|

İşgalde 25'inci gün: Rusya talepleri karşısında savaşı sonlandırmayı vaat etti

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal saldırıları 25'inci gününe girdi. Müzakereler nedeniyle ilerleyişini yavaşlatan Moskova yönetimi, çatışmaların son bulması için isteklerinin resmiyete dökülmesini şart koştu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, iki ülke ile ilişkilerin olumlu seyrettiğini, yakın bir zamanda ise barış anlaşmasının imzalanmasının mümkün olabileceğini vurguladı. İşte dakika dakika bölgede yaşanan gelişmeler...

19:42 - 20/03/2022 Pazar
Güncelleme: 21:57 - 20/03/2022 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Tüm dünyanın merakla takip ettiği Ukrayna-Rusya Savaşı, 25'inci gününde devam ediyor. Rusya'nın Kiev'e doğru ilerleyişi sürerken, iki ülkenin diplomatları masada çıkış yolu arıyor. Henüz barış için bir adım atılmasa da insani durumlar için kısmi kararlar alındı.

İki ülke arasında arabulucu rolünü üstlenen Türkiye'nin faaliyetlerine ilişkin Katar basınına konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, savaşın sona ermesi için Putin'in ikna edilmesi gerektiğini, Zelenskiy'nin ise görüşmeye hazır olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ilişkilerin müzakereler nedeniyle olumlu seyrettiğini ifade eden Kalın, barış anlaşmasının imzalanmasının mümkün olabileceğini vurguladı.

Öte yandan barışa ilişkin bir açıklama da Rusya'dan geldi. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, operasyonları sonlandırmaları için şartlarının kabul edilip resmiyete dökülmesini şart koştu. Lavrov, "Taleplerimiz konusunda kapsamlı belgelerin imzalanmasıyla operasyonlar sona erecek." dedi.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında bölgede yaşanan dakika dakika gelişmeler...
21.43:
Slovakya Savunma Bakanı Jaroslav Nad, Almanya ve Hollanda'ya ait Patriot hava savunma sistemlerinin Slovakya'ya naklinin devam ettiğini açıkladı.
21.15:
Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Fransa’nın Rusya Merkez Bankası’na ait 22 milyar euro (24 milyar dolar) değerindeki varlığını dondurduğunu açıkladı.
20.50:
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İsrail parlamentosuna hitaben yaptığı konuşmada İsrail'den askeri destek beklediklerini ifade ederek, "Ukrayna'nın Ukrayna'daki Yahudileri korumasına yardım edin." dedi.
20.20:
Ukraynalı Pravda gazetesi, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin pazartesi günü devam edeceğini bildirdi.

19.30:
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanının Danışmanı Mihaylo Podolyak, “Bu savaşı yüzde 93 Ukrayna kazanacak” dedi.
18.20:
Ukrayna'da sıkıyönetim süresi 30 gün daha uzatıldı.
17.43:
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Putin ile görüşmeye hazır olduğunu belirtti.
16.50:
Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı Aleksey Arestoviç, Rusya'nın tüm cephelerde ilerleyişinin durdurulduğunu bildirdi.
14:00
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada Rus ordusunun 14 bin 700 askerini, 96 uçağını, 118 helikopterini ve 476 tankını kaybettiği bildirildi.
13.53:
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da yabancı paralı savaşçıların bulunduğu askeri eğitim merkezinin vurulduğunu bildirdi. Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, başkent Moskova'da yaptığı açıklamada, Rusya Silahlı Kuvvetleri ile Donbas'taki sözde ayrılıkçı yönetimlerin, Ukrayna'da ilerlemeye devam ettiğini ve bazı yerleşim birimlerini ele geçirdiklerini belirtti.
13.43:
Ukrayna'da başlattığı savaşın ardından Batı ülkeleri tarafından küresel ekonomiden izole edilen Rusya, yaptırımlar nedeniyle 140 milyar dolar değerindeki altın rezervine alıcı bulmakta güçlük çekiyor. İngiltere ve ABD Rusya'nın altın piyasasında satış yapmasını engellemek için harekete geçti. Rusya'nın devasa altın rezervinin Putin'in ülke ekonomisinin daha da kötüleşmesini önlemek için kullanabileceği birkaç varlıktan biri olduğu belirtiliyor.
12:30
Birleşmiş Milletler, Ukrayna'daki savaşın çok yıkıcı olduğunu, şimdiye kadar Ukrayna'yı terk edenlerin ve ülke içinde yerinden edilenlerin sayısının 10 milyona ulaştığını bildirdi.
11:00
Rus ordusunun Ukrayna'da sığınak olarak kullanılan bir okulu vurması sonucu 400 kişi enkaz altında kaldı.
10.47:
Ukrayna’nın Rusya sınırına yakın Sumy bölgesinde 71 yetim bebek, insani koridor açılmasıyla çatışma bölgesinden kurtarıldı. Sumy Valisi Dmytro Zhyvytskyi, bebeklerin yaklaşık iki haftadır sığınaklarda saklandığını belirtti.
10.00:
Rusya Federal Uzay Ajansı Başkanı Dmitriy Rogozin, ABD’nin yaptırımlar çerçevesinden Rusya’nın GPS bağlantısını keseceğini belirterek, Rusya’nın kendi GPS sistemlerine geçmesi gerektiğini kaydetti.
09.58:
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi Çin’in, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta tarihin doğru tarafında yer aldığını söyledi.
00.05:
Cenevre merkezli Basın Amblem Kampanyası (PEC): Rusya'nın işgal girişimlerini sürdürdüğü Ukrayna'da, bugüne kadar 6 yabancı uyruklu gazetecinin öldüğü açıklandı. Rus saldırılarında 8 yabancı gazeteci yaralanırken, 2 gazeteci ise Rus birlikleri tarafından kaçırıldı.
#Rusya
#Ukrayna
#Türkiye
#Ateşkes
#Barış
2 yıl önce