıyız
  • ABD Başkanı Donald Trump'ın politikalarını sert dille eleştiren eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Berlin’e farklı müttefikler arayışına girme çağrısı yaptı. Schröder, yeni müttefiklerden bir tanesinin Çin olabileceğini söyledi. N-TV kanalına konuşan Gerhard Schröder, Alman hükümetine emir veren ABD'nin Berlin Büyükelçisi'ne de sert çıktı. "Bize işgal edilmiş bir ülke olarak davranılmasına tahammül edemeyiz" çıkışını yapan Schröder, ABD büyükelçinin yaptıklarını izlerken, kendisini ABD'nin egemen bir ülkedeki büyükelçisi olarak değil de işgalci bir ordunun subayı olarak gördüğü izlenimine kapılıyorum" dedi. Eski Başbakan, "ABD'nin başlattığı ihtilaflardan zarar görenlerin birbiriyle yakınlaşmasından kaçınmak imkânsız" vurgusu yaptı.

#Fransa
#Almanya
#ABD
٪d سنوات قبل