İsrail hapishanesinde altı yıldır tutuklu bulunan Filistinlinin serbest bırakılması istendi

16:01, 15/06/2022, ÇarşambaG: Güncelleme: 16:05, 15/06/2022, Çarşamba
AA
İsrail hapishanesinde altı yıldır tutuklu bulunan Filistinlinin serbest bırakılması istendi
Arşiv.

Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler, İsrail'in altı yıldır hapiste tuttuğu, uluslararası yardım kuruluşu World Vision International (WVI) Gazze Şubesi Müdürü Muhammed el-Halebi'nin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Fetih Hareketine bağlı "Tutuklular, Yaralılar ve Şehitler Komiserliği" ile Filistin Esir İşleri Komitesi, Gazze'deki Uluslararası Kızılhaç Örgütü binası önünde Halebi için destek gösterisi düzenledi.

Eyleme katılan göstericiler, hakkında ispat edilmiş bir suç bulunmadığı halde tutukluluğu devam eden Filistinli Halebi'nin fotoğrafları ile "Adaletsizlik yetti" yazılı dövizler taşıdı.

Filistin Esir İşleri Komitesi İdari Başkanı Hasan Kuneyta, uluslararası insan hakları kuruluşlarını, Halebi'nin serbest bırakılması için harekete geçmeye çağırdı.

Kuneyta, Halebi'nin herhangi bir hüküm verilmeden 6 yıldır tutuklu bulunduğunu hatırlattı.

Filistin Esirler Cemiyeti, Halebi'nin bugün 170'inci kez hakim karşısına çıkarılacağını ve bunun karar duruşması olacağını bildirmişti.

İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet, Ağustos 2016'da yaptığı yazılı açıklamada, WVI Gazze Şubesi Müdürü Muhammed el-Halebi'nin "Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'na mali destek sağladığı" iddiasıyla 15 Haziran 2016'da gözaltına alındığı duyurmuştu.

İsrail'in idari tutukluluk uygulaması protesto edildi

Öte yandan, Gazze Şeridi'nde onlarca Filistinli de İsrail hapishanelerinde "idari tutuklu" sayılan Filistinlilerin serbest bırakılması için gösteri düzenledi.

İslami Cihad Hareketince düzenlenen gösteride, "Filistinlilerin idari tutuklu olarak esir edilmesini" protesto eden sloganlar atıldı.

İslami Cihad yöneticilerinden Cemil Alyan, gösteride yaptığı konuşmada, "Filistinlilerin acıları karşısında sessiz kalan dünya bu trajediye katılmakla suçludur." ifadesini kullandı.

İsrail'in "idari tutukluluk" uygulaması

İsrail, "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı bir ila altı ay alıkoyabiliyor.

Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini beş yıla kadar uzatabiliyor.

Filistin kaynaklarına göre, mayıs sonu itibarıyla İsrail hapishanelerinde 640'ı "idari tutuklu" olmak üzere yaklaşık 4 bin 700 Filistinli bulunuyor.


Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026