|

İşgalde 27’nci gün: Ruslar köşeye sıkıştı mühimmatları tükeniyor

Rusya-Ukrayna savaşının 27. gününde bölgeden kritik haberler gelmeye devam ederken, ABD'li üst düzey bir savunma yetkilisi, Rusya'nın Ukrayna'da ilerleyişinin tüm hatlarda büyük ölçüde durduğunu öne sürdü. Ukrayna Savunma Bakanlığı ise ülkedeki Rus birliklerinin ortalama 3 günlük gıda ve mühimmat stokunun kaldığını duyurdu. Öte yandan Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın geri çekilmesi karşısında NATO üyeliğinden vazgeçilebileceğini duyurdu. İşte dakika dakika bölgede yaşanan gelişmeler...

21:41 - 22/03/2022 mardi
Güncelleme: 23:48 - 22/03/2022 mardi
Yeni Şafak
​Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 27’nci gün
​Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 27’nci gün

Tüm dünyanın takip ettiği Ukrayna-Rusya Savaşı, 27'nci gününe girdi. Rusya, sivilleri gözetmeksizin saldırılarını sürdürürken, iki ülkenin çevrim içi ortama taşınan müzakereleri devam ediyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya ile muhtemel uzlaşma konularının Ukrayna’da referanduma sunulması gerektiğini söyledi.

Zelenskiy
“Müzakere ekiplerine söylediğim gibi siz tüm bu değişiklikler hakkında bahsederken ve onlar tarihi nitelikte olabilir, biz hiçbir yere gidemeyiz, referanduma geleceğiz."
ifadelerini kullandı.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında bölgede yaşanan dakika dakika gelişmeler...




22.33:
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ülkelerine yönelik "varoluşsal bir tehdit" görmeleri durumunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in nükleer silahlara başvurabileceğini söyledi.
21.42:
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 27 gündür devam ederken, Rus ordusu Ukrayna’nın doğusunda Donetsk Oblastı’nda yer alan Kramatorsk şehrini bombaladı. Rus bombardımanı çevrede bulunan siviller tarafından anbean kayıt altına alınırken, Rus ordusunun hedef aldığı noktalar ve can kaybına ilişkin henüz açıklama yapılmadı.
21.08:
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jack Sullivan, "Rusya, Ukrayna'daki vahşi saldırılarını sürdürmeye devam etse bile asla Ukraynalıların ülkelerini elinden alamayacak" dedi. Sullivan açıklamalarında "Rus ordusu önemli ölçüde düşük performans gösterdi. Yaptırımlar sayesinde Rus ekonomisi sarsıldı, savunma ve yüksek teknoloji sistemleri tıkandı" ifadelerini kullandı.ABD Sullivan, Ukrayna halkı ve askerleri için zorlu günlerin olduğunu belirterek, "Bu savaş kolay ve hızlı bitmeyecek" dedi.
20.58:
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, Ukrayna’nın Herson kentinde Rus ordusunun engelleri nedeniyle insanlık dramının yaşandığını ifade ederek, “Gıda ve tıbbı malzemeler tükendi sayılır ama Rusya insani koridorlar açıp insanların tahliye edilmesine müsaade etmiyor” dedi.
19.11:
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşa değinerek, “Bu saçma savaşı bitirmenin zamanı geldi” dedi.
18.32:
Ukrayna’nın Lviv kentinin merkezinde yer alan Katolik kilisesinin içerisinde yer alan heykeller ve tarihi yapılar, herhangi bir saldırı ihtimaline karşı korumaya alındı.
17.16:
Rusya’nın saldırılarından en çok etkilenen şehirlerden biri olan Mariupol’deki yerleşim bölgelerinde büyük yıkım meydana geldi.
17.10:
Birleşmiş Milletler (BM), Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'nın bir ay önce Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşın "kazanılamayacağını" belirterek "Er ya da geç, savaş alanından barış masasına geçilmesi gerekecek. Bu kaçınılmaz ama tek soru şu: Daha kaç hayat kaybedilmeli? Kaç bomba düşmeli?" dedi.
16.28:
Mariupol Belediye Meclisi: Düşman, Ukrayna’nın Mariupol şehrini aşağılık bir şekilde yok etmeye devam ediyor. Rus hava kuvvetleri, bugün iki çok güçlü hava bombası attı. Şehir daha da büyük bir yıkıma maruz kaldı.
15.00:
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ülkesinin ABD'deki kritik altyapılara yönelik siber saldırı düzenlemesi ihtimaline ilişkin, "Rusya Federasyonu, ABD dahil Batı ülkelerinin birçoğu gibi devlet düzeyinde haydutluk yapmıyor." dedi.
14.33:
Ukrayna’daki Ahıska Türkleri Mıkolayiv kentinden tahliye edildi. Yaklaşık 100 kişilik grup önce Odessa’ya ardından otobüslerle Türkiye'ye gelecek.
13.35:
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, barış müzakerelerine ilişkin yaptığı açıklamada,
"Ukrayna heyeti ile müzakere yavaş daha dar kapsamlı ilerliyor. Ukrayna'dan taleplerimizin detaylarını kamuoyuyla paylaşmayacağız"
dedi.

12.28:
Ukrayna’da Rusya’nın yoğun saldırıları altındaki Mariupol kentine halkın tahliyesi için dışında "çocuklar" ve "siviller" yazan 24 otobüs gönderildi.
11.10:
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da son 24 saatte 137 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini bildirdi.
10.36:
Kyiv belediye Başkanlığı: Bir gün içinde Kyiv’de 149 sabotajcı yakalandı.
10.30:
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ateşkes ve Rus askerlerinin çekilmesi karşılığı Kiev'in de NATO üyeliğinden vazgeçebileceğini söyleyerek, Kırım ve Donbass'ın statüsünü tartışmaya hazır olduğunu belirtti.


10.08:
Rus ordusu tarafından gece saatlerinde Ukrayna’nın Harkov, Rivne ve Makiivka kentlerine füzelerle ve savaş uçakları ile saldırılar düzenlendi.

08.01:
Ukrayna başbakan yardımcısı Iryna Vereshchuk, Rus güçlerinin ablukaya aldığı Mariupol'den bugüne kadar en az 45 bin kişinin tahliye edildiğini söyledi.

07:30
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve ailesine İngiltere’ye sığınması için teklifte bulunduğunu fakat Zelenskiy’nin bu teklifi reddettiğini açıkladı.
07:00
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy batılı medya kuruluşlarına verdiği röportajda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi durumunda Kırım ve Donbass konusunu görüşmeye hazır olduğunu belirterek, Rusya’nın Kırım ve Donbass Bölgesi’ndeki Donetsk ve Luhansk’ı talep etmesine ilişkin konulara değindi.
00.01:
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD’nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan'ın ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yönelik sözleri nedeniyle Rusya Dışişleri Bakanlığına çağrılmasına ilişkin, Rusya'nın sivillere ayrım gözetmeksizin saldırdığını ve dünyada yarattığı algının da kendi eseri olduğunu belirtti.
00.10:
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan'ın, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Ukrayna krizinin çözümü konusunda Riyad'ın "ara buluculuk" yapması konusunu ele aldığı belirtildi.
00.17:
Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, son 24 saatte insani yardım koridorları üzerinden sadece 8 bin 57 sivili güvenli bölgelere tahliye edebildiklerini bildirdi.
#Ukrayna
#Rusya
#Savaş
#Müzakere
il y a 2 ans