|

Kremlin'de Rusya-Ukrayna krizi görüşüldü: Putin Macron'u eli cebinde karşıladı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya ve Ukrayna arasındaki krizi görüşmek üzere Moskova'ya gitti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Macron'u elleri cebinde karşılarken, görüşmenin yapıldığı masa dikkat çekti. Yaklaşık beş saat süren görüşme sonrası liderler ortak basın toplantısı düzenledi. Putin, yaptığı açıklamada "NATO'nun eylem planında Rusya düşman olarak değerlendiriliyor. " dedi.

21:58 - 7/02/2022 Pazartesi
Güncelleme: 00:55 - 8/02/2022 Salı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Ukrayna'nın doğusunda yaşanan kriz devam ederken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Rusya’nın başkenti Moskova’daki Kremlin Sarayı'nda bir araya geldi.

Putin'in Macron'u eli cebinde karşılaması ve iki liderin geniş bir masada birbirlerinden uzakta oturmaları dikkat çekti.

Basına kapalı yapılacak görüşme öncesi Putin, Fransa'nın diyalog sürecine katkı sağlama yönünde çabaları olduğuna dikkat çekerek,
"Rusya ve Fransa'nın güvenlik konularında ortak endişeleri var”
dedi.
Macron ise, Avrupa'daki gerilimi işaret ederek, "A
vrupa'da güvenlik ve istikrarı korumanın tek yolunun diyalog olduğunu düşünüyorum"
ifadelerini kullandı.

Yaklaşık beş saat süren görüşmenin ardından liderler basın toplantısı düzenledi.

Putin'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"NATO'nun eylem planında Rusya düşman olarak değerlendiriliyor. NATO, Rusya'ya ders vermeye kalkıyor. NATO üyeleri Ukrayna'ya silah pompalamayı sürdürüyor, bu konu Macron ile görüşüldü. Macron'un dikkatini Kiev'in Minsk Anlaşmalarına riayet etmemesine çektim. Kiev, Minsk Anlaşmalarını ortadan kaldırmayı amaçlıyor."

Macron'un açıklamalarından satır başları ise şöyle:

"(Belarus Devlet Başkanı Aleksandr) Lukaşenko'nun Belarus'taki nükleer silahlar hakkındaki sözlerinden endişeliydim ama Putin beni bu konuda teskin etti.
Fransa ile Rusya'nın irtibatı mevcut, ortaklarımızla görüşmeyi sürdüreceğiz. Avrupa için barışçıl bir yol bulmak hala mümkün.
Avrupa'da istikrarı tesis etmek için yeni mekanizmalara ihtiyacımız var, bu mevcut anlaşmaları revize ederek mümkün olmaz. Rusya ile Avrupa Birliği'nin, durumun istikrara kavuşturulması ve gerilimin azaltılması için özel tedbirler üzerinde anlaşması gerekiyor."
#Vladimir Putin
#Emmanuel Macron
#Rusya
#Fransa
#Ukrayna
2 yıl önce