|

Yemen sitemi

Mısır’daki cuntanın en büyük finansörlerinden olan Körfez ülkesi BAE, Pakistan’da meclisin 5 gün süren oturumdan sonra aldığı “Yemen’de tarafsız kalmalıyız” kararını eleştirdi. BAE Dışişleri Bakanı Gargaş,” Öyle görünüyor ki İslamabad ve Ankara için Tahran daha önemli’’ dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 12/04/2015 الأحد
Güncelleme: 22:43 - 11/04/2015 السبت
Yeni Şafak

Pakistan ve Türkiye'nin Yemen'deki krize dair tutumlarını yeterli bulmayan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Enver Muhammed Gargaş, iki ülkeye de sitemde bulundu. Pakistan'da meclisin 5 gün süren görüşmesinde Yemen'e asker gönderme kararının çıkmamasına tepki gösteren Gargaş, Pakistan ve Türkiye'nin Yemen meselesine karşı aldığı tavrın Arapların güvenliğine verdikleri önemin bir kanıtı olduğunu ileri sürdü.



'İSLAMABAD İKİ TARAFLI'


Muhammed Gargaş, "Öyle görünüyor ki İslamabad ve Ankara için Tahran daha önemli'' dedi. Yemen'deki çatışmaya asker göndermeyi reddeden Pakistan'ı 'iki taraflı' duruş sergilemekle suçlayan Gargaş, ülkenin bundan dolayı ağır bir fatura ödemek zorunda kalabileceği yönünde uyararak “Pakistan Körfez ülkelerinin güvenliği konusunda daha net tavır almalıdır''dedi.


Gargaş ayrıca "Bizim, Pakistan ile ekonomik yatırımlar ve işbirliğimiz kaçınılmaz olmasına rağmen politik açıdan bazı eksiklikler var'' dedi. Pakistan meclisi önceki gün yaptığı oylamada Yemen'deki krize asker ve silah göndermeyi kabul etmeyerek tarafsız kalmayı seçmiş ancak 'Suudi Arabistan'ın toprak bütünlüğünün tehlikeye girmesi halinde bu ülkenin halkına destek verileceği” vurgulanmıştı.



ANKARA'YI ELEŞTİRENE BAK


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Tahran ziyaretinin hemen öncesinde İran'ın Yemen ve bölge politikalarını eleştirerek, “İran bölgeyi adeta domine etmeye çalışmaktadır. Bu durum bizi, Körfez ülkelerini rahatsız etmeye başlamıştır. Buna gerçekten tahammül etmek mümkün değil” demişti. Türkiye, bu itirazına karşılık İran'dan yüksek sesli eleştirileri göğüslerken başta BAE olmak üzere Körfez ülkeleri de Mısır'daki askeri darbeye mali ve askeri destek sunmayı sürdürüyor.



BLA'dan işçi katliamı


Pakistan'ın İran sınırındaki Belucistan eyaletinde dün sabah bir inşaatta çalışan işçilerin kaldığı çadırlara düzenlenen saldırıda 20 işçi hayatını kaybetti. Saldırıyı üstlenen Beluç Kurtuluş Ordusu (BLA) adlı terör örgütü sözcüsü Gehram Beluç, yaptığı yazılı açıklamada, “Pakistan ordusu, Çin ile birlikte bizim topraklarımızdan geçen 'Pakistan-Çin ekonomik koridoru' adında Çin'in batısından Gwadar limanına kadar uzanan bir yol inşa ediyor. Bu projeyi Beluç halkını sömürge altına almak için yapıyorlar. Diğer eyaletlerden gençler buraya inşaat için gelmesinler. Burada canlarınızı feda etmeyin” ifadesini kullandı. Geçtiğimiz Salı günü İran'ın Pakistan sınırındaki Sistan ve Belucistan eyaletinin sınır bölgesinde ise devriye görevindeki İran askerlerini hedef alan saldırıda 8 sınır görevlisi hayatını kaybetmişti.



Stadyum bombalandı


Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin oluşturduğu koalisyon başkent Sana'da silah depolarına hava saldırıları düzenledi. Suudi Arabistan, Yemen'in güneyindeki Aden'de de Husiler'in silah deposu olarak kullandığı iddia edilen bir stadyumu bombaladı. Kararlılık Fırtınası adlı operasyonun sözcüsü General Ahmed Asıri, “Husiler'in okulları, stadyumları ve sivil yapıları silah deposu olarak kullanması, bu grubun sivil hayata zarar verme niyetinin ispatıdır” dedi. Yemen'de Husi Ensarullah hareketi militanları ile Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı Halk Direnişi Komiteleri milisleri ve silahlı aşiret üyeleri arasında İbb kentinde çıkan çatışmalarda, 24'ü Husi militanı, 28 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi de yaralandı.



Hamaney Kral'ın oğlunu hedef aldı


Suudi Arabistan'ın oluşturduğu Arap koalisyonuyla Yemen'e düzenlediği hava saldırılarını eleştiren İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, önceki gün yaptığı konuşmada hava saldırılarını 'suç ve soykırım' olarak tanımladı. Otuz yaşındaki Suudi Savunma Bakanı Muhammed bin Selman'ı hedef alan Hamaney, 'tecrübesiz gençlerin devleti ele geçirmesiyle dış politikada ağırbaşlılığın yerini barbarlığın aldığını' ifade etti. Jet pilotu olan Muhammed bin Selman Yemen'de Husi hedeflerine yönelik saldırılara da bizzat katılmıştı.




#yemen
#Muhammed Gargaş
#ortadoğu
٪d سنوات قبل