|

173 sahtekar firma ifşa edildi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı taklit veya tağşiş yaptığı kesinleşen 173 firmaya ait 282 ürünü ifşa etti. Firmaların et ürünlerinde tek tırnaklı hayvan ve domuz eti yer aldığı tespit edilirken süt ürünlerinde ise jelatin ve nişasta kullanıldığı açıklandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/03/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:32 - 24/03/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Türkiye’nin en büyük gıda firmalarından birinin 'Uzun sosis avantajlı' paketinde ise ‘baş eti’ görüldü.
Türkiye’nin en büyük gıda firmalarından birinin 'Uzun sosis avantajlı' paketinde ise ‘baş eti’ görüldü.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, insanların hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve satan 173 firmanın 282 ürününü ifşa etti.

DOMUZ ETİ KULLANMIŞLAR!

Bakanlığın internet sitesinde yayınlanan listede; taklit veya tağşiş yapıldığı tespit edilen enerji içeceği, çikolata, bitki, çay ve kahve ürünleri, alkolsüz içecekler, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, bitkisel yağlar, baharat ve bal üreten ve satan firmaların ve ürünlerin isimleri bulunuyor. Takviye edici gıda maddelerinde ilaç etken maddelerine rastlanırken, özellikle restoran ve et-et ürünü satan firmaların ürünlerinde ise tek tırnak (at, eşek) ve domuz etine rastlandı.

YOĞURTTAN JELATİN ÇIKTI

Türkiye’nin en büyük gıda firmalarından birinin 'Uzun sosis avantajlı' paketinde ise ‘baş eti’ görüldü. Özellikle bazı zeytinyağı üreticilerinin de taklit ve tağşişe sıklıkla başvurduğu ortaya çıktı. Edirne’de üretim yapan bir yağ üreticisinin ‘riviera zeytinyağı’ olarak sattığı ürüne mumsu maddeler ve pirina yağı karıştırıldığı ortaya çıktı.

KIRMIZI BİBERE BOYA

Şanlıurfalı bir biber üreticisinin isot kırmızı pul biberinde ‘boya’ kullandığı ortaya çıktı. Birçok bal üreticisinin de ürünleri listede yer aldı. Ballarda fruktoz ve glukoza rastlandı. Süt ve süt ürünleri üreticileri de listede kendisine geniş yer buldu. Tulum peynirlerinde bitkisel yağ ve nişastaya, manda yoğurtlarında süt yağı ve harici yağlara rastlandı. Bazı yoğurtlarda ise jelatin tespit edildi. Bakanlığın son açıkladığı sahtekar firmalarla birlikte 2012’den bu yana 769 firmaya ait bin 605 parti ürünün ismi açıklanmış oldu.

  • TAKVİYE GIDALARINDA SİLDENAFİL
    İLAÇ MADDESİ TESPİTİ YAPILDI
  • Bitkisel yağlarda da taklit ve tağşiş yapılan 104 parti ürüne ait bilgilere yer verildi. Duyuruda, takviye edici gıdalarda da değiştirilmiş 15 ürüne ait bilgiler yer aldı. Bitkisel macun ve bitkisel gıda takviyelerinde sıklıkla ilaç etkin maddesi "sildenafil"e rastlandığı bildirildi. Balda da taklit ve tağşişle üretilen 15 parti ürün açıklamada yer aldı. Alkolsüz içeceklerde 5, çikolatada 6, enerji içeceğinde 1, bitki çayında 1, baharatta da 1 parti ürününe ait bilgiler kamuoyuna ilan edildi. Taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi bulunduğu tespit edilen ürün, firma ve markaların bulunduğu listeye "www.tarim.gov.tr/GKGM" adresinden ulaşılıyor.
#Türkiye
#Gıda
#Tarım
6 yıl önce