|

Almanya'nın hamlesine Kremlin'den ilk tepki: Ukrayna'ya göndereceğiniz tanklar da yanacak

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinin, Ukrayna'ya verdiği askeri desteği daha da güçlendireceğini ve Leopard 2 ana muharebe tankları sağlamaya karar verdiklerini açıkladı. Bu hamleye Kremlin'in tepkisi sert oldu. Kremlin Sözcüsü Peskov, Batı'nın Ukrayna'ya ağır tank gönderme planını teknolojik açıdan başarısız bir plan olduğunu savunarak, "Bu tankların diğer tüm askeri teçhizat gibi yanacağını defaatle dile getirdik" ifadelerini kullandı.

14:42 - 25/01/2023 Çarşamba
AA
Kremlin Sözcüsü Dmitri Sergeyeviç Peskov
Kremlin Sözcüsü Dmitri Sergeyeviç Peskov
Almanya hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit, Almanya'nın Ukrayna'ya Leopard 2 tankları göndereceğini duyurdu. Hebestreit ilk adımda askeri stoklardan 14 Leopard 2 tankı sağlanacağını ve Ukrayna askerlerinin Almanya'daki eğitimine yakında başlanacağını duyurdu. Hebestreit tarafından yapılan yazılı açıklamada,
"Bu karar, Ukrayna'yı elimizden gelen en iyi şekilde destekleme yönündeki bilinen çizgimizi takip etmektedir. Uluslararası alanda yakın bir koordinasyon ve uyum içerisinde hareket ediyoruz"
ifadelerine yer verildi. Kararın, Almanya'nın en yakın Avrupalı ve uluslararası ortaklarıyla gerçekleştirilen yoğun istişarelerin bir sonucu olduğu vurgulandı. Diğer Avrupalı ortakların da Ukrayna'ya Leopard-2 tanklarını verecekleri aktarılan açıklamada, Ukraynalı askerlerin Leopard tanklarıyla ilgili eğitiminin Almanya'da hızlı bir şekilde başlayacağı kaydedildi. Ukrayna'ya destek paketinin, eğitimin yanı sıra lojistik, mühimmat ve sistemlerin bakımını da içereceği ifade edildi. Almanya'nın, Leopard-2 tanklarını envanterlerinden Ukrayna'ya hızlı bir şekilde teslim etmek isteyen ülkelere, bunların sevkiyatı için onay vereceği belirtildi.

ALMANYA'NIN HAMLESİNE RUSYA'DAN JET CEVAP


Kremlin Sözcüsü Peskov, Batı'nın Ukrayna'ya ağır tank gönderme planını teknolojik açıdan başarısız bir plan olduğunu ve Rus ordusunun diğer silahları olduğu gibi tankları da imha edeceğini vurguladı. Ukrayna'ya gönderilmesi planlanan ağır tankların çok pahalı olduğunun ve bunun Avrupalı vergi mükelleflerinin omuzlarına yeni yükler bindireceğinin altını çizen Peskov, ABD'nin ise güzel kazançlar elde edeceğini belirtti. Kremlin Sözcüsü, Batı'ya bir uyarıda da göndererek
"Bu tankların diğer tüm askeri teçhizat gibi yanacağını defaatle dile getirdik"
ifadelerini kullandı.

Hem Almanya hem de ABD'den birbiriyle çelişen açıklamalar, haberler, sızıntılar geldiğine dikkat çeken Peskov, bizzat NATO'da ve tankların sevkiyatı konusunda her şeyin 'pürüzsüz' olmadığının aşikar olduğunu vurguladı.



#almanya
#rusya
#ukrayna
#tank
1 yıl önce