|

İşgalde 28'inci gün: Rusya'dan 'nükleer silah' tehdidi

Rusya-Ukrayna savaşının 28'inci gününe girildi. Bölgeden kritik haberler gelmeye devam ederken, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov 'varoluşsal bir tehdit' görülmesi halinde nükleer silahlara başvurulabileceğini söyledi. İşte dakika dakika bölgede yaşanan gelişmeler...

20:40 - 23/03/2022 الأربعاء
Güncelleme: 23:07 - 23/03/2022 الأربعاء
Yeni Şafak
​İşgalde 28'inci gün: Rusya'dan 'nükleer silah' tehdidi
​İşgalde 28'inci gün: Rusya'dan 'nükleer silah' tehdidi

Tüm dünyanın takip ettiği Ukrayna-Rusya Savaşı, 28'inci gününe girdi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, dün yaptığı açıklamada ülkelerine yönelik "varoluşsal bir tehdit" görmeleri durumunda Rusya Devlet Başkanı Putin’in nükleer silahlara başvurabileceğini söyledi.

Peskov, Putin'in şu ana kadar Ukrayna'daki amaçlarına ulaşıp ulaşmadığının sorulması üzerine, "Henüz değil. Henüz amaçlarına ulaşamadı" yorumunda bulundu.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında bölgede yaşanan dakika dakika gelişmeler...


23.03:
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin, ABD Başkanı Joe Biden'dan, Rus milyarder Roman Abramovich'in "Rusya ile arabuluculuk yapabilir" gerekçesiyle yaptırım listesine alınmamasını istediği iddia edildi.
21.30:
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın Ortadoğu ve Afrika'da "gıda krizine" neden olabileceği uyarısında bulundu.
21.02:
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, mevcut belgeler ışığında ABD yönetiminin, Rus güçlerinin Ukrayna'da "savaş suçları" işlediği sonucuna ulaştığını açıkladı.
20.45:
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile yaptığı telefon görüşmesinde yarın yapılacak olan NATO Liderler Zirvesi öncesi Ukrayna’ya destek için güvence aldığını açıkladı.
18.34:
Avrupa Birliği (AB), Ukraynalı sığınmacıları kabul eden Polonya, Macaristan, Romanya ve Slovakya gibi sınır ülkelerine 3,4 milyar avroluk ek mali destek sağlayacak.
17.41:
Rusya, Ukrayna'ya saldırıları nedeniyle 16 Eylül'den itibaren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taraf olmayacak.
17.00:
Birleşmiş Milletler, Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'da en az 977 sivilin hayatını kaybettiğini, 1594 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 3 milyon 626 bin 546 mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.
15.30:
Rusya Devlet Başkanı Putin yaptırımlar kapsamında "Dost olmayan ülkelere doğal gaz satışı ödemelerinde Rus rublesine geçmeyi planlıyoruz" uygulamasını hayata geçireceklerini açıkladı
15.05:
Polonya casusluk faaliyetlerinde bulundukları iddiası ile 45 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı
14.15:
Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya'nın, dünyanın en büyük enerji kaynakları ihracatçısı olduğunu belirtti. Ayrıca Novak, "Rus enerji kaynakları olmadan küresel doğal gaz ve petrol piyasaları çöker." ifadelerini kullandı.
14.08:
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Japonya'dan, "Rusya'ya uyguladığı yaptırım ve baskıları sürdürmesini" talep etti.
12.36:
ABD Savunma Bakanlığı, dün isim vermediği bir üst düzey bakanlık çalışanının Ukrayna’da devam eden savaşla ilgili durum değerlendirmesi açıklamalarını yayınladı. Açıklamaya göre Mariupol kenti Rusya için stratejik bir öneme sahip ve dün itibariyle Azak Denizi’nden Rus savaş gemileri kenti bombalamaya başladı.
11.47:
Rus güçlerinin Kiev’in Nyvky semtine düzenlediği saldırıda 2 müstakil ev yanarak kullanılamaz hale geldi. Çevredeki bazı evlerin de camları kırıldı. Öte yandan, Ukrayna basınında yer alan haberde, Kiev’de dün geceden bu yana bir alışveriş merkezi de dahil, bazı bölgelerin Rus güçlerince hedef alındığı belirtildi.

