|

Tel Aviv Büyükelçisi Öktem güven mektubunu sundu

Türkiye'den Tel Aviv'e beş yıl sonra atanan ilk büyükelçi için tören düzenlendi. Yeni Büyükelçi Kemal Öktem, İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin'e güven mektubunu sundu.

Yeni Şafak
16:35 - 12/12/2016 Pazartesi
Güncelleme: 17:31 - 12/12/2016 Pazartesi
Diğer

Türkiye'nin beş yıl sonra B

üyükelçi Kemal Öktem'in Tel Aviv'e atanması ile

Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni sayfa resmen açıldı.



Ankara'nın beş yıl sonra Tel Aviv'e atadığı ilk büyükelçi olan Kemal Öktem için tören Rivlin'in Batı Kudüs'teki ofisinde düzenlendi.



Uluslararası haber ajansları tarafından yakından takip edilen törende, Büyükelçi Kemal Öktem Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'e güven mektubunu sundu.




İsrail Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Rivlin, Büyükelçi Ökem'i Batı Kudüs'teki konutunda kabul etti. Rivlin'e güven mektubunu sunan Ökem, bazı büyükelçilik mensuplarını da takdim etti.



Cumhurbaşkanlığı açıklamasında Rivlin'in kabulde, İstanbul'daki terör saldırısından dolayı Türk halkına ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerini sunarak sözlerine başladığı aktarıldı. İsrail Cumhurbaşkanı, "Bütün hayatlar kutsaldır. İster Brüksel, ister Paris, İstanbul, Kudüs ya da Kahire'de olsun terör terördür. Bu korkunç tehdide birlikte karşı durma sorumluluğumuz var." dedi.



Türkiye'nin altı yıl aradan sonra ilk kez İsrail'e büyükelçi atadığını hatırlatan Rivlin, şöyle devam etti:



  • "Sayın Büyükelçi, bugün tarihte gurur verici bir gün. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a memnuniyetlerimi dile getirmek ve geçen ay İsrail genelinde çıkan yangınlarla mücadeledeki Türkiye'nin yardımından dolayı tekrar teşekkür etmek istiyorum. Dostluğumuz tarihin derinliklerine kadar uzanıyor. Ümit ediyorum ki uzlaşma ve büyükelçilerin karşılıklı olarak atanması ilişkilerimizde gelecek vadeden yeni bir sayfa açar. Dostluğumuzun gelişmesini sağlayacak gerçek bir motor vazifesi görmesi için ekonomik ilişkilerimizi, ticaret ve enerji alanlarındaki işbirliğimizi arttırmak için çalışmalıyız."

Ortadoğu'da birtakım değişiklikler yaşandığını da kaydeden Rivlin, "Barışın ve istikrarın sesini güçlendirecek yollar bulmalıyız. Ortak zeminimizi güçlendirmeliyiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'la konuştuğum zaman, Gazze'deki durumu değerlendirdik. Hamas'ın elinde bulunan askerlerimizin cesetlerinin geri getirilmesi için yardım etme yönündeki sözünden dolayı Erdoğan'a teşekkür ediyorum. İsrail de Türkiye gibi altyapı, ekonomi, enerji su ve başka alanlarda Gazzeli sivillerin hayatının yeniden inşasında önemli yere sahip. Bu tabii Filistin Yönetimi ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilmeli. Bu da bölgede bir arada yaşayabileceğimizi göstermenin önemli bir yolu." değerlendirmelerinde bulundu.



Rivlin sözlerini, "İsrail ve Türkiye Ortadoğu'da barış ve refahı arzuluyor. Türkiye'nin büyükelçisini İsrail'de karşılamak bir onur ve ayrıcalık. Hoşgeldiniz." diyerek tamamladı.



Büyükelçi Ökem şunları kaydetti:



  • "Sayın Cumhurbaşkanı, karşılıklı ilişkilerimizde ve tarihi yakın bağlarımızın olduğu bu bölgedeki ortak çabalarımızda bu gerçekten yeni bir başlangıç. Bölgemizde çok fazla riskler var ancak aynı zamanda büyük fırsatlar da var. Daha önce olduğu gibi, Türkiye ve İsrail bu fırsatların değerlendirilmesini sağlamak ve riskleri bertaraf etmek için birlikte çalışacak. Sayın Cumhurbaşkanım Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Başbakanım Binali Yıldırım'ın talimatları doğrultusunda, her iki milletin karşılıklı çıkarı için her alanda işbirliği fırsatlarını ortaya çıkaracağım. Yüzleşeceğimiz ve İsrail'deki ortak ve dostlarımızla üstesinden geleceğimiz zorluklardan bağımsız olarak, bir büyükelçi olarak, ilişkilerimizi her alanda geliştirmek için elimden geleni yapacağım. Bu ülkedeki tüm müesseselerle yakından çalışarak işbirliği yapmak istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanı sizin de biraz önce söylediğiniz gibi, ümidimiz bu işbirliğimizin diğer milletlerin de çıkarına olması, özellikle de Filistin Yönetimi'nin."

Kabulde Büyükelçi Öktem'in eşi ve çocuklarının da yer aldığı kaydedildi.





#Tel Aviv
#Kemal Öktem​
#Reuven Rivlin
7 yıl önce