|

Kuzey Akım-2 rafa kalktı: Rusya'ya yaptırımlar devrede

Rusya’ya karşı ilk somut hamle Berlin’den geldi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rus gazını Almanya’ya taşıyacak Kuzey Akımı-2 doğal gaz boru hattının sertifikasyon sürecini durdurdu. İngiltere Başbakanı Johnson 5 Rus bankasının yaptırım listesine alındığını duyurdu. AB de yaptırım paketi hazırlamaya başladı.

00:00 - 23/02/2022 Çarşamba
Güncelleme: 23:19 - 22/02/2022 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
Rusya’nın adımına ilk somut tepki veren ülkeler Almanya ve İngiltere oldu. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rus gazını Almanya’ya taşıyacak olan
Kuzey Akımı 2 doğal gaz boru hattının sertifikasyon sürecinin durdurulması talimatını verdi.
Scholz, Rusya’nın kararını eleştirerek “Bu, uluslararası hukukun ciddi bir ihlalidir. Putin, Birleşmiş Milletler Şartı’nı da çiğniyor” tepkisini gösterdi. Ukrayna lideri Zelenskiy’nin öncelikli talepleri arasında
Kuzey Akım-2
’nin durdurulması vardı. ABD’den de Almanya’nın kararına destek geldi.

İNGİLTERE'NİN YAPTIRIMLARI

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise İngiliz Parlamentosu’nda yaptığı açıklamada, Rusya’yı hedef alan yaptırım kararlarını açıkladı. Diplomasi alanında Rusya lideri Putin’e her fırsatı sunduklarını savunan Johnson, 5 Rusya bankası ve 3 kişinin yaptırım listesine alındığını ve bu kişilerin İngiltere’deki varlıklarının dondurulacağını, İngiltere’de ticaret yapmalarına izin verilmeyeceğini açıkladı.

Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya karşı ilk yaptırım paketinin Ukrayna’daki ayrılıkçıları tanıma kararını alanları, Rus ordusunu finanse eden bankaları, Rusya’nın AB sermaye ve mali piyasalarına erişim imkanlarını, ayrılıkçı bölgelerle ticareti hedef alacak şekilde hazırlandığını bildirdi.

#Almanya
#Olaf Scholz
#Kuzey Akım-2
#doğal gaz
#İngiltere
#Rusya
#AB
2 yıl önce