|

Rus işgalinde 31'inci gün: Karşılıklı itiraflar

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal saldırıları 31'inci gününe girdi. İki tarafa da ağır sonuçlar doğuran savaşta bugüne kadar resmi rakamlara göre en az 1081 sivil hayatını kaybetti. Rus ordusu, 1351 askerlerinin öldüğünü Ukrayna'nın ise 14 binden fazla askeri kaybının olduğunu açıkladı. Analistler, işgal saldırıları nedeniyle Ukrayna Devleti'nin en az 63 milyar dolarlık zararı olduğunu duyurdu. İşte Rusya-Ukrayna savaşında bölgede yaşanan dakika dakika gelişmeler...

20:07 - 26/03/2022 Cumartesi
Güncelleme: 23:57 - 26/03/2022 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Tüm dünyanın takip ettiği Ukrayna-Rusya Savaşı, birinci ayını geride bıraktı. Başkent Kiev de dahil olmak üzere birçok şehri kuşatan Rusya, geride kalan 30 günün raporunu kamuoyuyla paylaştı.

Rusya, Ukrayna ordusunun, 14 binden fazla askerinin öldüğünü, yaklaşık 16 bin askerinin ise yaralandığı açıkladı. Rus ordusu ise 1351 askerlerinin öldüğünü 3 bin 825'inin de yaralandığını duyurdu.


Birleşmiş Milletler ise, Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'da en az 1081 sivilin hayatını kaybettiğini ve 1707 sivilin yaralandığını, 3 milyon 725 bin 806 sivilin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

Rusya'nın işgali altında olan Ukrayna'nın altyapısına verilen zararın yaklaşık olarak 63 milyar dolar olduğu öne sürüldü. Araştırmayı yapan analistler, son bir haftadaki zararın 3,5 milyar dolar olduğunu ifade etti.

İşte karşılıklı itirafların yaşandığı Rusya-Ukrayna savaşında bölgede yaşanan dakika dakika gelişmeler...
22.05:
ABD Başkanı Joe Biden, Polonya'da yaptığı bir diğer konuşmada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i açıkça hedef alarak, "Tanrı aşkına, bu adam iktidarda kalmamalı." diye konuştu. Biden, Rusların düşman olmadığını ifade etti.
20.30:
ABD Başkanı Joe Biden, Polonya'nın başkenti Varşova'da, Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin konuştu. Biden, tüm NATO müttefiklerinin Rusya'ya karşı birlik olduğunu vurgulayarak, Putin için 'kasap' ifadesini kullandı.
18.45:
Rus işgali altında olan Ukrayna'nın Lviv kentinde art arda büyük patlama sesleri duyuldu. Lviv Belediye Başkanı Andriy Sadoviy, halkına çağrı yaparak, "Lviv vuruldu. Ordudan resmi açıklama bekliyoruz. Olay yerinden fotoğraf görüntü lütfen yayınlamayın. Sığınaklarda kalın" dedi.
17.46:
Rus ordusu tarafından Ukrayna’nın başkenti Kiev’in Nikolaevka bölgesindeki Ukrayna ordusuna ait komuta merkezi kontrol altına alınırken, 61 Ukrayna askerinin Rus ordusuna teslim olduğu açıklandı.
17.11:
Rusya ve Ukrayna arasında 24 Şubat’ta başlayan savaş 31 gündür sürerken, başkent Kiev’deki sokağa çıkma yasağı bir kez daha uzatıldı. Konuya ilişkin açıklama yapan Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, yasağın bugün saat 20.00 itibariyle başlayıp 28 Mart 07.00’ye kadar devam edeceğini duyurdu.
14.07:
Ukrayna, Slavutiç Belediye Başkanı Yuriy Fomiçev’in kaçırıldığını duyurdu. Kiev Bölgesel Askeri Yönetim Başkanı Oleksandr Pavlyuk, sabah saatlerinde Rus askerlerinin girdiği Slavutiç şehrinin Belediye Başkanı Yuriy Fomiçev’i kaçırıldığını duyurdu.

13.15:
Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boichenko, Rus bombardımanı altında cehenneme dönen şehirdeki sivillerin tahliyesi için Fransa'nın Ukrayna Büyükelçisi'yle görüştüğünü söyledi.

100 bin sivilin halen Mariupol'de sıkışıp kaldığı biliniyor.

