İsrail Filistinlilerin tarım arazisini Yahudi Fonu'na tahsis etti

Yeni Şafak
17:54, 05/09/2017, SalıG: Güncelleme: 17:58, 05/09/2017, Salı
AA
İsrail Filistinlilerin tarım arazisini Yahudi Fonu'na tahsis etti
Fotoğraf: Arşiv

Filistin yönetimi, İsrail Adalet Bakanlığı'nın işgal altındaki Batı Şeria'nın Beytüllahim kenti yakınlarında Filistinlilere ait yüzlerce dönüm tarım arazisini Ulusal Yahudi Fonu'na tahsis etmesini kınadı.

İsrail makamları, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilerin özel mülkü olan 876 dönüm tarım arazisini Ulusal Yahudi Fonu adına tescil etti.

Filistin Yönetimi'ne bağlı Ayrım Duvarı ve Yerleşim Birimleri ile Mücadele Heyeti'nin Beytüllahim Sorumlusu Hasan Bureyciyye yazılı açıklamasında, İsrail Adalet Bakanlığı’nın Beytüllahim'in güneyindeki El-Habiyle bölgesinde Filistinlilere ait 876 dönümlük tarım arazisinin mülkiyetini Ulusal Yahudi Fonu'na devrettiğini belirtti.

"Böyle bir karar şoke edicidir"

Bureyciyye, söz konusu toprakların Gush Etzion Yahudi yerleşim birimi yakınlarında Filistinlilere ait özel mülk olduğunu belirterek, "Mahkemelerde 18 yıldır süren ilgili davaya rağmen böyle bir kararın verilmesi şoke edicidir. Bu bir hırsızlıktır ve kanunun ihlalidir." dedi.

İsrail Adalet Bakanı Ayelet Shaked geçen hafta yaptığı açıklamada, bakanlığının Ulusal Yahudi Fonu adına işgal altındaki Batı Şeria’da yaklaşık 850 dönüm araziyi tescil ettirdiğini belirtmişti.

Filistinlilerden toprak satın almak ve üzerine Yahudi yerleşim birimi inşa etmek üzere 1901'de kurulan Ulusal Yahudi Fonu, dünyanın dört bir yanındaki Yahudilerden bağış topluyor.

Batı Şeria'da 400 bin Yahudi yerleşimci

İsrail'in fiili işgali altında olan Batı Şeria'da 400 bin, Doğu Kudüs'te ise 200 bini aşkın Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre, buradaki Yahudi yerleşimlerin tümü illegal kabul ediliyor.

Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde Batı Şeria, A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı.

Yüzde 18'i kapsayan A Bölgesi'nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik B Bölgesi'nin idari yönetimi Filistin'e güvenliği İsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan C Bölgesi'nin idare ve güvenliği İsrail'e bırakılmıştı.

Anlaşmaya göre nihai çözüm sağlanana kadar taraflar sahadaki gerçekliği değiştirecek adımlar atmayacaktı. Ancak İsrail, Oslo Anlaşması'nı ihlal ederek, bu bölgeye Yahudi yerleşimcileri yerleştirmeye ve askeri karargâhlar kurmaya devam etti.

Başlıklar :FilistinİsrailFon
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026