|

Ortaçağ vahşeti

Esed rejiminin Doğu Guta’da düzenlediği saldırılarda ölü sayısı 416’ya yaralı sayısı ise 2 bin 100’e yükseldi. Guta’da temel gıda malzemeleri ve temiz içecek su dahi bulunmuyor. BM yetkilisi Lowcock, Guta’daki vahşetin Ortaçağ’ı hatırlattığını kaydetti. Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da İran ve Rusya’ya “rejimi durdurun” çağrısı yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/02/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:13 - 24/02/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Doğu Guta’da 416 ölü 2 bin 100 yaralı
Doğu Guta’da 416 ölü 2 bin 100 yaralı

Esed rejiminin Doğu Guta’da Pazar gününden bu yana düzenlediği saldırılarda 416 kişi hayatını kaybederken en az 2100 kişi de yaralandı. Birleşmiş Milletler’in de acil gündemle toplandığı Guta’da temel gıda malzemeleri ve temiz içecek su dahi bulunmuyor. Doğu Gutalı çok sayıda bebek ve çocuk açlık ve ilaçsızlık yüzünden yaşamını yitiriyor. Suriye rejiminin İran ve Rusya desteğiyle havadan ve karadan aralıksız vurduğu Guta’da yaklaşık 400 bin kişi yaşıyor. Görgü tanıklarının ifadelerine göre Suriye ordusuna ait helikopterler pazar alanları ve meydanlara varil bombalarıyla saldırıyor. Çaresiz durumda ve sığınacak yerleri olmayan Doğu Gutalılar, “kaçamayacaksak hiç olmazsa birlikte ölelim” diyerek aile fertlerinden ayrılmıyorlar.

ORTAÇAĞ’I ANDIRIYOR

Doğu Guta, Astana anlaşmalarında gerginliği azaltma bölgesi ilan edilmişti ancak Rusya’nın garantörlüğünü üstlendiği Esed rejimi, geçen yıl Nisan ayından itibaren bölgeye yönelik ablukasını yoğunlaştırdı ve son aylarda saldırılarını şiddetlendirdi. BM İnsani Sorunlar ve Acil Yardım Koordinatörü Genel Sekreteri Mark Andrew Lowcock, Doğu Guta’daki vahşeti Ortaçağ’a benzetti. BM'nin Cenevre’deki Özel Elçilik Ofisinden yapılan açıklamada “Doğu Guta, Ortaçağ zamanlarını andıran şekilde kuşatılmıştır” ifadeleri kullanıldı. Lowcock, sivillerin acımasız hava saldırıları, roketler, varil bombaları, kimyasal silahlar, termit bombalar, intihar eylemleri, ve keskin nişancıların hedefi olduğunu kaydetti.


RUSYA VE İRAN MES'UL

Doğu Guta’da sivil katliamıyla ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Hava saldırıları kabul edilemez. Rusya ve İran’ın rejimi durdurması gerekiyor” dedi. Mevlüt Çavuşoğlu, “Biz muhalefetin, Rusya ve İran ise rejimin garantörü. Son zamanlarda rejimin ihlalleri çok arttı. Doğu Guta’da hava saldırıları kabul edilemez. Rusya ve İran’ın rejimi durdurması gerekiyor” diyerek çağrıda bulundu.

  • İhvan ve Ezher’den kınama
  • Mısır’daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), Suriye’de Esed rejiminin ablukasındaki Doğu Guta’da sivillere yönelik saldırıları “katliam, soykırım ve etnik temizlik” olarak nitelendirerek, kınadı. Ezher’den yapılan açıklamada ise Doğu Guta’da yaşanan insani trajedinin durdurulması çağrısında bulunuldu. Dünya Müslüman Alimler Birliği, uluslararası topluma, Esed rejimi tarafından hedef alınan Doğu Guta’daki katliamları durdurmak için acilen harekete geçme çağrısında bulundu.
Astana başarısızmış!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Suriye’de Esed rejiminin ablukasındaki Doğu Guta’da sivillere yönelik saldırıları bahane ederek Astana barış sürecine saldırdı. Doğu Guta’daki olaylar bağlamında Astana görüşmelerine atıfta bulunan Sözcü, “Yaşanan olaylar Astana sürecinin bittiğini gösteriyor. İşte tam da bu yüzden ABD ve birçok farklı ülke Cenevre görüşmelerini destekliyor” iddiasında bulundu.


BMGK ateşkes için toplandı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İsveç ve Kuveyt tarafından hazırlanan ve konseye getirilen Suriye’de bir ay “insani ateşkes” talep eden karar tasarısı için toplandı. Tasarıda, Suriye’ye insani yardım ulaştırılabilmesi ve özellikle rejimin kuşatması altında bulunan Doğu Guta’daki 700 kişinin tıbbi tahliyesi için bir ay insani ateşkes talep ediliyor. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya’nın Suriye’de insani ateşkes tasarısında lehte oy kullanmaya hazır olduğunu açıkladı.

Trump Guta'da katliama yol verdi

ABD Başkanı Trump’tan Doğu Guta’daki katliamla ilgili skandal bir açıklama geldi. Katliamı “insani rezalet” olarak nitelendiren Trump, ancak Suriye’de bulunma amaçlarının sadece “DEAŞ’la mücadele” olduğunu savundu. Trump, Beyaz Saray'daki basın toplantısında “Suriye, Rusya ve İran'ın son dönemde yaptıkları şeyler insani bir rezalettir ancak ABD'nin orada olmasının tek amacı DEAŞ'ı ortadan kaldırmak ve eve dönmektir, başka bir amaçla orada değiliz.” dedi. Trump bu ifadeleriyle üstü örtülü olarak rejim güçleri, İran ve Rusya’ya “Katliamlarınız ABD’yi ilgilendirmiyor” mesajı vermiş oldu.

#Suriye
#Guta
#Rejim
6 yıl önce