|

Rusya Ukrayna savaşında iki ülkenin de ekonomisi oldukça sert etkileniyor

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahale başlatmasının ardından Rus rublesi ve borsalar değer kaybederken, işleme kapatılan Moskova Borsası, saat 10.00 itibarıyla yüzde 30 üzeri kayıpla tekrar açıldı. Ayrıca Ukrayna Merkez Bankası aldığı yeni kararlarla birlikte, günlük nakit çekişini 100 bin grivnayla sınırladı. Banka, döviz kurunu sabitleyip, döviz çekimini yasakladı.

10:23 - 24/02/2022 Perşembe
Güncelleme: 11:39 - 24/02/2022 Perşembe
AA
Rus rublesinin değer kaybı artarak devam ediyor.
Rus rublesinin değer kaybı artarak devam ediyor.

Moskova Borsasında kayıpların derinleşmesi ile sabah erken saatlerde durdurulan işlemler saat 10.00'da tekrar başlatıldı.

Borsada MICEX endeksi açılışta yüzde yaklaşık 35 değer kaybetti. RTS endeksi de yüzde 20 azalarak 964 puana kadar geriledi.

Dolar/ruble paritesi de yüzde 6,2 artışla 86,5 seviyesine, avro/ruble paritesi de yüzde altı yükselişle 97,4’e çıktı.

Rusya Merkez Bankası, piyasalarda yaşanan değer kayıplarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Rusya Merkez Bankası, finansal piyasadaki durumu istikrara kavuşturmak için döviz piyasalarına müdahale edecek. Jeopolitik durumun kötüleşmesi ve piyasadaki dalgalanmaların ışığında, her türlü senaryo için net planlarımız bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.


Ukrayna Merkez Bankası Döviz piyasasındaki işlemleri durdurdu. Ülkede döviz çekimi yasaklandı. Banka döviz kurunu da 24 Şubat kuruyla sabitleme kararı aldı.

Banka, mevduatlardan nakit çekişini de günlük 100 bin grivnayla sınırladı.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya askeri operasyon emrini vermesinin ardından Rusya güçleri Ukrayna genelinde hedeflere saldırmaya başladı. Batı dünyası ise “daha ağır yaptırımlar” uygulanacağını vurguladı.

Ayrıca Ukrayna'da halk ATM sıralarında uzun kuyruklar oluşturdu.


#borsa
#ruble
#Rusya
2 yıl önce