11.21:
Ukrayna'ya saldıran Rus ordusunun 15 bin 600 askerini, 101 uçağını, 124 helikopterini ve 517 tankını kaybettiği bildirildi.
11.15:
Ukrayna’nın Belarus sınırı yakınında bulunan Çernihiv kentinde Rus ordusu bir köprüyü havaya uçurdu.
10.40:
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin bu hafta yapılacak NATO Liderler Zirvesi'ne videokonferans ile katılacağı duyuruldu.
10.19:
Rusya ordusu tarafından, Ukrayna’nın Borispol, Herson ve Kryvyi Rih kentlerine ile başkent Kiev’e gece yarısı roketlerle saldırılar düzenledi. Ukrayna ordusu ise, Luhansk bölgesinde yer alan 24. Ayrı Mekanize Tugayı’na yönelik saldırı düzenledi.
10.10:
Ukrayna Devlet Tahliye Bölgesi Yönetimi Ajansı, Rus birliklerinin önemli miktarda radyoaktif atık işleyen Merkezi Analitik Laboratuvarları’nı "yağmaladığını ve yok ettiğini" açıkladı. Yapılan açıklamada, Avrupa’da başka yerde bulunmayan 'değerli analitik ekipmanları' da içerdiği belirtildi.
10.00.
Ukrayna ordusu yaptığı açıklamada, Rus Albay Alexei Sharov'un 200 binden fazla Ukraynalının mahsur kaldığı Mariupol'da öldürüldüğünü duyurdu. Sharov'un, Rusya'nın son derece önemli gördüğü kenti ele geçirmek için kritik bir role sahip olduğu belirtiliyordu.
  • Ukrayna ordusu, yine cephe hattında Rusya'nın 5 kritik ordu mensubunu öldürmüştü.
09.40:
Ukrayna polisi, Rusya tarafından Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gönderilen sabotaj ekibini kontrol noktasından geçmeye çalıştıkları sırada yakaladı. Sorulara tutarsız cevap veren iki şahısın üzerinden Rusya'da kullanılan hat ve yazılı defter çıktı.
08.30:
Rusya Savunma Bakanlığı, dün Rus operasyonlarında Ukrayna’ya ait 83 askeri tesisin imha edildiğini açıkladı.
07.00:
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, Rusya ordusunun abluka altına aldığı Herson şehrinin insani felaketle karşı karşıya olduğunu bildirdi.
04.55:
Ukrayna Devlet Başkanlık Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Rusya'nın ülkesine yönelik başlattığı savaşın durdurulmasında Çin'in "belirgin" rol oynaması gerektiğini bildirdi.
04.17:
Rusya ordusu tarafından, Ukrayna'nın Borispol, Herson ve Kryvyi Rih kentlerine ile başkent Kiev'e gece yarısı roketlerle saldırılar düzenledi.

03.16:
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya ile müzakerelerin "zor" ve "tartışmalı" şekilde devam ettiğini bildirdi. Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakere sürecine değinen Zelenskiy, "Rusya'yı barışa ve bu acımasız savaşı sonlandırmaya zorlamak için çeşitli düzeylerde çalışmalara devam ediyoruz." dedi.
00.28:
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau ile Rusya-Ukrayna savaşındaki son durumu görüştü.
00.05:
Rusya Donanması’na ait savaş gemileri Rusya’nın Ukrayna’da yasadışı şekilde ilhak ettiği Kırım Yarımadasında yer alan liman kenti Sivastopol açıklarından Ukrayna’ya füze fırlattı. Seyir füzesi olduğu tahmin edilen füzelerin tam olarak hangi noktaları hedef aldığı ise bilinmiyor.
#Rusya
#Ukrayna
#Savaş
٪d سنوات قبل