|
Düşünce Günlüğü

Ölümünün 1. yılında aykırı Müslüman Roger Garaudy

Dünyada her fikir, her söz elli yüz sene içinde eskiyip değerini yitirmeye mahkûmdur. Bunun tek istisnası Kur''an''dır. Eskimediği gibi her geçen gün daha anlaşılır hale gelmekte, adeta gençleşmektedir.

İsmail Özcan
00:00 . 4/07/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Ölümünün  1. yılında aykırı Müslüman  Roger Garaud

Ölümünün 1. yılında aykırı Müslüman Roger Garaud

1982 yılında Müslüman olduktan sonra, ''Ben İslam''a bir elimde İncil, bir elimde Kapital''le geldim'' diyerek, İslam hiçbir şekilde onay vermediği halde öldüğünde cesedinin yakılmasını vasiyet ederek sıra dışı bir Müslüman olduğunu ilan eden ünlü filozof Roger Garaudy, bir yıl önce, 14 Haziran 2012 tarihinde, 99 yaşında bu dünyaya veda etti.

Yıllarca Protestan gençlik örgütü üyeliğinde bulunmuş; uzun yıllar Fransız Komünist Partisi''nin en prestijli üyesi, genel sekreteri ve en büyük ideologu olmuş; 20. Yüzyıl''da bütün dünyada Fransa''nın en büyük filozoflarından biri olarak şöhret yapmış birinin, İslamofobinin kıpırdamaya başladığı bir dönemde ''Ben Müslüman oldum'' demesinin, büyük tepkileri ve hatta düşmanlıkları göğüslemesi gerektiğinin bilincinde olarak İslam''ı seçmesinin biz sıradan fanilerinkini epeyi aşan bir cesaret işi olduğunu kabul etmek o kadar zor değildir.

Garaudy''nin İslam anlayışı bilhassa muhafazakâr İslamcı çevrelerde eleştirilere uğramış, kimi görüşleri hiç kabul görmemiştir. Onu eleştiren ve hatta Müslüman bile saymama eğilimi gösteren Müslümanlar bir şeye hiç dikkat etmemişlerdir: Garaudy, İslam''ı kabul etmekle eşi az görülmüş bir dışlanmayı, unutulmuşluğa mahkûm edilmeyi, fanatik Hıristiyan çevreler ve aydınlarca tahkir edilmeyi bile bile göze almıştır. Bu, kendini dört dörtlük Müslüman sayan birçok kimsenin kolay göze alamayacağı bir yiğitlikti.

İNSANLIĞIN EVRENSEL BARIŞI

Türkiye''den tanıdığı bir aydın olan merhum Ahmet Taner Kışlalı''yla bir sohbetinde ona şöyle demişti: ''İslam''ın özü ile o özden yola çıkarak o günün koşullarına göre üretilmiş çözümleri birbirine karıştırmamak gerekir. Ben 1400 yıl öncesinin koşulları içinde konulmuş kurallara uymak için dinimi değiştirmedim. O özü beğendiğim için Müslüman oldum. 1400 yıl öncesinin koşullarına getirilmiş olan çözümleri dâhiyane buluyorum.'' (Cumhuriyet, 25.09.1997)

''Beni komünist yapan ne ise Müslüman yapan da odur'' diyen Roger Garaudy''nin Yaşayan İslam, İslam''ın Vaat Ettikleri, İslam ve İnsanlığın Geleceği gibi İslam''la ilgili çok sayıda eserinden çıkarılabilecek özet şudur: İnsanlığın evrensel barışa ve kimsenin kimseyi ezmediği sosyal adalet düzenine erişebilmesinin zemini Kur''an''dır. Onun gözünde Kur''an hiç eskimeyen, daima yenilenen bir kitaptır: ''Dünyada her fikir, her söz elli yüz sene içinde eskiyip değerini yitirmeye mahkûmdur. Bunun tek istisnası Kur''an''dır. Eskimediği gibi her geçen gün daha anlaşılır hale gelmekte, adeta gençleşmektedir.''

Roger Garaudy, dinlerin ve ideolojilerin asr-ı saadet/altın devir olarak nitelenen her yönden başarılı dönemlerini idealize etmenin, hep ona takılıp kalmanın bir entegrizm (bağnazlık, donup kalmışlık) olduğunu ifade etmiştir. O, entegrizmin yeni arayışların, yeni yorumların ve güncel sorunlara çözüm bulma çabalarının önünü kesen bir felsefe olduğunu bir Hıristiyan, bir Marksist olarak ilan ettiği gibi Müslüman olarak da ilan etmiştir.

ARADIĞINI BULMAK

Roger Garaudy, Türkiye''de 20. Yüzyıl''ın 2. yarısından itibaren bilinen tanınan Marksist bir Fransız filozofuydu. 1960''ların ortalarında dilimize çevrilen İslamiyet ve Sosyalizm adlı eserinde İslam''la ilgili fikirleri, sanki onun ilerde Müslüman olacağının işaretleri gibidir.

Garaudy, Müslüman olmadan önce de sonra da çok büyük fikir çileleri çekmiş, tek başına büyük mücadeleler vermiş; evrensel bir perspektifle insanoğluna yönelik zulümlerin, baskıların, eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasının çarelerinin neler olabileceğini araştırmış; bu araştırmalar onu İslam''a ulaştırmıştır. Ararken de aradığını bulduğunda da hep yalnızdır, ama bu yalnızlık sebebiyle doğru bildiğinden hiç şaşmamış; doğru bildiği yolda tek başına yürümekte hiç tereddüt göstermemiştir. Geçen yüzyılın sonlarında yazdığı, Türkiye''deki en iyi Garaudy uzmanı olan, Garaudy''nin birçok eserini Türkçe''ye kazandıran Cemal Aydın''ın çevirdiği ''Yüz Yılımızda Yalnız Yolculuğum'' adlı eseri, adıyla bile onun yürüdüğü yolda hissettiği yalnızlığı anlatmayı başarıyor. Ruhu şad olsun!


10 yıl önce
default-profile-img