|

İşgal saldırılarında 18'inci gün: Zelenskiy'den 'Şehirlerimiz haritadan silindi' itirafı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal saldırıları 18'inci gününe girdi. Başkent Kiev de dahil olmak üzere Rus birliklerinin kentlere ilerleyişi sürerken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Bazı küçük şehirler haritadan silindi" dedi. Öte yandan, gözler iki ülke arasında süren ve artık çevrim içi devam eden müzakerelere çevrildi. İşte dakika dakika bölgede yaşanan gelişmeler...

19:03 - 13/03/2022 Pazar
Güncelleme: 23:23 - 13/03/2022 Pazar
Yeni Şafak
 ​İşgal saldırılarında 18'inci gün
​İşgal saldırılarında 18'inci gün

Tüm dünyanın merakla takip ettiği Ukrayna-Rusya Savaşı, 18'inci gününde devam ediyor.

Rusya'nın Kiev'e doğru ilerleyişi sürerken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, dün acı bir itirafta bulundu. Zelenskiy,
"Bazı küçük şehirler haritadan silindi"
dedi.

Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, iki ülke arasındaki müzakerelerin çevrim içi olarak sürdüğünü belirtti.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında bölgede yaşanan dakika dakika gelişmeler...




23.11:
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Twitter hesabından "Ukrayna'da gazetecilerin ve film yapımcılarının, savaşla alakası olmayanların, Kremlin güçleri tarafından öldürülmesi ve yaralanmasından dehşete düştük." açıklamasında bulundu.
22.19:
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Avrupa ülkelerin liderleri ile Rusya-Ukrayna krizini telefonda değerlendirdi. Zelenskiy Twitter paylaşımında, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Çekya Başbakanı Petr Fiala, Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova ve Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Johannis ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri yaptığını belirtti.

  • 21.13:
    Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov Rus basınına verdiği demeçte, Rusya ve Ukrayna arasındaki devam eden müzakerelerin 4’üncü turunun yarın yapılmasının planlandığını açıkladı.
21.04:
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'da Lviv bölgesinde yaklaşık 180 yabancı paralı savaşçıyı yüksek isabetli uzun menzilli silahlarla etkisiz hale getirdiklerini bildirdi.
20.07:
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin, İsrail'deki Yahudi soykırımı (Holokost) anma müzesi Yad Vashem'de konuşma talebine müze yönetiminin sıcak bakmadığı bildirildi.
19.10:
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın saldırılarında yaralanan Ukrayna askerlerini hastanede ziyaret etti. Zelenskiy, yaralı askerlere yaptığı açıklamada "İnanıyorum ki herkes için en iyi hediye ortak zaferimiz olacak." dedi.

16.50:
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "18 günde neredeyse 13 bin işgalci öldürüldü. Rusya, Çeçen savaşından daha fazla kayıp verdi. Rusya binlerce askeri teknik araç, 74 uçak, 86 helikopter kaybetti. Ukrayna kahramanca mücadele gösteriyor" dedi. Tahliyelerin ve insani yardım tırlarının engellendiğini belirten Zelenskiy, "40 milyon Ukraynalının zor durumda olduğunu biliyorum ancak biz yüzde 100 kazanacağız. Yaşasın Ukrayna" şeklinde konuştu.
16.01:
Ukrayna'nın başkenti Kiev'de süren çatışmalarda, New York Times muhabiri Brent Renaud'un öldürüldüğü bir diğer muhabirin ise yaralandığı belirtildi.

15.40:
Papa Franciscus'tan Ukrayna'daki savaş için "bu katliamı durdurun" çağrısı: "Mariupol şehri, Ukrayna'yı yıkan acı verici savaşta şehit bir kent haline geldi. Çocukların, masum ve savunmasız sivillerin öldürülmesi barbarlığı karşısında hiçbir stratejik gerekçe yoktur. Kentleri mezarlığa dönüştürmeden önce bu kabul edilemez silahlı saldırı durdurulmalıdır."
15.15:
Ukrayna'nın Mıkolayiv Valisi Vіtali Kim, Rus ordusu tarafından kente yapılan füze saldırısında 9 kişinin öldüğünü bildirdi.
15.04:
Ukrayna Müslümanları Dini İdaresi (Umma) Müftüsü Said İsmagilov, Rus askerleri ile savaşmak üzere Ukrayna savunma güçlerine katıldı.

14.43:
Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle 2 milyon 698 bin 280 mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.
13.48:
Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, başkent Kiev ile Luhansk bölgelerinden insanların tahliyesi için birer koridorun daha açıldığını duyurdu.

13.00:
Harkiv’de askerî ve sivil tesisleri havaya uçurmayı planlayan sabotajcılar silah ve patlayıcılarla yakalandı.
13.35:
Ukrayna'nın Zaporijya bölgesine bağlı Dniprorudne kentinin Belediye Başkanı Yevhen Matveyev'in, Rus askerleri tarafından kaçırıldığı bildirildi.

12.00:
Ukrayna: Tahliye operasyonunda kullanılan yolcu treni, Rus ordusunun saldırısına uğradı.
10.50:
Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, eğitim üssünün Ruslar tarafından hedef alındığını doğruladı ve 'terörist saldırı' ifadesini kullandı. Reznikov'un verdiği bilgiye göre, yabancı eğitimciler saldırı sırasında üsteydi.

Lviv kenti yöneticileri ise, Rus işgalcilerin 30 roket fırlattığı üste en az 9 kişinin öldüğünü, 57 kişinin de yaralandığını açıkladı.

10.43:
Rus birlikleri, Ukrayna’nın Çernihiv kentine hava saldırısı düzenledi. Hava saldırısında 1 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi yaralandı.

10.31:
Ukrayna Acil Durumlar Servisi, ülkenin Sumy kenti ve çevresindeki kentlerden 10 bin kişinin tahliye edildiğini açıkladı.
10.15:
Rusya Savunma Bakanlığı, işgalin başladığı 24 Şubat tarihinden bu yana Ukrayna ordusuna ait 3 bin 687 tesisin vurulduğunu açıkladı.


10.00:
Rusya, Ukrayna-Polonya sınırındaki eğitim üssüne 30 füze fırlattı.

00.37:
Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, Rus ordusuyla savaşın devam ettiği şehirlerde açılan insani koridorlardan cumartesi günü 13 bine yakın Ukraynalının güvenli bölgelere tahliye edildiğini bildirdi.
00.01:
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle bugün Ukrayna'dan 489 Türk vatandaşının daha yola çıktığını duyurdu.


#Rusya
#Ukrayna
#Savaş
2 yıl önce