|

Gazze, Kudüs için ayakta: 55 şehit

İsrail ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması nedeniyle bugün kutlamalar düzenlerken, Filistinliler, ABD elçiliğinin açılması öncesinde protesto gösterilerine başladı. İşgalci İsrail güçleri, sabah saatlerinden itibaren başlayan gösterilerde Filistinlilere gerçek mermilerle saldırdı. İşgalciler abluka altındaki Gazze'de 55 Filistinliyi şehit etti, 2 bin 400'den fazla Filistinliyi gerçek mermiyle yaraladı.

Yeni Şafak
21:29 - 14/05/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:38 - 15/05/2018 Salı
Yeni Şafak
Gazze'de yeniden direniş başladı.
Gazze'de yeniden direniş başladı.

Binlerce Filistinli, ABD'nin Tel Aviv büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını sabah saatlerinden itibaren Gazze sınırında protesto etti.

İşgalci İsrail güçleri protestolara katılan sivilleri gerçek mermilerle hedef aldı ve saldırılarda 55 Filistinli şehit oldu.

Yaralı sayısı 2400'ü aştı

Açıklamada ayrıca Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında düzenlenen gösterilerde şu ana kadar 448'i gerçek mermiyle olmak üzere, şarapnel, gaz kapsülleri ve göz yaşartıcı gaz nedeniyle 2410 Filistinlinin yaralandığı kaydedildi.

2014'ten sonra en kanlı gün

İsrail işgal güçlerinin kanlı saldırıları, 2014'teki Gazze saldırısından bu yana, bir günde en çok Filistinlinin öldürüldüğü gün olarak tarihe geçti.


Yaralananlardan 9'u gazeteci

Filistinli Gazeteciler Sendikası'ndan yapılan yazılı açıklamada, aralarında Reuters'in kameramanı Ahmed Zakkut ve Cezayir Televizyon muhabiri Ömer Hamdan'ında olduğu 9 gazetecinin yaralandığı ifade edildi.

El-Mizan İnsan Hakları Merkezi'nden yapılan açıklamada da İsrail'in gösterilere karşı aşırı ve öldürücü güç kullandığı kaydedilirken, yaralanan gazetecilerden 9'unun da İsrail askerleri tarafından atılan gerçek mermilerle vurulduğu aktarıldı.

  • Şehit edilen ve Filistinlilerin isimleri ise şöyle;
  • - Anas Hamdan Qudeih, 12
  • - Musab Youssef Abu Laila, 28
  • - Ubaidah Salem Farhan, 30
  • - Mohammed Ashraf Abu Sitta, 26
  • - Izz al-Din Moussa al-Samak, 14
  • - Izz al-Din Nahid al-Uwaiti, 23
  • - Bilal Ahmad Abu Daqqa, 26
  • - Jihad Mufid al-Fara, 30
  • - Fadi Hassan Abu Salmi, 30
  • - Ahmad Awadallah, 24
  • - Mutasim Fawzi Abu Lowli 20
  • - Mohammad Mahmoud Abdel Aal
  • - Ahmad Fawzi al-Tatar
  • - Ahmad Adek Moussa al-Shaar, 16
  • - Mohammed Abdel Rahman Alaa Meqdad
Bugün ezan yasak

Kudüs Belediyesi, ABD Büyükelçiliğinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınmasına ilişkin yapılacak kutlamalar nedeniyle pazartesi günü Kudüs'teki mescitlerde ezan okunmasının yasaklandığını duyurmuştu.

Trump başkanlığındaki ABD yönetiminin 6 Aralık 2017'de Kudüs'ün İsrail'in başkenti olduğunun kabul edildiğini açıklaması, başta İslam dünyası olmak üzere tüm dünyada büyük tepkilere yol açmıştı. Kararın ardından Gazze ve Batı Şeria'nın birçok bölgesinde başlayan protestolar aralıksız olarak devam ediyor.

Gazze'ye hava saldırısı

İşgalci İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre İsrail jetleri, Gazze'ye 5 ayrı hava saldırısı düzenledi. Açıklamada, jetlerin Hamas kamplarını hedef aldığı belirtilirken, İsrail birliklerinin 3 ayrı noktada Hamas militanlarıyla çatışmaya girdiği ifade edildi.

İsrail, Gazze sınırını "kapalı askeri bölge" ilan etti

Bu arada İsrail ordusunun, Gazze sınırını "kapalı askeri bölge" ilan ettiği bildirildi.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, sınırda tel örgülerin olduğu bölgenin "kapalı askeri bölge" ilan edildiği ve buradaki herhangi bir hareketliliğin ordunun onayını gerektirdiği belirtildi.


Filistin'den "İsrail’in katliamını durdurun" çağrısı

Filistin Hükümeti Sözcüsü Yusuf el-Mahmud tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Arap ve İslam hükümetleri ile dost ülkelere Gazze’de İsrail tarafından akıtılan kanı durdurmaları için her tür çabayı göstermeleri, İsrail işgal gücü ile mücadelesinde Filistin Yönetiminin yanında yer almaları çağrısında bulunuyoruz.” denildi.

Filistin'de ulusal yas ve genel grev ilan edildi

ABD'nin Kudüs'te büyükelçilik açmasını protesto etmek için abluka altındaki Gazze sınırında düzenlenen gösterilerde İsrail askerleri tarafından şehit edilenler için Filistin'de "ulusal yas" ilan edildi.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu Üyesi Vasıl Ebu Yusuf AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'nde işlediği katliamda şehit düşenler için yarının ulusal yas günü olacağını ve genel greve gidileceğini belirtti.

"Nekbe" nedir?

Filistinliler, 14 Mayıs 1948'de İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle 15 Mayıs'ı "Nekbe" (Büyük Felaket) olarak anıyor. Batı Şeria ve Doğu Kudüs 1967'den bu yana İsrail işgali altında bulunuyor.

#Gazze
#Filistin
6 yıl önce