|

Ukrayna inşa edeceği sığınaklarda halka su ve elektrik temin edecek

Ukrayna’nın enerji altyapısını felç eden Rus saldırılarının ardından hükümet, ısıtma ile su temin edilecek sığınaklar inşa edeceğini duyurdu ve sert geçecek kış boyunca halkı enerji tasarrufu yapmaya çağırdı. Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy dün geceki konuşmasında, ülke genelinde kurulacak “yenilmezlik merkezlerinde” gün boyunca ücretsiz elektrik, ısıtma, su, internet, cep telefonu bağlantısı ve ilaç temin edileceğini açıkladı.

13:12 - 23/11/2022 Çarşamba
Güncelleme: 13:14 - 23/11/2022 Çarşamba
Diğer
Arşiv
Arşiv

Ukrayna’nın enerji altyapısını felç eden Rus saldırılarının ardından hükümet, ısıtma ile su temin edilecek sığınaklar inşa edeceğini duyurdu ve sert geçecek kış boyunca halkı enerji tasarrufu yapmaya çağırdı.

Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy dün geceki konuşmasında, ülke genelinde kurulacak “yenilmezlik merkezlerinde” gün boyunca ücretsiz elektrik, ısıtma, su, internet, cep telefonu bağlantısı ve ilaç temin edileceğini açıkladı. Zelenskiy, “Yeniden büyük Rus saldırılarına maruz kalırsak ve elektriğin uzun saatler boyunca kesik kalacağı anlaşılırsa, ‘yenilmezlik merkezleri’ tüm temel hizmetleri temin edecek şekilde devreye girecek” dedi.

Rusya’nın Ukrayna genelinde enerji altyapısına yönelik saldırıları nedeniyle 10 milyon kadar Ukraynalıyı etkileyen uzun süreli elektrik kesintileri yaşanıyor. Ulusal elektrik şirketi dün altyapıdaki hasarın “devasa boyutta” olduğunu açıklamıştı.

Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, her gün ülkeye 8,500 jeneratör seti ithal edildiğini daha önce belirtmişti. Dokuz aydır Rus işgaline karşı savaşan Ukrayna’ya kışın ilk karı bu hafta düştü.

Yetkililer elektrik kesintilerinin Mart ayının sonuna kadar devam edeceğini belirttiler.

Ukrayna’yı Şubat ayında işgal eden Rusya, Ukrayna’nın son aylarda yoğunlaşan taarruzlarının ardından toprakların bir kısmından geri çekilmek zorunda kaldı. Rusya son olarak ülkenin güneyindeki büyük kentlerinden Herson’dan çekilerek Ukrayna’yı ikiye ayıran Dinyeper nehrinin doğu yakasına çekildi.

Rusya geri çekilmeyle eş zamanlı olarak Ukrayna’nın elektrik üretim ve iletim şebekesi ile su şebekesine füze saldırıları düzenlemeye başladı.

#Rusya
#Ukrayna
1 yıl önce