|

İşgalde 14'üncü gün: Eşi görülmemiş yaptırımlar uygulanan Rusya saldırılarını sürdürüyor

Rusya-Ukrayna savaşında 14'üncü güne girildi. ABD Başkanı Joe Biden, dün yaptığı açıklamada Rusya'ya eşi görülmemiş yaptırımlar uygulanacağını belirtirken, Rus petrolünü yasakladığını duyurdu. Rusya ise bu ağır yaptırımlara rağmen Ukrayna'ya saldırılarını sürdürüyor. Dünyanın gözü ise iki ülke arasında yapılacak dördüncü müzakerede. Kiev, Harkov, Çernigiv, Sumi ve Mariupol kentlerinde 09.00- 21.00 saatleri arasında karşılıklı ateşkes ilan edilerek insani koridora izin verildi. Kuzeydoğudaki Sumi sınır kentinden ülkenin orta kesimindeki Poltava’ya siviller için tahliye koridoru açıldı. Ancak yola çıkan sivillerin bulunduğu konvoya, Rus tanklarınca yine ateş açıldı, 9 kişi hayatını kaybetti. İşte dakika dakika bölgede yaşanan gelişmeler...

21:33 - 9/03/2022 Wednesday
Güncelleme: 23:19 - 9/03/2022 Wednesday
Yeni Şafak
​İşgalde 14'üncü gün
​İşgalde 14'üncü gün

Dünyanın gözünü çevirdiği Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında 14'üncü güne girildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, dün yaptığı açıklamada Rusya'nın şu ana kadar 50'den fazla çocuğu öldürdüğünü belirterek dünyaya
"Rusya'nın terör devleti olduğunu kabul edin"
çağrısında bulundu.
ABD Başkanı Joe Biden ise Rusya'ya tarihteki en ağır yaptırım paketini uyguladıklarını vurguladı. Biden,
"ABD'nin Rusya'dan petrol ve doğal gaz ithalatını yasaklıyoruz"
ifadelerini kullandı.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında bölgede yaşanan
dakika dakika gelişmeler...

22.59:
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Türkiye'nin ara buluculuğu ile yarın Antalya'da gerçekleştirilecek Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı için Antalya'ya geldi.
22:30
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Polonya’nın Ukrayna’ya savaş uçağı gönderilmesiyle ilgili teklifine ilişkin "anlaşılabilir endişelerinin" olduğunu ve konuyu "gerginliği artırmadan" çözmek için çalıştıklarını söyledi.
21.11:
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin ara buluculuğu ile yarın Antalya'da gerçekleştirilecek Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı için Antalya’ya geldi.
20.34:
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e "Savaşı durdur, askerlerini geri çek ve diplomasiye dön." çağrısı yaptı.
19.00:
Çernobil Nükleer Enerji Santrali Müdürü Valeriya Seydi, santralin soğutmasında kullanılan dizel yakıtın 48 saat sonra biteceğini açıkladı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise yakıtın bitmesinin ardından radyasyon sızıntısı riskinin başlayacağını bildirdi.

18.40:
Almanya Başbakanı Scholz, Ukrayna'ya savaş uçağı göndermeyi reddetti. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşa ilişkin açıklamalarda bulunan Scholz, "Somut olarak başka ne yapabileceğimizi iyi düşünmemiz lazım. Buna kesinlikle savaş uçakları dahil değil" ifadelerini kullandı.
18.11:
Rus ordusunun, Ukrayna’nın Mariupol şehrinde çocuk hastanesini vurduğu bildirildi.

16.48:
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'da yaşanan son gelişmeleri ele aldıkları bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Sisi, "mevcut durumun kötüleşmesini sınırlandırmak, uluslararası güvenlik ve istikrarı korumak için krizin siyasi çözümünü hızlandıracak tüm diplomatik çabaları desteklediklerini" vurguladı.
16.00:
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yarın yaptırımların etkilerini minimum düzeye indirmek için hükümetle toplantı yapacak.
15.58:
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba yaptığı açıklamada, Rusya’nın Mariupol’da 400 binden fazla kişiyi rehin tutmaya devam ettiğini belirterek, “Yaklaşık 3 bin yeni doğan bebek ilaç ve gıdadan yoksun” dedi.
15.50:
Ukrayna İçişleri Bakan Yardımcısı Yevhen Yenin: Ukrayna'da Rusya'ya karşı savaşacak gönüllüler Ukrayna vatandaşlığı alabilecek.
15.45:
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba: Rusya, Mariupol'da 400.000'den fazla kişiyi rehin almaya devam ediyor, insani yardım ve tahliyeyi engelliyor. Rastgele bombardıman devam ediyor. Yaklaşık 3.000 yeni doğan bebek ilaç ve gıdadan yoksundur. Dünyayı harekete geçmeye çağırıyorum. Rusya'yı sivillere ve bebeklere yönelik barbarca savaşını durdurmaya zorlayın.
15.46:
Rusya'nın saldırısı sonrası Ukrayna'da sığınaklara saklanan ve yiyecek stokları tükenmek üzere olan şehirler için toplanan yardımlar Lviv'den savaş bölgelerine gönderiliyor.
15.03:
Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin basın servisinden yapılan açıklamada, "Eldeki bilgilere göre, düşman Kiev'i almak için yeni bir girişime hazırlanıyor" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada ayrıca Rus birliklerinin, Fastiv kentine başarısız taarruzundan sonra buraya yeniden operasyon başlatmaya çalıştıkları kaydedildi.

