|

Biden Çin'in Tayvan'a saldırması durumunda buna askeri karşılık vereceklerini söyledi

ABD Başkanı Joe Biden, Çin'in Tayvan'a saldırması durumunda Tayvan'ı savunmak için buna askeri olarak müdahil olabileceklerini bildirdi.

09:28 - 23/05/2022 Pazartesi
Güncelleme: 12:31 - 23/05/2022 Pazartesi
AA
Biden.
Biden.

ABD Başkanı Joe Biden, Çin'in Tayvan'a saldırması durumunda Tayvan'ı savunmak için buna askeri olarak müdahil olabileceklerini bildirdi.

Biden, Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile Akasaka Sarayı Devlet Konukevi'nde düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Son yıllarda Japonya ve ABD arasındaki ittifakın daha güçlü bir hale geldiğini belirten Biden, Japonya'yla yaptıkları uzay iş birliği konusunda heyecanlı olduğunu vurguladı.

İKİ ÜLKE ARASINDA İŞBİRLİKLERİ GÖRÜŞÜLDÜ

Biden, yarın Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD) Zirvesi'nde liderlerle bir araya geleceklerini aktararak, QUAD'ın dünya demokrasileri arasındaki iş birliğinin büyük işler başarabileceğini gösterdiğine dikkati çekti.

ABD Başkanı, ikili iş birliğini artırmak, bölgedeki tüm insanlar için fırsat ve refah yaratan özgür ve açık bir Hint Pasifik sağlamak amacıyla birlikte çalışma taahhüdünde bulunduklarını ifade etti.

ABD ve Japonya'nın, diğer 11 ülkeyle Hint Pasifik ekonomik çerçevesini başlatacağını ifade eden Biden, bunun "ekonomik rekabet gücünü sağlamak için en önemli zorluklar üzerinde bölgedeki yakın dost ve ortak ülkelerle çalışma taahhüdü" olduğunu kaydetti.

Biden, bu iş birliğinin özellikle "(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'i Ukrayna'ya karşı yürüttüğü acımasız savaştan, normlara ve ilkelere yönelik saldırısından sorumlu tutmak için küresel tepkiyi organize etmede" hayati önem taşıdığını vurguladı.

ABD Başkanı Biden, bugünkü görüşmede, Japon mevkidaşıyla Japonya ve ABD arasındaki güvenlik iş birliğini güçlendirmeyi sürdürmenin yollarını da ele aldıklarını aktardı.

Daha zorlu bir güvenlik ortamında ABD'nin Japonya ile daha yakın çalışacağına işaret eden Biden, "Güçlü Japonya ve güçlü bir ABD-Japonya ittifakı, bölgede iyilik için bir güçtür." dedi.


Çin'in Tayvan'ı işgal etmesine izin vermemek için Japonya ve diğer ulusların yanında olduklarını vurgulayan Biden, böyle bir şeyin olmayacağı ya da denenmeyeceği görüşünde olduğunu kaydetti.

Bir gazetecinin, "Açık nedenlerden dolayı Ukrayna çatışmasına askeri olarak dahil olmak istemediniz. Konu buna gelirse, Tayvan'ı savunmak için askeri olarak müdahil olmaya istekli misiniz?" sorusuna Biden, "evet" yanıtını verdi. Biden, daha önce bu yönde taahhütte bulunduklarını da sözlerine ekledi.

#biden
#abd
#tayvan
2 yıl önce