|

Fransızlar Sunaym’a

ABD ile varılan Münbiç mutabakatının devreye girmesi halinde, Türkiye'nin verdiği operasyon sinyali sonrası bölgeye yerleşen Fransız askerleri de Münbiç'i terk etmek zorunda kalacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/06/2018 Cuma
Güncelleme: 02:38 - 8/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
Fransız askerleri de Münbiç'i terk etmek zorunda kalacak.
Fransız askerleri de Münbiç'i terk etmek zorunda kalacak.

Fransız askerlerinin yeni adresi olarak ise Fırat'ın doğusundaki Sunaym bölgesi gösteriliyor. Halen bölgede Fransızların işlettiği çimento fabrikaları bulunuyor. Sürecin sadece Türkiye ve ABD işbirliğiyle yürütüleceği, üçüncü bir ülkenin dahil olmayacağı açıklanmıştı. Bu yüzden PKK'lıların ardından gözler en çok, bölgedeki Fransız askerlerine çevrildi.

ÇİMENTO MERKEZİ

Türkiye'nin Münbiç'e operasyon planlamaları üzerine askerlerini bölgeye gönderen Fransa, Türkiye ile ABD arasındaki mutabakata dahil olamadı. PKK/PYD'nin bölgeden çıkarılmasına yönelik yol haritası uygulanmaya başladığında Fransız askerleri de bölgeyi terk etmek zorunda kalacak. Fransızların yeni adresinin ilk etapta Münbiç'in 15-20 km doğusundaki Sunaym olması bekleniyor. Sunaym, Fransa'nın DEAŞ ve PKK/PYD'ye sağladığı desteklerle tanınan çimento fabrikalarının bulunduğu bir bölge. DEAŞ'a vergi ödediği ortaya çıkan Fransız çimento devi Lafarge, Zeytin Dalı Harekâtıyla birlikte PKK/PYD'nin Afrin'de inşa ettiği devasa tüneller ve betonarme mevziler ortaya çıktığında PKK'ya çimento tedariğiyle de gündeme gelmişti. Karakozak Köyü yakınında bulunan Sunaym'daki çimento fabrikası üretimine ara vermeksizin devam ediyor. Fransa'nın ayrıca Ayn el-Arab'da üssü bulunuyor.

#Fransa
#Suriye
6 yıl önce