|

Rus bankalarına yönelik yaptırımlar geri adım attırmaz

Rusya’nın Ukrayna’yı bölme hamlesine karşı ABD, İngiltere ve AB, Putin’e yakın bazı isimler ile Rus bankalarını kapsayan ekonomik yaptırım kararları açıkladı. Ancak kimse bu yaptırımların Rusya’ya geri adım attıracağına inanmıyor.

00:00 - 24/02/2022 Perşembe
Güncelleme: 00:53 - 24/02/2022 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Rusya’nın Ukrayna hamlesinin ardından Batı cephesinden gelen ekonomik yaptırımlar, “Moskova’ya geri adım attırmada yetersiz kalacak” yorumuna neden oldu.

ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği’nin (AB) yürürlüğe koyduğu yeni yaptırımlar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın bazı isimler ve
Rus bankalarını hedef alıyor.
Açıklanan yaptırımlarla bazı
Rus bankalarının uluslararası piyasalardaki faaliyetleri kısıtlanırken,
Putin’e yakınlığıyla bilinen bazı Rus oligarklar da hedef alındı. Batı kamuoyu, Rusya’nın Ukrayna hamlesinin ardından açıklanan yaptırımların zayıf kaldığı gerekçesiyle yetkilileri eleştiriyor.

DAHA SERT YAPTIRIM TALEBİ

İngiltere’de Muhafazakar Parti milletvekilleri, Başbakan Boris Johnson’dan Rus oligarkları hedef alan daha sert yaptırım talebinde bulundu. Öte yandan Washington Post gazetesinin konuştuğu uzmanlar da, 2014’te Rusya’nın Kırım’ı ilhakının ardından dönemin Barack Obama yönetiminin de benzer yaptırımları uyguladığına ancak istenen sonucun alınamadığına işaret etti.

Batılı ülkelerin yaptırım uyguladığı bankaların Rus ekonomisinde fazla bir ağırlığının olmaması ve Sberbank, VTB ve Gazprombank gibi enerji gelirlerinin de toplandığı bankaların hedef alınmaması dikkati çekiyor.

İngiltere’nin yaptırım listesine
Rus bankalarından Bank Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank ve Black Sea Bank
girerken, ABD Hazine Bakanlığı’nın açıkladığı yaptırımların hedefinde ise VEB ve Promsvyazbank yer aldı. Rusya’ya bir ekonomik yaptırım kararı da Japonya’dan geldi. Başbakan Kişida Fumio, Rusya yanlısı ayrılıkçı iki bölgeden resmi yetkililere vize tahsisinin askıya alınacağını ve bu kişilerin mal varlıklarının dondurulacağını açıkladı.
#Rusya
#Moskova
#ABD
#İngiltere
#Avrupa Birliği
#Bank Rossiya
#IS Bank
#General Bank
#Promsvyazbank
#Black Sea Bank
2 yıl önce