15.00:
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Rusya'nın, başta Halep olmak üzere Suriye'nin tümünde yaptığı gibi Ukrayna'yı da sivil ayrımı gözetmeden bombalayacağı" değerlendirmesinde bulundu.
14.40
: Birleşmiş Milletler, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle 2 milyon 155 bin 271 mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.
14.30:
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Podolyak: Zelenski 10'dan fazla suikast girişiminden kurtuldu.
14.20:
THY, Rusya'nın saldırıları nedeniyle Ukrayna hava sahasının sivil uçuşlara kapatılması üzerine Ukrayna ve Moldova için aldığı seferleri durdurma kararını uzattı.

14.16:
Uluslararası Af Örgütü, Ukrayna’daki savaşla ilgili yürüttükleri soruşturma kapsamında 3 Mart Perşembe günü Çernigiv’de ekmek ve yiyecek kuyruğuna girmiş sivillerin bulunduğu küçük meydana arka arkaya 8 bombanın bırakıldığını belirterek bu saldırı sonucunda 47 kişinin hayatlarını kaybettiklerini doğruladı. Örgüt, bu olayın bir savaş suçu olduğunu vurguladı.
14.13:
Enerhodar Belediye Başkanı Dmytro Orlov bugün yaptığı açıklamada, Zaporjiya Nükleer Santrali’nin bulunduğu Enerhodar kentinde kadın ve çocukların tahliyesine başlandığı bildirildi.
14.00: Kremlin
'den yapılan açıklamaya göre
,
Rusya-Ukrayna müzakerelerinin dördüncü turu, Türkiye'deki Lavrov-Kuleba görüşmesinden sonra gerçekleşecek.
13.27:
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, uçuşa yasak bölge uygulamazsa yabancı ortakların insani felaketten sorumlu olacağını söyledi. Tehdit seviyesinin en üst düzeyde olduğunu belirten Zelenskiy "İki haftada teslim olmayacağımızı gösterdik" diye konuştu.

Zealenskiy, Rus askerlerine seslenerek şöyle devam etti:

"Rus askerleri görüyor, buraya neden geldiklerini soruyor. Biz de ölüm için diyoruz. Sizin hayatta kalma şansınız var. Biz pes etmeyeceğiz. Biz çocuklarımızın öldürülmesini affetmeyeceğiz. Sizi burda ölümden başka bişey beklemiyor. Yöneticileriniz bunu biliyor. Bunu anlayın. Geri dönün. Size hayatta kalma şansı teklif ediyoruz"

13.00:
AB Dönem Başkanı Fransa'nın resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, AB üyesi ülke temsilcilerinin gerçekleştirdiği toplantıda Rusya ve Belarus'a yönelik yeni yaptırımların onaylandığı ve bu tedbirlerin AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe gireceği bildirildi.
12.57:
İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukrayna savunmasına dair edindiği istihbarat raporunda Harkiv, Chernihiv, Sumy ve Mariupol şehirlerinin Rus kuvvetleri tarafından kuşatılmış durumda olduğu ve ağır Rus bombardımanına maruz kalmaya devam ettiği belirtildi.
12.52:
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, savaşta hayatını kaybeden Rus asker sayısının 12 binden fazla olduğunu bildirdi.
12.10:
Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, Rusya ile bugün birçok bölgede insani koridorların açılması yönünde anlaşma sağladıklarını açıkladı.

Vereşuk, söz konusu insani koridorların ise Energodar-Zaporojiye, Sumi-Poltova, İzyum-Lozovaya, Mariupol-Zaporojiye, Volnovaha-Pokrovsk, Vorzel, Borodyanka, Buça, İrpin, Gastomel-Kiev güzergahlarında açılacağını dile getirdi.

