|

Guardian: Batının tavrı Türkiye-Rusya ilişkilerini etkileyecek

The Guardian gazetesinin Moskova muhabiri Shaun Walker, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ziyareti ile ilgili yazdığı makalesinde, batı ile gerilen ilişkiler sonrası Rusya ziyaretinin önemine vurgu yapıyor. Shaun Walker, uçak krizinden ve Türkiye'de yaşanan başarısız darbe girişiminden sonra yapılacak ilk görüşme olması açısından da bugün gerçekleşecek ziyaretin son derece önemli olduğunu yazdı.

Yeni Şafak
10:12 - 9/08/2016 Tuesday
Güncelleme: 10:57 - 9/08/2016 Tuesday
Yeni Şafak

Guardian gazetesinden Shaun Walker, Türkiye'de yaşanan başarısız darbe girişimine Batı'nın tepkisini eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın St. Petersburg ziyaretinin Türkiye ile Rusya arasında yakın ilişkilere yola açabileceğini yazdı.



Kasım 2015'te Türkiye tarafından Rus uçağının düşürülmesinden sonra iki liderin ilk defa bir araya geleceğini belirten Walker, uçak krizinin iki ülke arasında bir sorun oluşturduğunu yazıyor.


15 Temmuz'daki FETÖ darbe girişimi sonrası Batılı ülkelerin tepkisinin Türkiye'de büyük rahatsızlık yarattığını yazan Shaun Walker, Ankara ile Batı arasında yaşanan gerilime dikkat çekiyor. Walker, bu ziyaretin, başarısız darbe girişiminden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yurt dışına gerçekleştirdiği ilk ziyaret olması açısından da son derece önemli olduğunu vurguluyor.



'Bir fırsat'

Shaun Walker, Putin'in geçen hafta Cumhurbaşkanı'nın Batı'ya yönelik eleştirileri ve özelikle ABD'nin darbenin arkasında olabileceğine dair şüphelerden sonra bu durumu Türkiye-Rusya ilişkileri için bir fırsat olarak görebileceğini savundu.



Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın La Monde gazetesine verdiği röportajda Batıya eleştirilerine dikkat çeken Walker, Erdoğan'ın Charlie Habdo sonrası yaşanan dayanışmanın aynısını Türkiye'deki darbe girişimi sonrası Batılı ülkelerden beklediğini ancak bunun gerçekleşmediğini söylediğini belirtiyor.






Türkiye'nin AB ile vize serbestisi konusunda Avrupa'yı adım atmamasından dolayı eleştirdiği ve AB ile imzalanan göç anlaşmasının iptal edilebileceğini Walker, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Putin'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak desteğini bildiren ilk yabancı liderlerden biri olduğunu ifade ediyor.



'Rusya tarafında memnuniyet'

Rus uçağının düşürülmesinden sonra iki ülke arasında yaşanan krizi ele alan ve Kasım ayından bu yana süren kırılmaları derleyen Walker, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Haziran ayında gönderdiği mektubun ardından ilişkilerde gözle görülür iyileşmeler olduğunu yazdı. Erdoğan'ın mektubunun Rusya tarafında memnuniyete yol açtığını belirten Walker, Putin'in Dış Politika danışmanı Yuri Ushakov'un RIA Navosti haber ajansına yaptığı değerlendirmeye yer vererek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ziyaretinin Rus yetkililer tarafından daha fazla işbirliği yapılması için bir fırsat olarak görüldüğünü söyledi.





Gazete, Türkiye'nin ziyaret öncesi Sputnik haber ajansına erişim engelini kaldırdığını da yazıyor.





#Shaun Walker
#Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ziyareti
#Batı ile gerilen ilişkiler
#Uçak krizi
8 years ago