|

İşgalde 13'üncü gün: Rusya beş kentte geçici ateşkes ilan etti

Rusya-Ukrayna savaşında 13'üncü güne girildi. Rusya başkent Kiev'in çevresindeki kentler dahil birçok şehri kuşattı. Rusya'nın havadan ve karadan saldırıları sürerken, önceki gün üçüncü müzakere görüşmesi gerçekleşti. Müzakerede insani koridorlar konusunda 'çok küçük' pozitif adımlar atıldığı belirtildi. Ateşkes konusundaysa görüşmelerin devamına karar verildi. İşte dakika dakika bölgede yaşanan gelişmeler...

22:06 - 8/03/2022 Salı
Güncelleme: 23:43 - 8/03/2022 Salı
Yeni Şafak
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy

Dünyanın gözünü çevirdiği Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında 13'üncü güne girildi. Rus güçleri Ukrayna'nın başkenti Kiev'e sadece 5 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

İlk iki görüşmede olumlu sonuç alamayan Ukrayna ve Rusya heyetleri arasındaki müzakere görüşmelerinin 3’üncü turu Belarus'un Belovezhskaya Pushcha bölgesinde yapıldı. Müzakereden yine olumlu bir sonuç çıkmadı.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında bölgede yaşanan dakika dakika gelişmeler...


23.21:
Rusya, Ukrayna'da başkent Kiev dahil 5 kentinden sivillerin tahliyesi için yarın Moskova saati ile 10.00’dan itibaren tekrar geçici ateşkes ilan ettiğini açıkladı.
22.35:
Rusya’nın savaş açtığı Ukrayna’nın bugün insani koridor açılması için geçici ateşkes uygulanan Sumi şehrinden 3 bin 500 sivilin tahliye edildiği bildirildi.
22:00:
ABD merkezli basın kuruluşu Bloomberg:Putin, yıl sonuna kadar ürün ve hammaddelerin Rusya'dan ihracını yasakladı.
21.16:
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da toplam 2 bin 581 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini bildirdi.
20.05:
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İngiltere Avam Kamarası'na seslendi. "Sonuna kadar savaşacağız" diyen Zelenskiy, "Savaştıkça ne kadar güçlü olduğumuzu gördük." ifadelerini kullandı. Rusya'nın, sivillerin suya erişimine izin vermediğini söyleyen Zelenskiy, 50'den fazla çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı. Zelenskiy ayrıca dünyaya seslenerek "Rusya'nın bir terör devleti olduğunu kabul edin" dedi.
19.42:
İngiltere Çalışma, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Kwarteng: "İngiltere, 2022 sonuna kadar Rus petrol ve petrol ürünlerinin ithalatını aşamalı olarak durduracak."
  • 19.30:
    ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna savaşı yaptırımları kapsamında ABD'nin Rusya'dan tüm enerji, petrol ve gaz ithalatını yasakladıklarını duyurdu.
17.20:
Irpin eski Belediye Başkanı Vladimir Karpluk, bölgede yeniden sivillerin hedef alındığını duyurdu.


17.14:
Çin, Rusya-Ukrayna savaşında tarafların müzakere ettiği insani yardım koridorunun açılmasını umduğunu bildirdi.
17.13:
ABD Başkanı Joe Biden'ın bugün yapacağı konuşmada, Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'dan ithal edilen petrole yasak getireceklerini açıklaması bekleniyor.
15.33:
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'daki çatışmalarda zarar gören sivillere insani yardım ulaştırılmasına müsaade edilmesi için Rusya'ya çağrıda bulundu.
13.52:
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Ukrayna'dan Macaristan'a girişler sürüyor. Polis merkezinin açıklamasında, 24 Şubat-7 Mart'ta Ukrayna'dan Macaristan'a toplam 186 bin 252 bin kişinin geldiği kaydedildi.


Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Mariupol'de bir çocuk susuzluktan öldü. Bu tam bir Nazi uygulamasıdır" dedi.

13.13:
Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, çatışmalar için hazırlanan barikatların önünden çektiği videoyu Twitter'dan paylaştı. Zelenskiy,
"Kyiv’de kar yağdı. Bahar böyle işte. Savaş nasılsa bahar da öyle. Sert. Ama her şey normal olacak. Herkesi yeneceğiz"
dedi.

12.53:
BM, Ukrayna'dan komşu ülkelere geçen mülteci sayısının 2 milyona ulaştığını duyurdu.
12.44:
Polonya’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Robert Trzeciak, 7 Mart itibarıyla 1 milyon 67 bin kişinin Ukrayna’dan Polonya sınırına geçtiğini, bunlardan bin 271’nin Türk vatandaşı olduğunu belirtti.
12.00:
İngiltere
Sağlık Bakanı Sajid Javid yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya 500 binden fazla tıbbi malzeme sağlandığını ve bugün İngiltere’nin daha fazla tıbbi malzeme gönderiyor olduğunu belirtti.

