|

Trump gizlice Suudi Arabistan'a nükleer teknoloji satmayı kabul etti

ABD Başkanı Trump’ın, 'Cemal Kaşıkçı' cinayetinden sonra tepkilerin odağındaki Suudi Arabistan’a, 'gizlice' nükleer teknoloji satmayı kabul ettiği açıklandı. ABD Enerji Sekreteri Rick Perry, satış olayının gizli tutulmasının istenildiğini söyledi.

Yeni Şafak
16:42 - 28/03/2019 Perşembe
Güncelleme: 17:31 - 28/03/2019 Perşembe
Reuters
Suudi Arabistan'a gizli nükleer teknoloji satışını doğruladı.
Suudi Arabistan'a gizli nükleer teknoloji satışını doğruladı.

ABD Başkanı Trump'ın, tepki çekmemek için Suudi Arabistan'a gizli nükleer teknoloji satmayı kabul ettiği açıklandı. Cemal Kaşıkçı cinayetinden sonra tepkilerin odağındaki Suudi Veliaht Prens Muhammed Selman'ın başında bulunduğu Suudi Arabistan'a gizli nükleer teknoloji satışı doğrulandı.

Satış belgeleri gizli tutulacak

ABD Enerji Sekreteri Rick Perry, şirketlerin nükleer enerji teknolojisi satmalarına ve Suudi Arabistan'a yardım etmelerine izin veren altı gizli lisansını açıkladı.

Belgeye göre, ABD Enerji Dairesi Ulusal Nükleer Güvenlik Dairesi belgede, şirketlerin Başkan Donald Trump yönetiminden onayları gizli tutmasını istediklerini belirtti.

  • Enerji Sekreteri Rick Perry, Reuters haber ajansı yaptığı açıklamada,
    "ABD Enerji Dairesi Ulusal Nükleer Güvenlik Dairesi sekreterinin, Part 810 lisansı olarak bilinen onayı, şirketlerin anlaşma öncesi nükleer enerji üzerinde ön çalışmalar yapmasına ve herhangi bir istasyon için gerekli ekipmanı göndermemelerine izin veriyor"
    dedi.

ABD'li milletvekilleri satışa karşı

Trump yönetiminin, Suudi Arabistan'da nükleer santral kurmak için yarışan Rusya ve Güney Kore'den önce, ihaleyi kazanmak ve bu ülkeye nükleer teknolojisini satmak için geniş kapsamlı gizli bir anlaşma istediği öne sürüldü.

Enerji Bakanlığı yetkilisi taleplerin özel bilgi içerdiğini ve ruhsatlandırma sürecinin birçok tarafın onayını gerektirdiğini; ABD'li milletvekillerinin ise, Suudi Arabistan ile nihai nükleer teknoloji ortaklığının Orta Doğu'da nükleer silahlanma yarışına neden olacağından korktuğunu söyledi.

#Cemal Kaşıkçı
#ABD
#Suudi Arabistan
5 yıl önce