|

Berlin katilleri korudu

2000-2007 yılları arasında 8’i Türk 10 kişinin ölümünden sorumlu tutulan NSU üyelerinden Beate Zschaepe ömür boyu hapisle cezalandırılırken, örgüte yardım edenler 2,5 yıl ceza aldı. Cinayetlerin arkasındaki kişiler ve devlet bağlantıları ise tamamen karanlıkta kaldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/07/2018 الخميس
Güncelleme: 00:31 - 12/07/2018 الخميس
Yeni Şafak
NSU üyesi Beate Zschaepe
NSU üyesi Beate Zschaepe

Almanya’da 8 Türk’ü öldüren NSU cinayetlerinde 5 yıl sonra karar verildi. Mahkeme, NSU üyesi Beate Zschaepe’ye ömür boyu hapis cezası verdi. Bu kararla, NSU’nun arka planı ve derin devlet ile istihbarat içindeki bağlantıların ortaya çıkarılmasının önüne geçildi.

Almanya’da 8’i Türk 10 kişinin öldürüldüğü NSU cinayetlerinde beklenen karar ‘bekleneni’ vermedi. Bir kişi ömür boyu hapis cezasına çarptırılırken cinayetlerin arkasındaki kişiler ve bağlantıları ortaya çıkarılmadı. 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, banka soymak ve bombalı saldırılarda bulunmakla suçlanan aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davası Münih Eyalet Mahkemesi’nde görüldü.


ZSCHAEPE’YE ÖMÜR BOYU HAPİS

2013’de başlayan ve toplamda 437 duruşma gerçekleştirilen 5 sanığın yargılandığı yüzyılın davasında dün karar verildi. Beate Zschaepe 10 farklı cinayetten suçlu bulundu ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Ancak karar örgütün derin devlet ile istihbarat içindeki bağlantıları ve gerçek suçluları ortaya çıkarmadığı için "tatmin edici" bulunmadı. Kamuoyu bunların açığa çıkmasını istiyor.

CEZAYA SALONDAN ALKIŞ!

Sanıklardan Andrea Emminger terör örgütüne yardım ve yataklıktan 2,5 yıl ceza alırken, Holger Gerlah ve Carsten Schulz ise 3 yıl ceza aldı. Salonda izleyici olarak bulunan Neonaziler, savcılığın 12 yıl hapis cezası talep ettiği Emminger'in 2,5 yıla mahkum edilmesini alkışlaması dikkat çekti. Eminger’in cezası kaldırıldı. Eminger için en az 10 yıl hapis cezası bekleniyordu.


GERÇEK SUÇLULAR AÇIĞA ÇIKMADI

Ancak, mahkemenin kararı başta kurbanların aileleri olmak üzere kamuoyu tarafından tatmin edici bulunmadı. Yaşayan milyonlarca Türk başta olmak üzere Alman kamuoyu, karar ile NSU cinayetlerinin arka planını ve derin devlet ile istihbarat içindeki bağlantılarını tüm boyutlarıyla açıklığa çıkartılmadığı görüşünde. Gerçek suçluların ortaya çıkarılıp cezaya çarptırılmamasına tepki gösterildi. Mahkemenin sonucunda yargılamada cevap bulunamayan sorular için Almanya Federal Meclisi’nde NSU cinayetlerinin araştırılması için yeni bir komisyon kurulması tartışılıyor. İlk komisyon 2012 yılında, ikincisi de 2015 tarihinde kurulmuştu.

DAVADAN NOTLAR

Karar duruşması için Türkler ve Almanlar mahkeme binasının çevresinde yoğun bir kalabalık oluşturdu. Kurulan çadırlarda karar geceden beklenmeye başlandı. Alman medyası davaya büyük ilgi gösterdi.

  • Karar tatmin edici değil
  • Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasında verilen kararla ilgili, “Bu karar, tatmin edici olmaktan uzaktır” ifadesini kullandı. Almanya’daki Türk toplumu ve Türkiye tarafından yakından takip edilen davada verilen kararla baş sanığın ömür boyu hapis cezası aldığını, diğer 4 sanığın ise çeşitli sürelerde hapis cezalarına çarptırıldığını hatırlatan Kalın, “Bu karar, tatmin edici olmaktan uzaktır. Beklentimiz, Almanya’da NSU cinayetleri gibi ırkçılık ve yabancı düşmanlığı saikli cinayetlerin tekrar vuku bulmamasıdır.” değerlendirmesinde bulundu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, verilen karara ilişkin, “Cinayetlerin arkasında kim var, istihbarat içinde kim var, derin devlette kim var, hangi kurumlar var, ortaya çıkarılması gerekiyor ve onların da cezalandırılması gerekiyor.” açıklamasında bulundu.

#Almanya
#Türkiye
٪d سنوات قبل