|

İşgal saldırılarında 24'üncü gün: Rusya’nın saldırıları devam ederken ateşkes umudu giderek azalıyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal saldırıları 24'üncü gününe girdi. Rus birlikleri ilerleyişini sürdürürken, Ukrayna'daki sivil can kayıpları her geçen gün artıyor. İki ülke arasında çevrim içi olarak devam eden müzakere görüşmelerinden bir sonuç çıkmaması ise ateşkes umudunu giderek azaltıyor.

19:10 - 19/03/2022 Cumartesi
Güncelleme: 19:52 - 19/03/2022 Cumartesi
Yeni Şafak
​İşgal saldırılarında 24'üncü gün
​İşgal saldırılarında 24'üncü gün

Tüm dünyanın merakla takip ettiği Ukrayna-Rusya Savaşı, 24'üncü gününde devam ediyor.

İki ülke arasındaki müzakereler çevrimiçi olarak devam ederken, dün konuyla ilgili resmi bir açıklamada bulunulmadı.

Ukrayna'da her gün onlarca sivil saldırılar sonucu hayatını kaybederken, müzakerelerden bir sonuç çıkmaması ateşkes umudunu giderek azaltıyor.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında bölgede yaşanan dakika dakika gelişmeler...

19.15:
Ukrayna'yı işgal saldırılarını sürdüren Rusya'nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, operasyonların sona ermesi için şartlarını açıkladı. Kiev yönetimi ile yapılacak müzakerelere işaret eden Lavrov, "Taleplerimiz konusunda kapsamlı belgelerin imzalanmasıyla operasyonlar sona erecek" dedi. Lavrov, Türkiye'yi de örnek göstererek, "Rusya ile diyaloğu olan birçok ülke tehdit ediliyor" diye konuştu.
18.30:
Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi saldırılarında 847 sivilin öldüğünü, bin 399 sivilin yaralandığını, 3 milyon 328 bin mültecinin de komşu ülkelere geçmek zorunda kaldığını duyurdu.
16.10
: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken, Lviv kentinde yeniden sirenler yükseldi. Kentte son günlerde yaşanan saldırılar nedeniyle tedirgin olan halk, sirenlerin ardından şehir merkezinde bulunan alt geçide sığındı. Dakikalarca bekleyen birçok kişi, sirenlerin son bulmasıyla alt geçitten çıktı.
15.56:
Ukrayna, Rus askerlerinin mevzilerini çoklu roketatarla vurmaya devam ediyor. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Ukrayna Ordusu 30. Mekanize Tugayı’na bağlı askeri birliklerin Rus mevzilerine doğru ateşlediği çoklu roketatar atışları görülürken, Rus birliklerinin ağır hasar aldığı ve kayıp verdiği de ifade edildi.
15.45:
Rus işgalcilerin hava saldırısı sonucunda Makarov/Kyiv'de yedi kişi hayatını kaybetti, beş kişi de yaralandı.
15:28:
Rus birliklerinin Ukrayna'daki bir askeri kışlayı vurmasından sonra düzinelerce asker öldü. Mykolaiv kentinde, görgü tanıkları "Kışlada en az 200 asker uyuyordu, 50 cansız beden bulundu, net ölü sayısını bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.
14.06:
İngiltere Savunma Bakanlığı yaptığı son istihbarat güncellemesinde, Rusya'nın Ukrayna direnişinin boyutu ve kuvveti karşısında şaşırdığını belirterek, bu durumun Rusya'nın "operasyonel yaklaşımını değiştirmeye zorladığını" ifade etti.
13.55:
Polonya'nın çağrısı Başbakan Mateus Morawiecki'den geldi. Başbakan Rusya'nın AB ile ticaretinin tamamen yasaklanması gerektiğini savundu.
13.10:
Ukrayna’nın Zaporijya kentinde bugünden itibaren geçerli olacak sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Bugün yerel saatle 16.00’da başlayacak yasak, pazartesi 06.00’ya kadar devam edecek. Sık sık Rusya tarafından hedef alınan Zaporijya’ya, Mariupol’den kaçan Ukraynalılar da gelmeye devam ediyor.

12.50:
Eski İngiltere Başbakanı Gordon Brown’dan Putin için Nuremberg usulü yargılama çağırısı geldi.

Eski İşçi Partisi lideri, 140 akademisyen, hukukçu ve siyasetçiyle birlikte imzaladığı metinde İkinci Dünya Savaşı sonrasında Nazilerin yargılanması için kurulan Nuremberg mahkemelerine benzer bir sistem talep etti.

12.16:
Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın 24 günlük savaşta 14 bin 400'den fazla askerini kaybettiğini duyurdu.
11.30:
Ukrayna’nın kuzey kentlerinden Sumy’de bir boya ve vernik deposu dün öğleden sonra Rus topçu ateşinin hedefi oldu.

10:38
Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yönelik saldırılarında ilk kez Kinjal Hipersonik füzesi kullandığı açıklandı.
10.27:
Ukrayna Hükümeti Ukrayna’ya getirilen insani yardım tırları için prosedürleri kolaylaştırdı. Alınan karara göre KDV ve gümrük vergileri kaldırıldı. Zor durumda kalan vatandaşlarımıza insani yardım artık sıkıntısız bir şekilde ulaştırılacak.
10.00:
Birleşik Rusya partisi Genel Konseyi üyesi Medinskiy, Putin - Zelenskiy'in olası görüşmesi hakkında konuştu.

''Bunu konuşmadan önce müzakere heyetlerinin anlaşma metnini hazırlaması ve üzerinde mutabakat sağlaması, sonra metninin dışişleri bakanları tarafından imzalanması, hükümetler tarafından onaylanması gerekiyor.''

9.50:
Rusya, Ukrayna'nın Mikolayiv kentini vurdu.
9.42:
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, ülkeye saldıran Rus ordusundan bir generalin daha öldürüldüğünü duyurdu.Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Rusya 8. Muhafız Ordusu Komutanı Korgeneral Andrey Mordviçev'in Ukrayna askerlerince Herson'a bağlı Çernobaevka bölgesinde öldürüldüğü öne sürüldü.
08:58
ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminin 23'üncü gününde, Rusların Ukrayna'daki ilerleyişinin durma noktasına geldiğini açıkladı.

07:10
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sürerken başkent Moskova'da Kırım'ın ilhakının 8. yılı için kutlama töreni düzenlendi. Törene Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de katıldı. Putin, konuşmasında Ukrayna operasyonun ülkesini hiç olmadığı kadar birlik haline getirdiğini söyledi. Rus liderin konuşması bir süreliğine kesildi, Kremlin teknik arıza olduğunu duyurdu.
00.37:
BM Ukrayna Kriz Koordinatörü Amin Awad adına yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna’nın kuzeydoğusundaki savaştan en fazla etkilenen bölgelerden biri olan Sumi şehrine insani yardımların gönderildiği belirtildi.
00.14:
Ukrayna’da son 24 saatte insani yardım koridorları üzerinden 9 bin 144 kişinin tahliye edildiği bildirildi.
00.03:
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını ABD’nin ülkesindeki askeri ve biyolojik faaliyetlerini ortaya çıkardığı iddiasıyla savunmaya çalıştığını söyledi.


#Ukrayna
#Rusya
#Savaş
#Müzakere
2 yıl önce