|

Yosipoviç, Bosna Hersek'te

Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç, Bosna Hersek'in ülkesinin en önemli komşusu olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
16:25 - 16/12/2014 Salı
Güncelleme: 16:29 - 16/12/2014 Salı
AA

Yosipoviç, Mostar kentindeki temasları kapsamında Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Hırvat üyesi Dragan Çoviç ile bir araya geldi. Hırvatistan'da, 28 Aralık'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden aday olan Yosipoviç, önümüzdeki dönemde de Bosna Hersek'in "büyük bir taraftarı" olmaya devam edeceklerini belirterek, Bosna Hersek'in Hırvatistan'ın en önemli komşusu olduğunu söyledi.

En uzun sınırımız, en derin ilişkilerimiz ve Bosna Hersek'le


Yosipoviç, "En uzun sınırımız, en derin ilişkilerimiz ve Bosna Hersek'te yaşayan, Boşnak ve Sırplarla birlikte ülkenin kurucu unsuru olan Hırvat halkı nedeniyle, Bosna Hersek bizim en önemli komşumuz. Bu insanların bir çoğunun Hırvatistan vatandaşlığı bulunuyor. Savaştan önce Bosna Hersek'te 750 bin Hırvat yaşıyordu, bugünse Bosna Hersekli 1.1 milyon insanın aynı Hırvatistan vatandaşlığı var. Görünen o ki bunlar sadece Hırvatlar değil" ifadesini kullandı.


Bosna Hersek'i önemli bir ortak ve dost olarak gördüklerini söyleyen Yosipoviç, cumhurbaşkanlığı boyunca elinde geldiğince Bosna Hersek'e yardımcı olmaya çalıştığını belirtti.


Yosipoviç, Bosna Hersek'e Avrupa Birliği ve NATO üyeliği konusunda da destek olmaya çalıştıklarını kaydederek, "Bosna Hersek, kendi sorunlarını kendi çözebilecek egemen bir ülke. Biz ise yardım eli uzatacak, kendi düşüncelerini söyleyecek bir dostuz" diye konuştu.


Yeni "soğuk savaş" iyi değil

Yosipoviç, Rusya - AB ilişkilerine de değinerek, yeni bir soğuk savaşın iyi olmayacağını belirterek, "Biz NATO ve AB üyesi olarak Avrupa'nın politikasını takip ediyoruz, ancak her zaman ortak bir dil bulmak için çalışıyoruz" diye konuştu.


Enerji konusunda bağımsızlık istediklerini anlatan Yosipoviç, ayrıca piyasanın tekelleşmesini istemediklerini vurguladı.


Yosipoviç, Batı ile Rusya arasındaki ilişkilerin gelecek dönemde daha iyi olacağına inandığını kaydederek, "Ukrayna'daki olaylar bu konuda kilit öneme sahipti. Önümüzdeki aylarda, anlaşılır ve kabul edilebilir bir çözüm bulunacağına inanıyorum" diye konuştu.


Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Hırvat üyesi Dragan Çoviç de görüşmede, Bosna Hersek'teki hükümet kurma çalışmaları ve AB üyelik süreciyle ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti.


Yosipoviç ile "dostane bir görüşme" yaptıklarını anlatan Çoviç, cumhurbaşkanlığı döneminde Yosipoviç ile iyi bir işbirliği içinde olduklarını, Yosipoviç'in görev süresi boyunca  Bosna Hersek vatandaşlarına birçok konuda yardımda bulunduğunu dile getirdi.


Yosipoviç ayrıca, Mostar Üniversitesi'nde "Hırvatistan'ın Dış ve Güvenlik Politikası" konulu konferansa katıldı.
#Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç
#hırvatistan-bosna hersek ilişkileri
#İvo Yosipoviç
9 yıl önce