|

Ahmaklık yapma!

ABD Başkanı Obama'nın Ortadoğu’dan Afrika’ya kadar İran’ın nüfuz alanını genişletme projesinin mimarları endişe dolu günler geçiriyor. Tahran’daki reformcuları destekleyerek önlerini açan CIA Başkanı, Trump’a seslenerek İran ile yapılan nükleer anlaşmayı sonlandırmasının büyük bir felaket ve büyük bir ahmaklık olacağını savundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 02:07 - 1/12/2016 Perşembe
Yeni Şafak

ABD'nin seçilmiş Başkanı Donald Trump döneminde ABD Başkanı Barack Obama'nın İran politikalarının çökmesinden endişe ediliyor. ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı John Brennan, Trump ve ekibinin, Tahran'ı Ortadoğu'dan Afrika'ya kadar çatışmacı aktör olarak ileri süren Obama yönetiminin politikalarına uygun hareket etmesi gerektiğini savundu. Brennan, BBC ile yaptığı söyleşide, terörle mücadele ve bu kapsamda kullanılan dil, Rusya ile ilişkiler, İran ile yapılan nükleer anlaşma ve diğer birçok konuda Trump yönetimine “dirayetli ve disiplinli” davranma çağrısında buludu.



FELAKET TELLALI


Trump'ın ekibinin, seçim kampanyası sırasında savunduğu, müeyyidelerden kaldırılması ve İran ile varılan nükleer anlaşmadan cayılması fikrini “felaket” olarak nitelendiren Brennan, “Öncelikle, bir yönetimin, kendinden önceki idarenin yaptığı anlaşmayı feshetmesi görülmemiş bir olay. Böyle bir tavır, İran'daki muhafazakarların güçlenmesi ve başka ülkelerin, İran'ın yeniden başlayacak nükleer faaliyetlerine karşı kendi nükleer programlarını geliştirme risklerini beraberinde getirecektir. İran ile yapılan nükleer anlaşmanın sonlandırılmasının büyük bir ahmaklık olacağını düşünüyorum “ dedi.



RUSYA'DAN UZAK DUR


Brennan, Moskova ile daha yakın ilişkiler içinde bulunma önerisinde bulunan Trump ve ekibine, Rusya'nın taahhütleri konusunda daha temkinli olma çağrısı yaptı. John Brennan, ABD Başkanı Barack Obama'nın CIA'e geçiş döneminin düşman tarafından suistimal edilip edilmediğinin araştırılması talimatını verdiğini sözlerine ekledi. Ocak ayında görevini bırakmaya hazırlanan Brennan'ın yerine, Trump tarafından Mike Pompeo'nun aday gösterileceği açıklanmıştı.



#Ortadoğu
#Donald Trump
7 yıl önce