|

İşgalde birinci ay: Bini aşkın sivil hayatını kaybetti milyonlarca kişi ülkeyi terk etti

Rusya-Ukrayna savaşında birinci aya girildi. Bölgeden kritik haberler gelmeye devam ederken, Birleşmiş Milletler (BM) Ukrayna'daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen verileri paylaştı. Açıklanan verilere göre savaşın başından bu yana Ukrayna'da en az 1035 sivil hayatını kaybetti, 1650 sivil yaralandı ve ayrıca saldırıların ardından 3 milyon 674 bin 952 mülteci komşu ülkelere geçti.

22:07 - 25/03/2022 Cuma
Güncelleme: 23:19 - 25/03/2022 Cuma
Yeni Şafak
Savaşın başladığı günden şimdiye kadar 3 milyon 674 bin 952 mülteci Ukrayna'dan komşu ülkelere geçti.
Savaşın başladığı günden şimdiye kadar 3 milyon 674 bin 952 mülteci Ukrayna'dan komşu ülkelere geçti.

Tüm dünyanın takip ettiği Ukrayna-Rusya Savaşı, birinci ayına girdi.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamaya göre savaşın başladığı günden şimdiye kadar
Ukrayna'da en az 1035 sivil hayatını kaybetti, 1650 sivil yaralandı ve ayrıca saldırıların ardından 3 milyon 674 bin 952 mülteci komşu ülkelere geçti.
  • Ukraynalıların komşu ülkelerden en çok
    Polonya (2 milyon 173 bin 944), Romanya (563 bin 519) ve Moldova'ya (374 bin 59)
    geçtiği aktarılan açıklamada,
    Donetsk
    ve
    Luhansk
    bölgelerinden
    21-23 Şubat'ta 113 bin kişinin Rusya'ya geçiş yaptığı
    kaydedildi.
Öte yandan, BM'ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Ukrayna içinde de yaklaşık
6,5 milyon sivilin yerinden edildiğini,
böylelikle komşu ülkelere geçen mültecilerle birlikte yerinden edilen Ukraynalıların
toplam sayısının 10 milyona ulaştığı
bildirmişti.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında bölgede yaşanan dakika dakika gelişmeler...



23.15:
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin Türkiye ve Yunanistan ile birlikte, Rus işgali altında olan Mariupol kentinden tahliye operasyonu gerçekleştireceklerini duyurdu. Macron, "Konuyu önümüzdeki saatlerde Putin ile de görüşeceğim" dedi.
22.30:
Rusya'nın işgali altında olan Ukrayna'nın altyapısına verilen zararın yaklaşık olarak 63 milyar dolar olduğu öne sürüldü. Araştırmayı yapan analistler, son bir haftadaki zararın 3,5 milyar dolar olduğunu ifade etti.
20.15:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile sahadaki durum ve müzakerelerin geldiği aşamayı görüştü. Erdoğan, bu süreçte Türkiye'nin elinden gelen tüm yardımları hayata geçirdiğini dile getirdi.
18.45:
ABD Başkanı Joe Biden, Polonya'da görev yapan Amerikan askerlerini ziyaret ederek, hizmetleri için onlara teşekkür etti. Burada yaptığı açıklamada, Rusya'ya gözdağı veren Biden, 12 bin askerin daha bölgeye sevk edileceğini söyleyerek, "Toplamda 100 bin kişilik birlikle Avrupa'da görev yapıyoruz." dedi.
18.17:
Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'da en az 1081 sivilin hayatını kaybettiğini ve 1707 sivilin yaralandığını, 3 milyon 725 bin 806 sivilin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.
16.10:
Rusya Savunma Bakanlığı, "Ukrayna operasyonunda ilk aşama tamamlandı. Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mıkolayiv şehirleri kuşatma altında, Herson bölgesinin tamamı, Zaporijya’nın da büyük bir kısmı kontrolümüzde. Operasyon 'Putin'in hedeflerine ulaşana dek sürecek. Bir ayda Ukrayna ordusundan 14 binden fazla asker öldü, 16 bin asker de yaralandı" dedi.

16.00:
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaş bir aydır devam ediyor.
13.00:
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Batılıların Rusya’ya karşı topyekûn, hibrit bir savaş ilan ettiğini açıkladı.

10:37:
Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov, Mariupol'un yönetim binasını ele geçirdiklerini açıkladı.

09.50:
NATO zirvesiyle birlikte Ukrayna'nın talep ettiği silah listesi güncellendi. Ukrayna'nın acil ihtiyacı olan tanksavar ve uçaksavar füzelerinin sayısı 500'e çıktı. ABD, Rus işgalcilere karşı Ukrayna'ya Stinger uçaksavar füzeleri ve Javelin tanksavar füzeleri de gönderiyor.

Kiev yönetiminin yenilenen listesinde ayrıca savaş uçakları, saldırı helikopterleri, S-300 gibi hava savunma sistemleri de var. 36 savaş uçağı talep eden Ukrayna'nın taleplerinin kısa sürede karşılanması bekleniyor.

Silahların kara yoluyla Ukrayna’ya sokulması planlanıyor.

