|

Doğu Avrupa'ya 50 bin asker: ABD’nin Ukrayna krizini fırsata çevirme planı

ABD, Rusya-Ukrayna krizini ve Avrupa’nın dağınıklığını fırsat bilerek Doğu Avrupa ülkelerine savaş gemileri, uçaklar ve 50 bin asker göndermeyi planlıyor. Halen Polonya’da 4 bin asker bulunduran Washington’un bu yığınağı bölgedeki gerilimi daha da artıracak.

Dış Haberler
00:00 - 25/01/2022 Salı
Güncelleme: 23:42 - 24/01/2022 Pazartesi
Yeni Şafak
ABD, Avrupa’nın doğusuna 50 bin asker yığmayı gündemine aldı.
ABD, Avrupa’nın doğusuna 50 bin asker yığmayı gündemine aldı.

ABD, son yıllarda Baltık Denizi’nden Akdeniz’e bölge ülkeleriyle askeri ve savunma ilişkisini güçlendirme siyasetini, Ukrayna krizini fırsata çevirerek en üst seviyeye taşımaya hazırlanıyor.

Washington, Fransa ve Almanya gibi Avrupa güçlerinin Rusya karşısındaki dağınık görüntüsünden de faydalanarak, Avrupa Birliği’nin de üyesi olan
Doğu Avrupa
ülkelerine asker yığmayı planlıyor. Amerikan New York Times gazetesi, ABD Başkanı Biden’ın
Doğu Avrupa’y
a binlerce asker, savaş gemisi ve uçak göndermeyi planladığını yazdı.

Haberde bu sayının 50 bine kadar çıkabileceği kaydedildi. Biden’ın bu hafta içinde bir karar vermesi bekleniyor. Asker takviyesi kararının Rusya ile mevcut gerilimi artırmasından endişe duyuluyor.

50 BİNE ÇIKABİLİR

Haberde, Biden’ın Doğu Avrupa ülkelerine bin ila 5 bin asker göndermeyi planladığı ve gerilimin daha da artması durumunda sayıyı on kat artırarak 50 bine çıkarma olasılığının bulunduğu belirtildi.
Gazetenin ulaştığı üst düzey bir yetkili bu sayıları teyit etmedi ancak ‘planlar geliştiriyoruz ve ileriye dönük seçenekleri belirlemek için müttefiklere danışıyoruz’ sözleri ile planın varlığını doğruladı. Bilindiği gibi aralık ayında Rusya tarafından sunulan talep listesinde,
Doğu Avrup
a’daki NATO ve ABD güçlerinin çekilmesi isteniyordu.

DOĞU KANADI ÜLKELERİNE

Pentagon yetkililerinin hafta sonu Camp David’de yaptıkları toplantıda Biden’a pek çok opsiyon sundukları ancak bu opsiyonlar arasında Ukrayna’ya asker göndermenin olmadığı da gelen bilgiler arasında. Haberde Biden’ın, NATO’nun aynı zamanda Doğu kanadını oluşturan Litvanya, Letonya, Estonya, Polonya ve Romanya gibi ülkelere asker göndermeyi planladığı belirtildi.

Yine ABD Başkanı’nın gerekirse ek hava gücü gönderebileceği de kaydedildi. Halihazırda Polonya’da 4 bin ABD ve bin NATO askerinin bulunduğu biliniyor.

KİEV’E SİLAH SEVKİYATI SÜRÜYOR

Washington Ukrayna’ya asker göndermese de silah sevkiyatına devam ediyor. ABD, önceki gün gerçekleştirdiği 90 tonluk ölümcül silah sevkiyatından sonra Kiev’e yeniden silah gönderdi.

Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İkinci kuş da Kiev’de! ABD’deki dostlarımızdan Ukrayna’nın savunma becerilerinin artırılması için 80 tondan fazla silah geldi ve bu son sevkiyat değil” ifadelerini kullandı.

NATO DA EK GÜÇ GÖNDERİYOR

  • Öte yandan NATO’dan yapılan açıklamada, üye ülkelerin
    Doğu Avrupa’
    daki müttefiklere ilave savaş gemileri ve savaş uçakları göndereceği ve kuvvetlerini hazır tuttuğu belirtildi. Açıklamada, Rusya’nın Ukrayna içinde ve çevresinde askeri yığınağını artırdığı sırada ittifakın caydırıcılık ve savunmasını tahkim ettiği kaydedildi. NATO’nun açıklamasına göre, NATO ülkelerinden Danimarka Baltık Denizi’ne bir fırkateyn gönderiyor ve NATO’nun bölgedeki hava devriyesini desteklemek üzere Litvanya’ya 4 F-16 uçağı göndermeye hazırlanıyor. İspanya, Bulgaristan’a savaş uçakları göndermeyi planlıyor, ayrıca NATO’nun deniz güçlerine katılmak üzere savaş gemileri gönderiyor.

ABD ve İngiltere’den tahliye kararı

ABD ve İngiltere, olası bir Rusya müdahalesine karşı, Ukrayna’nın başkenti Kiev büyükelçiliklerindeki personel ailelerine ayrılma talimatı verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Özellikle Ukrayna sınırları boyunca, doğu Ukrayna’da güvenlik koşulları öngörülemez ve her an bozulabilir” değerlendirmesinde bulunuldu. Yine İngiliz Dışişleri, ‘bazı personel ile bakmakla yükümlü oldukları kişileri Kiev’den geçici olarak çekmeyi tercih ettiği’ duyuruldu.

#Ukrayna
#ABD
#NATO
#Kiev
#Joe Biden
#İngiltere
#Rusya
2 yıl önce