|

Rusya Ukrayna gerilimi: 2 savaş gemisi vuruldu

Rusya ile Ukrayna arasında Karadeniz’de dün gün boyu süren gerilim, akşam saatlerinde sıcak çatışmaya dönüştü. Ruslar Azak Denizi’ndeki Kerç Boğazı açıklarında iki Ukrayna topçu botunu vurdu. Çatışmada 2 Ukrayna askeri yaralandı.

Yeni Şafak
04:00 - 26/11/2018 Pazartesi
Güncelleme: 01:34 - 26/11/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Rusya Ukrayna’nın savaş gemilerini vurdu
Rusya Ukrayna’nın savaş gemilerini vurdu

Ukrayna savaş gemilerinin Kerç Boğazı’nı geçmeye çalışmasıyla başlayan gerilimde kan döküldü. Rus savaş gemileri Ukrayna’ya ait 2 topçu botunu vurdu. Olayda 2 Ukrayna askeri yaralandı. Ukrayna NATO’yu göreve çağırırken, Başkan Poroşenko savaş kabinesini topladı.

Rus savaş gemilerinin, Azak Denizi’nde Rusya kara sularını ihlal ettiği iddiasıyla Ukrayna savaş gemilerine müdahale etmesi bölgede gerilimi tırmandırdı. Azak Denizi’ndeki Kerç Boğazı’ndan geçmeye çalışan 2 Ukrayna topçu botu, akşam saatlerinde Rus güçleri tarafından vuruldu.

Saldırıda 2 Ukrayna askeri yaralandı. Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanlığından yapılan yazılı açıklamada, saldırıda bir Ukrayna gemisinin de demir atmak zorunda kaldığı ifade edildi. Açıklamada, Ukrayna gemilerinin Rus özel kuvvetleri tarafından ele geçirildiği bilgisi de yer aldı.


SAVAŞ KABİNESİ ACİL TOPLANDI

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, gece saatlerinde askeri kabineyi acil toplantıya çağırdı. Ukrayna İçişleri Bakanı Affairs Arsen de, NATO’ya devreye girmesi için çağrıda bulundu. Olayın öncesinde dün gün boyu iki ülke deniz güçleri arasındaki gerginlik üst seviyedeydi. Kırım’ı yasadışı olarak ilhak eden Rusya’ya ait gemiler dün öğle saatlerinde de Ukrayna ordusuna ait bir römork gemisine, çarparak hasar vermişti.

İZİN ALMADILAR!

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), dün yerel saat ile sabah 07.00 sularında Ukrayna Deniz Kuvvetlerine ait 3 savaş gemisinin Rusya’nın kara sularına izinsiz giriş yaptığını açıkladı. Gemilerin izin uygulamasına tabi olan Kerç Boğazı’na doğru ilerlediği kaydedilen açıklamada, Ukrayna gemilerinin Rus sularında tehlikeli manevralar yaptığı ve sınır güvenliği uyarılarını yok saydığı savunuldu.


LİMANA GİDECEKLERDİ

Ukrayna Deniz Kuvvetlerinden yapılan açıklamada ise Ukrayna ordusuna ait iki zırhlı savaş gemisi ile römork gemisinin Odessa’dan çıkarak Azak Denizi’ndeki Ukrayna’nın Mariupol Limanı’na gitmek istediği belirtilmişti.

  • Kırım’a askeri havalimanı
  • Rusya’nın, Ukrayna ile arasında krize neden olan Kırım’ın Karadeniz sahilinde bulunan Belbel bölgesine askeri havalimanı inşa ettiği bildirildi. Rusya Savunma Bakanlığı, havalimanına AN- 148 tipi uçağın sağlıklı bir iniş gerçekleştirdiğini ve testin başarıyla tamamlandığını duyurdu. Kırım’ın Karadeniz yönündeki en uç noktalarından biri olan Belbek Havalimanının inşası tamamlandıktan sonra Rusya’nın birçok askeri taşımacılık ihtiyacını da buradan karşılayacağı bildirildi.

#​Ukrayna
#Rusya
5 yıl önce