09.45:
Rusya'da üst düzey yetkililere göre Rusya, petrol ve doğal gaz ithal etmek isteyen bazı ülkelerin Bitcoin ile ödeme yapmasına izin vermeyi düşünüyor. Rusya'da Enerji Komitesi Başkanı Pavel Zavalny "dostça" davranan bazı ülkelerin kendi para birimleriyle ödemesinin bile söz konusu olduğunu ifade etti.
Bu haftanın başında Rusya Devlet Başkanı Putin,
"düşmanca" davranan ülkelerin doğal gazı Rus rublesiyle almasını istediğini söylemişti.
Kararın bu yıl yüzde 20'den fazla değer kaybeden Rus rublesinin değerini yükseltmek için verildiği düşünülüyor.
  • Rusya, dünyanın en büyük doğal faz ihracatçısı. Petrolün ise dünyada ikinci büyüğü.

08.30:
Ukrayna tarafından dün imha edilen Rus gemisiyle ilgili yeni bir açıklama geldi. Geminin adının dün ilk açıklandığı gibi Orsk değil Saratov olduğu ifade edildi.

“Yenilenen bilgilere göre büyük bir Rus çıkarma gemisi olan Saratov, işgal altındaki Berdyansk limanına saldırdığı esnada yok edilmiştir. Aynı zamanda Caesar Kunikov ve Novocherkassk adlı Rus çıkarma gemileri de zarar görmüştür.”

07.30:
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, NATO zirvesi sonrası katıldığı BBC yayınında "Putin'in barış istediği konusunda iyimser düşünemiyorum." dedi.

Zelenski AB Konseyi’ne seslendi: Yaptırımlarda geç kaldınız!

07.00:
AB Konsey toplantısına bir video mesaj gönderen Ukrayna lideri Zelenski Batı’nın Rusya’ya uygulanan yaptırımlar konusunda geç kaldığını ve daha erken adım atılsaydı ve yaptırımlar caydırıcı olsaydı bu savaşın hiç yaşanmayacağını söyledi.

Zelenski “Kuzey Akım 2’yi durdurdunuz. Bu yüzden size minnettarız. Ancak bu geç kalınmış bir hamleydi. Çünkü daha erken adım atılsaydı Rusya gaz krizi çıkaramaz ve belki şartlar çok farklı olurdu.” sözlerini kullandı.

BİDEN SINIRA GİDECEK

06.00:
ABD Başkanı Biden
bugün Polonya-Ukrayna sınırına gidecek. Başkanlık uçağı Air Force One Biden'ı Rzeszow'a, Ukrayna topraklarının 80 kilometre yakınına bırakacak. Biden'ın akşam saatlerinde ise başkent Varşova'ya gitmesi ve burada bir konuşma yapması bekleniyor.

Tüm bu hamlelerin dünkü zirve sonrası Rusya'ya Batı'nın mesaj vermek istediği şeklinde yorumlandı.

05.00:
Rusya ve Ukrayna arasında esir takası yapıldı

Rusya ve Ukrayna, savaşın bir ay önce başlamasından bu yana ilk esir takasını gerçekleştirdiklerini söylüyor. Yetkililer, 10 Ukrayna askerinin 10 Rus askeriyle değiştirildiğini aktardı.

Ayrı bir takasta ise, Odessa açıklarında batan bir gemiden kurtarılan 11 Rus sivil denizci, savaşın başlangıcında Karadeniz'deki Yılan Adası'nı ele geçirmeye çalışırken Ruslar tarafından el koyulan bir gemideki 19 Ukraynalı denizciyle takas edildi.

Gemi ise Türkiye'deki bir limandan Ukrayna'ya iade ediliyor. Bu hafta başlarında Rusya ve Ukrayna, Ukrayna'nın güneydoğusunda Rus ordusu tarafından ele geçirilen Melitopol belediye başkanı için dokuz Rus esiri takas ettiklerini söyledi.

04.00:
ABD Başkanı Joe Biden, NATO zirvesinin ardından Brüksel'de Avrupa Konseyi'nde Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesine katıldı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in,
"NATO'yu bölmeye çalıştığı"
iddialarını yineleyen Biden,
"Putin, ABD ile birlik halinde olan 30 ülkeyle baş etmektense 30 bağımsız ülkeyle baş etmeyi tercih eder"
dedi. Biden, sadece NATO değil Avrupa Konseyi ve G7 ülkeleriyle bir bütün olarak Avrupa'nın birliğinin çok önemli olduğunu söyledi:
"Şu an savaş suçu işlediğine inandığımız bu adamı durdurmak için yapabileceğimiz en önemli şey."

UKRAYNA'DAN DİKKAT ÇEKEN 9 MAYIS AÇIKLAMASI

03.15:
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, savaşın Rusya'da Zafer Bayramı olarak kutlanan 9 Mayıs'a kadar tamamlanması fikrinin propagandasının yapıldığını bildirdi. Genelkurmay Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerinin personeli arasında savaşın 9 Mayıs 2022'ye kadar tamamlanması fikrinin propagandasının yürütüldüğü bilgisine ulaştıkları belirtildi.
  • Rusya Federasyonu'nda 9 Mayıs, Sovyetler Birliği'nin 2. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanya'sına karşı kazanılan tarih olarak biliniyor. 1945'ten beri 9 Mayıs günü, Zafer Bayramı olarak kutlanıyor.
00.00:
Ukrayna'ya dünyanın dört bir yanından asker gitmeye davam ediyor. Dün gece Amerikalı askerler Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarında Ukrayna ordusu için savaşırken görüntülendi.

23.05:
Ukrayna’nın başkenti Kiev’e bağlı bölgeler Rusya ordusu tarafından ağır bombardımana tutuldu. Rus ordusunun bir yakıt deposunu vurduğu öne sürülürken, saldırılarda ölü ya da yaralı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

#Rusya
#Ukrayna
#Birleşmiş Milletler
2 yıl önce