10.40:
Rusya kontrolündeki
Enerhodar
kentinde insanı koridor açıldığını ve yönetimin geçici ateşkes ilan ettiğini duyurdu. Sivillerin tahliyesi devam ediyor.
10.00:
Ukrayna'da başkent Kiev dahil 5 şehirden sivillerin tahliyesi için ilan edilen geçici ateşkes başladı.
09.58:
Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna'nın Mart 2022'de Donbas'a saldırmaya hazırlandığını doğrulayan gizli belgeler bulduk.
09.56:
Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: 10 Mart'ta yapılması planlanan görüşme öncelikle Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sayesinde gerçekleşecek.

09.41:
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırı operasyonlarında görev alan bazı Rus askerleri, Ukrayna için stratejik öneme sahip televizyon kanallarını ve radyo istasyonlarını kontrol altına almaya başladı.
09.10:
İngiltere Savunma İstihbaratı biriminden yapılan açıklamada, "Ukrayna hava savunması, Rusya'nın modern savaş uçakları karşısında önemli başarı elde etti. Rus güçleri Kiev'in kuzeyindeki çatışmalarda önemli atılım yapamadı" denildi.
08.39
:
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Ukrayna limanlarında bekleyen Türk bayraklı veya sahipli 23 gemideki 83 personelin tahliye edildiğini bildirdi.
08.30:
Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukraynalı mevkidaşıyla görüşmek üzere bugün Türkiye'ye gelecek.
08.00:
Denizcilik Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada "Ukrayna limanlarında bekleyen; Türk bayraklı/sahipli 23 gemideki 83 denizcimiz tahliye edildi. Tahliye talebi olan diğer personel için Dışişleri Bakanlığımız koordinesinde çalışmalar yürütülmektedir. Rus limanlarında yük operasyonları Azak denizi limanları hariç devam etmektedir." denildi.

07.41:
NATO tarafından yapılan açıklamada, NATO ülkeleri Savunma Bakanları’nın Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan son gelişmeler ışığında 16 Mart tarihinde video konferans yoluyla olağanüstü bir toplantı düzenleyecekleri duyuruldu.
07.20:
Rus ordusunun dün Ukrayna'nın Sumi şehrine düzenlediği hava saldırılarında ölenlerin sayısı 22’ye çıktı.
07.05:
ABD Avrupa Komutanlığı, 2 adet Patriot bataryasının savunma amaçlı olarak Polonya'ya gönderileceğini açıkladı.
06.45:
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Çernobil Nükleer Santralinin veri sistemleriyle iletişimin kesildiğini duyurdu. Santral artık BM gözlemcilerine veri iletmiyor. Kurum tesiste Rus koruması altında çalışan Ukraynalı personel için endişe duyduğunu belirtiyor.
06.28:
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Rusya'nın kredi notunu "B"den "C"ye düşürdü.
05.00:
Sumı'dan tahliye operasyonu başarıyla sona erdi. 5 bin kişi otobüsle, bin kişi özel araçlarıyla şehri terk edip Poltava'ya ulaştı.

04.10
:
Rusya, Ukrayna'nın güneyinde çatışmaların yaşandığı kentlere Kırım'dan zırhlı trenlerle ağır silahlar gönderdi.
03.00:
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Polonya'nın uçaklarını Ukrayna'ya gönderilmek üzere ABD'nin emrine verme görüşünün NATO'da endişelere neden olduğu ve bu teklifin makul olmadığını açıkladı.
01.00:
ABD Dışişleri Müsteşarı Nuland, Türkiye'nin Montrö Sözleşmesi çerçevesinde savaş gemilerinin Karadeniz'e geçmesini engelleyerek, güçlü adımlar attığını söyledi.
00.19:
Dünya devlerinden art arda Rusya açıklamaları geldi. Ukrayna'ya desteğini belirten dev şirketler Rusya'dan çekildiklerini duyurdu. Şirketlerden bazıları McDonald's, Starbucks, Coca-Cola.
00.01:
Polonya makamlarının tüm MIG-29 uçaklarını "hemen ve ücretsiz" ABD'nin Ramstein'deki hava üssüne konuşlandırmaya ve ABD hükümetinin hizmetine sunmaya hazır olduğunu duyurdu.

Polonya'nın Rusya ile savaşta olan Ukrayna'ya kendi MiG-29'larını vereceği ve buna karşılık ise ABD'nin Polonya'ya F-16 vereceği iddia edilmişti.

#Rusya
#Ukrayna
#Savaş
2 years ago