Fransa lideri Emmanuel, Rus işgalcilerin sokak sokak çatışarak artık şehir merkezine doğru ilerlediği şehirdeki sivillerin çıkarılması için Türkiye ve Yunanistan'la görüşmeler yaptığını açıklamıştı.

13.09:
Ukrayna'nın başkenti Kiev'de uygulanan sokağa çıkma yasağı uzatıldı. Kiev'de günlerdir akşam 20.00 ila sabah 08.00 arasında sokoğa çıkmak yasak.
12.30:
Ukrayna merkezli uçak üretim ve servis firması Antonov Şirketi, Rusya’nın işgali sırasında büyük ölçüde tahrip olan AN- 225 Myria (Rüya) uçağının tamiri için uluslararası fon kampanyası başlattı.
12.07:
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’nın Jitomir ve Mıkolayiv bölgesindeki askeri yerleri “Kalibr” ve “Oniks” yüksek hassasiyetli füzelerle vurduklarını duyurdu.
11.00:
Ukrayna'ya saldıran Rus ordusunun 16 bin 400 askerini, 117 uçağını, 127 helikopterini ve 575 tankını kaybettiği bildirildi.
08.53.
Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'daki işgale katılan Rus askerlerin gazi sayılmasını içeren kararnameyi imzaladı.
05.15:
Dünyaca ünlü hacker grubu Anonymous, Rusya Merkez Bankası'nı hackleyerek, Putin'e mesaj gönderdi. Anonymous'tan yapılan açıklamada, "Vladimir Putin, hiçbir sır güvende değildir. Her yerdeyiz. Sarayınızdayız. Yemek yediğin yerdeyiz. Masanızdayız, uyuduğunuz odadayız" denildi.
04.20:
Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Gerashchenko da, "Şoygu kalp krizi geçirdi. Bu nedenle Mart ayı ortasından beri kamuoyu önüne çıkmadı. Şoygu, Ukrayna'daki askeri operasyonlardaki başarısızlığı nedeniyle Putin’in sert tepkisi sonrası kalp krizi geçirdi. Şuan ana ordu karargahında tedavi görüyor. Şuan Nikolay N. Burdenko kliniğinde" iddialarını ortaya attı.
03.50:
Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, ülkede savaşa rağmen ekonominin düzelmesi adına halka çalışma çağrısında bulunarak, Rusya'nın saldırılarına hedef olan çatışma bölgeleri de dahil olmak üzere Ukrayna’daki emeklilere maaş ödemelerinin 2 gün boyunca yapılacağını duyurdu.
03.10:
Rusya'nın, Japonya'nın Kuzey Toprakları olarak adlandırdığı ve üzerinde hak iddia ettiği Kuril Adaları'nı da içeren bölgede askeri tatbikata başladığı bildirildi. Tatbikatın, Rusya'nın Japonya ile yürütülen 2. Dünya Savaşı sonrası barış anlaşması müzakerelerini askıya almasının ardından gelmesi "Tokyo'ya gözdağı" olarak yorumlandı.

"RUSYA SAVUNMA BAKANI SERGEY ŞOYGU KAYBOLDU"

01.20:
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'da yaşanan savaşı durdurmak için neler yapılabileceği konusunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve NATO liderleriyle konuştuğunu duyurdu. Rusya Savunma Bakanı Şoygu'nun ortadan kaybolduğunu ve ülkesinde yaşanan savaşın detaylarını aktaran Zelenskiy, "1 hafta içinde güçlü ataklar yaptık. Rusya’nın Savunma Bakanı Şoygu bir yerlerde kayboldu. 16 bin ölü Rus askerleri arasında komutanlar da var. Bunlar ne için öldüler? Kime ne fayda sağladı?"
00.41
:
Çekya Savunma Bakanı Jana Cernochova, Macaristan'ın, Rusya-Ukrayna savaşındaki tutumu nedeniyle Vişegrad Grubu Ülkeleri (V4) Savunma Bakanları Toplantısı'na katılmayacağını bildirdi.
00.00:
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilisi, Rusya'nın, Ukrayna'nın Herson kentindeki kontrolünü kısmen kaybettiğini ve bazı bölgelerde Ukrayna güçleriyle çatışmaların büyüdüğünü bildirdi.

#Rusya
#Ukrayna
#Savaş
2 yıl önce