11.58:
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü
İgor Konaşenkov
, bugüne kadar Ukrayna'ya ait toplam 2 bin 482 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini bildirdi.

11.50:
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir
Zelenskiy
,
Kırım ve Donbas
cumhuriyetlerinin tanınma olasılığıyla ilgili bir soruya, "Bunu tartışabilir ve oradaki insanların nasıl yaşayacakları konusunda bir uzlaşma bulabiliriz" yanıtını verdi.

11.16:
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü
Zaharova:
Ukrayna ile Türkiye'de müzakerelere hazırız, tek sorun Ukrayna'nın buna ne kadar yetkin olacağı...

11.15: Kiev Yönetimi:
Gece Kiev'de sessizce geçti. dükkanlar, eczaneler, tüm iletişim altyapısı çalışıyor.

Kara ve metro ulaşımı, yalnızca belirli güzergahlarda azaltılmış şekilde 8:00 - 19:00 saatleri arasında çalışıyor. Kamu sektörü çalışanları, ısıtma şebekeleri ve kanalizasyonların işletilmesini destekliyor. Şehirde elektrik ve iletişim var. Tüm hastaneler savaş modunda çalışıyor.

11.14:
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski dün gece yarısından sonra görüntülü yaptığı açıklamada “Kiev’de kalıyorum. Bankova Caddesi’nde. Saklanmıyorum. Ve kimseden korkmuyorum” ifadelerini kullandı.
10.50:
Ukrayna'ya saldıran Rus ordusunun 12 binden fazla askerini kaybettiği bildirildi.
10.14:
Japonya hükümeti, Rusya işgali altındaki Ukrayna’da bulunan tüm Japonya Büyükelçiliği personelinin geçici olarak ülkeyi terk edeceğini açıkladı.
10.11:
Ukrayna Acil Durumlar Servisi, Rusya’nın hava saldırısıyla Jitomir kentindeki petrol rafinerisini hedef aldığını duyurdu. Bölgede bulunan 9 petrol rafinerisinden 2’sinin hasar aldığı belirtildi. Hava saldırısında can kaybı ya da yaralanma olmadığı aktarıldı.
10.05:
Ukrayna’da başkent Kiev dahil 5 şehirden sivillerin tahliyesi için ilan edilen geçici ateşkes başladı.


09.46:
Avrupa Birliği Konseyi Dönem Başkanlığı, AB’nin Ukrayna, Moldova ve Gürcistan tarafından sunulan adaylık başvurularına ilişkin resmi aşamaları başlattığını bildirdi.


09.30:
BM , Rusya ile müzakerelerde bulunan ilk Ukrayna heyetinin bir parçası olan Denis Kireev'in öldürülmesiyle ilgili soruşturma açılması çağrısında bulundu.
09.16:
BM: 8 Mart itibariyle 1,7 milyon kişi Ukrayna'dan ayrıldı. 1 milyondan fazla insan Polonya'ya, 180 bin kişi Macaristan'a ve 128 binden fazla kişi Slovakya'ya gitti.
09.00:
Ukrayna Basını: Sumı'ya düzenlenen bombardımanda ilk verilere göre 2'si çocuk 9 kişi öldü. Harkov'da ise 4 çocuk saldırılar nedeniyle hayatını kaybetti. Mikolayiv'de Rus ordusunun saldırıları sonucu 4 sivil öldü.
04.10:
Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Müdürlüğü, Rus Ordusu Tümgenerali Vitaly Gerasimov'un Harkov yakınlarında öldürüldüğünü iddia etti.
01.00:
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de kaldığını ve kaçmadığını belirterek, "Kimseden korkmuyorum" dedi.
00.40:
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'yı işgal girişimleri sırasında sadece profesyonel askeri birlikleri sahaya süreceklerini duyurdu: Ukrayna operasyonunda sadece profesyonel askerler kullanacağız. Acemi asker kullanmayacağız.
00.18:
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin Ukrayna savaşı nedeniyle Rus petrolüne ithalat yasağı getireceği iddialarına ilişkin, bu konuda henüz karar vermediklerini ve konuyu Avrupalı ortakları ile konuştuklarını açıkladı.
00.05:
Rusya, Ukrayna'nın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mariupol şehirlerinde sivillerin tahliyesi için yarın Moskova saati ile 10.00’dan itibaren geçici ateşkes ilan etti.



#Rusya
#Ukrayna
#Savaş
2 yıl önce