Almanya'da Scholz liderliğindeki koalisyona halk desteği azalıyor

11:03, 22/11/2023, Çarşamba
Diğer
Almanya'da Scholz liderliğindeki koalisyona halk desteği azalıyor
Olaf Scholz

Alman vatandaşlarının az bir bölümü, mevcut koalisyon hükümetinin devam etmesini istiyor. Bu durum, "Güven felaketi" şeklinde tanımlandı.

Almanya'da koalisyon hükümetinin son durumunu özetleyen bir ankete imza atıldı.


Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'nin (FDP) üzerinde uzlaştığı koalisyon hükümeti, 2021'den bu yana ülkeyi yönetiyor.


Bild gazetesi için yapılan bir ankete göre, koalisyonu oluşturan partilerin renklerinden hareketle ifade edilen "trafik ışığı" koalisyonuna destek eriyor.


Hükümetin devam etmesi istenmiyor


Yalnızca her 5 kişiden 1'inin SPD, Yeşiller ve FDP'den oluşan hükümetin devamından yana olduğu ortaya çıktı. Buna karşılık yüzde 38'lik kesim, erken seçim yapılmasını istiyor.


FDP seçmenleri arasında yalnızca yüzde 28,5, hükümetin devamından yana. Yeşiller için bu oran yüzde 60,5, Şansölye Scholz'un partisi SPD için ise yüzde 40'ın biraz altında.


"Güven felaketi"


Haberde bu durumdan, "Şansölye Scholz, Lindner ve Habeck için bir güven felaketi!" şeklinde bahsedildi.


Ankete katılanlar için trafik ışığı alternatifi, CDU/CSU ve SPD'den oluşan bir federal hükümet şeklinde tanımlandı. Yüzde 15, bu fikre sıcak baktı.


Oy oranları eridi


17-20 Kasım tarihlerindeki ankete göre CDU/CSU'nun oy oranı yüzde 24'ten yüzde 30 ulaştı. SPD ve Yeşiller sırasıyla yüzde 25'ten yüzde 16,5'a ve yüzde 14'ten yüzde 13'e geriledi. FDP ise yüzde 11'den yüzde 5,5'a düştü.


Yapılan yorumda, "Trafik ışığının çoğunluk şansı yok. Erken seçim daha popüler." denildi.


"Üst üste gelen tokatlar"


Ankette, Almanya'da yaşanan bütçe krizine de değinildi. Haberde, "Koalisyon, üst üste gelen tokatlara dayanmak zorunda." denildi.


Almanya'da bütçe krizi


Almanya Anayasa Mahkemesi'nin borç frenine ilişkin kararının ardından Alman koalisyon hükümetinin bütçe krizi giderek daha dramatik hale geliyor.


Almanya Maliye Bakanlığı'nda bütçeden sorumlu müsteşar Werner Gatzer tarafından tüm bakanlıklarına gönderilen mektupta, tüm federal bütçedeki gelecekteki harcama taahhütlerinin geçici olarak dondurulduğu belirtildi.


Başlangıçta sadece İklim ve Dönüşüm Fonu için geçerli olan bütçe dondurma uygulamasının, federal bütçenin büyük bir bölümünü kapsayacak şekilde genişletildiği aktarılan mektupta, bakanlıkların ve kurumların mevcut yükümlülüklerinin yerine getirilmeye devam edileceği ancak yeni yükümlülüklere girilemeyeceği kaydedildi.


60 milyar euro


Alman hükümeti, 2021'deki bütçe değişikliğiyle koronavirüs salgını tedbirlerine yönelik 60 milyar euro tutarındaki kullanılmayan krediyi İklim ve Dönüşüm Fonu'na (KTF) aktarmaya karar vermişti.


Mahkemenin kararında, ilk olarak borç tavanının, koronavirüs krizinde de olduğu gibi ancak acil bir durum olması durumunda aşılabileceği, buna karşın fonların iklim fonuna aktarılmasının bu koşulları karşılamadığı belirtilmişti.




Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026