|

İngiltere'de başbakanlık için yarışan Liz Truss'tan skandal seçim vaadi: Ruanda gibi Türkiye'ye de göçmen göndermek istediğini söyledi

İngiltere'de Boris Johnson'dan boşalan Muhafazakar Parti liderliği için aday olan isimlerinden Dışişleri Bakanı Lis Truss, göçmenleri Ruanda'ya gönderme planının genişleteceğini ifade etti. Milletvekillerine seslenen Truss, başbakan olması durumunda İngiltere’nin göçmenleri Ruanda’ya gönderme planına Türkiye’yi ve İspanya'yı da eklemeyi düşündüğünü açıkladı. Öte yandan nisan ayındaki Ruanda planı tepki toplamıştı.

17:13 - 16/07/2022 Cumartesi
Güncelleme: 17:21 - 16/07/2022 Cumartesi
Yeni Şafak
Liz Truss
Liz Truss

İngiltere'de Başbakan Boris Johnson'ın istifası sonrası, birçok siyasi başbakanlık için adaylıklarını açıkladı.

İngiltere’nin Dışişleri Bakanı olan ve Muhafazakar Parti liderliği için adaylığını koyan Lis Truss, seçimleri kazanabilmek adına
ırkçı ve popülist
söylemlerine devam ediyor.

Göçmenler için Türkiye planı

İngiltere’de, Başbakan Boris Johnson’ın yerine gelmek için yarışan adaylar arasında öne çıkan isimlerden biri olan Liz Truss’ın,
Ruanda planına Türkiye’nin de katılmasını isteyeceği
öğrenildi.
The Times
’ın edindiği bilgiye göre Liz Truss, başbakan olursa göçmenleri sınır dışı etmek için hazırlanan Ruanda planına Türkiye ve İspanya gibi ülkeleri de eklemeye çalışacak.

Özel toplantıda açıkladı

Dışişleri Bakanı, özel olarak milletvekillerine Truss’ın göçmen kriziyle mücadele etmek amacıyla Ruanda ile yapılan anlaşmanın benzerini yapmak istediğini söyledi.

Göçmenler için Türkiye ile müzakere başlatacak

Buna göre Truss, geçici koruma statüsündeki yaklaşık dört milyon Suriyeli ile dünyadaki en büyük mülteci nüfusuna sahip olmasına rağmen Türkiye ile müzakereleri başlatmak istediğini ekledi.

"Türkiye'nin hazır olup olmadığı başka bir soru"

Truss'a yakın bir kaynak, "
Türkiye'nin Liz'in potansiyel olarak bakacağı türden bir ülke
" olduğunu söyledi. Kaynak,
"Türklerin buna hazır olup olmadığı başka bir soru"
diye ekledi.

Muhafazakar Milletvekili Christopher Chope, Truss'ın geçtiğimiz günlerde kendisine Türkiye ve İspanya'yı da içeren diğer ülkelerle benzer anlaşmalar yapmayı planladığını söylediğini aktardı.

#Liz Truss
#ingiltere
#Ruanda
#göçmen
2 yıl önce