|

AFAD Avrupa Birliği'ne girdi

Türkiye'yi, afet öncesi, sırası ve sonrasında Avrupa çapında bir dayanışmayı ve işbirliğini öngören Avrupa Birliği (AB) Sivil Koruma Mekanizması'nın bir üyesi yapan imzaları, Başbakanlık AFAD Başkanı Sn. Dr. Fuat Oktay ve AB Komisyonu'nun İnsani Yardımdan Sorumlu Üyesi Sn. Christos Stylanides, bugün Bürksel'de attı.

Yeni Şafak ve
14:43 - 7/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 11:45 - 7/05/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Başbakanlık AFAD Başkanı Sayın Dr. Fuat OKTAY'ın iştirak ettiği ve 6-7 Mayıs tarihlerinde Brüksel'de düzenlenen Avrupa Sivil Koruma İşbirliği Forumu'nda AFAD'ın özellikle afetlere hazırlık ve önleme alanındaki başarılı çalışmalarıyla üyeliğe davet edilen Türkiye'nin AB Sivil Koruma Mekanizması'na katılımı ilan edildi.



Türkiye'yi, felaketlerde devreye sokulan Avrupa Sivil Koruma Mekanizması'nın 34. Üyesi yapan imzaları, Başbakanlık AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay ve AB Komisyonu'nu İnsani Yardımdan Sorumlu Üyesi Sn. Christos Stylanides attı.



AB Komisyonu'ndaki imza töreninde konuşan AFAD Başkanı Sn. Oktay, Türkiye'ye yapılan davet üzerine iki yıla yakın süren görüşmeler sonucu mekanizmaya dahil olma kararlarının, dünya genelinde felaketlerin ve insani kurtarma çalışmalarının yönetiminde aktif ve kalıcı işbirliği niyetlerini gösterdiğini söyledi. Türkiye'nin etkin ve verimli felaket yönetimi sistemi ve bu alandaki başarılı çalışmalarıyla AB Sivil Koruma Mekanizması'na önemli katkı yapacağını belirten Sn. Oktay, "Bu mekanizmanın (Türkiye'nin üyeliğiyle) pekişeceğine ve yeni bir perspektif ve dinamizm kazanacağına inanıyorum. Türkiye'nin bu mekanizmaya hem politikaların şekillenmesinde ve karar alma düzeyinde hem operasyonel düzeyde aktif katılım niyeti taşıdığını vurgulamak istiyorum" dedi.



AB Komisyonu'nun insani yardımlardan sorumlu üyesi Sn. Stilianidis ise aralık ayında Türkiye'yi ziyaretinde Suriyeli sığınmacıların ağırlandığı kamplara da gittiğini hatırlatarak, "Çalışmalarınızdan gerçekten etkilendim. Türk hükümetinin Suriyelilere ve diğer sığınmacılara desteğini derinden takdir ediyorum. Türkiye ağır bir yük paylaşıyor. Gerçekten ihtiyaç duydukları anda Suriye halkına misafirperverlik gösterdi. Avrupa, Türkiye'nin çabalarını destekliyor" diye konuştu. Sn. Stilianidis, Türkiye'nin üyeliğinin önemine işaret ederek, "Şüphesiz güçlü ve tecrübeli bir ortak alıyoruz" ifadesini kullandı. Sn. Stilianidis, Türkiye'nin katılımının AB'nin felaketlere müdahale kapasitesini kayda değer şekilde artıracağını söyledi. Stilianidis, "Ülkeniz felaketler konusunu biliyor. Bu nedenle tecrübeniz ve uzmanlığınız değerli" diyerek katılan her yeni üyeyle sivil koruma mekanizmasının bilgi ve kaynak havuzunun güçlendiğini belirtti.



Avrupa İnsani İşler ve Sivil Korunma Genel Müdürlüğü dahilindeki mekanizma, afet öncesi, sırası ve sonrasında Avrupa çapında bir dayanışmayı ve işbirliğini öngörüyor. Bu şekilde Türkiye'de meydana gelecek bir afet durumunda Avrupa Sivil Koruma Mekanizması ile birlikte üye ülkeler de katkı sağlayacak.




“Türkiye'den Öğreneceğimiz Çok Şey Var”


İmzaların atıldığı Avrupa Sivil Koruma İşbirliği Forumu'nda bugün yapılan yüksek seviyeli toplantıda AB ülkeleri, Türkiye'nin mekanizmaya katılımıyla Türkiye'den öğrenecekleri çok şey olduğunu bir kez daha ifade ettiler.



AFAD'ın imzasıyla başlayacak üyelik, Türkiye'nin Avrupa çapındaki Ortak Acil Durum ve Enformasyon Sistemi'ne (CECIS) dahil olmasını sağlıyor. Üyelik ile Türkiye'ye Avrupa Afet Gözlem ağına dahil olma imkanı getiriyor. Ayrıca Türkiye, Avrupa'nın sahip olduğu erken uyarı sistemlerinden de yararlanacak.



Küresel İnsani Yardım Raporu 2014'e gore Dünya'nın en cömert ülkesi ve en fazla yardım yapan 3. Ülkesi konumundaki Türkiye'ye, nakliye maliyetinin önemli oranda azaltılması büyük bir avantaj sağlayacak.



Türkiye, sahip olduğu tecrübe ve birikimleri mekanizmaya üye olması sonrasında AB ülkeleri ve Avrupa Sivil Koruma Mekanizması'na üye diğer ülkeler ile paylaşacak. Kendi tecrübe ve birikimlerini paylaştığı gibi AB ülkelerinin tecrübe ve birikimlerinden de yararlanma imkanı bulacak.



28 AB üyesi ülke ile Makedonya, İzlanda, Lihtenştayn, Sırbistan ve Norveç'in oluşturduğu AB Sivil Koruma Mekanizması'nın toplam üye sayısı Türkiye'nin katılımıyla 34'e ulaştı.



“İşbirliği ve İnovasyon”


AFAD Başkanı Sayın Dr. Fuat OKTAY, 6-7 Mayıs tarihlerinde Brüksel'de gerçekleştirilecek olan Avrupa Sivil Koruma İşbirliği Forumu'nda “Afet Risk Yönetiminde Inovasyon Tartışması” adlı özel oturuma da panelist olarak katılıyor.



Avrupa Sivil Koruma Mekanizması tarafından bu yıl 6-7 Mayıs tarihlerinde Brüksel'de gerçekleştirilen forumun bu yılki teması “İşbirliği ve İnovasyon” olacak.



2 gün sürecek forum, 4 özel oturum altında gerçekleştirilecek ve toplamda 9 panelden oluşacak. Forumun kapalı alan sergi bölümünde kurulacak AFAD standında Afete Hazır Türkiye, Afet Yönetiminde Teknolojik Dönüşüm, Bütünleşik Afet Tehlike Haritalarının Hazırlanması projeleri tanıtılıyor.



Alanındaki en büyük etkinlik olan Avrupa Sivil Koruma İşbirliği (European CPM) Forumu'nda afet risk yönetimi alanında tecrübe ve bilgi paylaşımı ile ortaya çıkabilecek yeni tehlikelerin belirlenmesi amaçlanmaktadır. İki senede bir düzenlenen forum, AB ile komşu ülkeleri arasındaki afet yönetimi üzerine işbirliğini geliştirme konusunda önemli bir araç niteliği taşıyor.


#afad
#türkiye
#afad avrupa birliği
9 yıl önce