|

65 yaş aylığında tüm detaylar belli oldu

2018 yılında 600 bin civarında olan 65 yaş üstü yaşlılara ödenen yaşlılık aylığı belli oldu. 65 yaş üstü sosyal güvencesi olmayan yaşlılara gelir imkanı veren yaşlılık aylığı vatandaşlar için merak konusu oldu. Peki 2018 yılı yaşlılık aylığı ne kadar? 65 yaş aylığı kaç ayda bir alınır? Binali Yıldırım'ın müjdesinden sonra ne kadar olacak? İşte binlerce vatandaşın beklediği 65 yaş aylığı hakkındaki tüm detaylar...

Yeni Şafak
16:00 - 6/02/2019 Wednesday
Güncelleme: 17:22 - 6/02/2019 Wednesday
Yeni Şafak
65 yaş aylığına ilişkin tüm detaylar...
65 yaş aylığına ilişkin tüm detaylar...

2018 yılında 600 bin civarında olan 65 yaş üstü yaşlılara ödenen yaşlılık aylığı belli oldu. 65 yaş üstü sosyal güvencesi olmayan yaşlılara gelir imkanı veren yaşlılık aylığı vatandaşlar için merak konusu oldu. 3 ayda bir ödenen 65 yaş aylığına yapılan zammı Başbakan Binali Yıldırım duyurmuştu.

65 yaş aylığı ne zaman ödenecek?

Geçtiğimiz gün aylığı 500 liraya çıkarılan yaşlılık maaşı üç aylık periyotlar ile mart, haziran, eylül ve aralık aylarında veriliyor. Yeni torba yasa ile maaşları artan vatandaşlar yaşlılık aylıklarının ne zaman ödeneceğini merak ediyorlardı.
Zam sonrasında yatacak olan ilk maaş Haziran ayı içerisinde hesaplara yattı.

Kimler yaşlılık maaşı alabilir?

Yaşlılık maaşı almak için 3 temel kriterin yerine getirilmesi gerekiyor. Bu şartların sağlanması durumunda yaşlılık maaşı başvurusunda bulunan kadın-erkek her vatandaş bu imkandan faydalanabiliyor.
İşte, 65 yaş aylığı almak için gerekli olan üç kriter:
  1. 65 yaş
    ını doldurmuş olmak,
  2. Hiçbir sosyal güvenceye sahip olmamak
    ; emekli olan, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) dul veya yetim aylığı alan, bir işte çalışanlar 65 yaş aylığı alamıyor. Bunun yanında, nafaka alan kişiler de bu aylıktan yararlanamıyor.
  3. Aylık gelirin 484 liranın altında olması gerekiyor
    ; Gelir hesabında daha önceden hane içindeki herkesin gelirine bakılıyordu. Artık 65 yaş aylığı bağlanacak kişinin, sadece kendisiyle eşinin geliri dikkate alınıyor.
  • Sigorta primini yatıranlar ile herhangi bir işte sigortalı olarak çalışanlar,
  • Nafaka alan kişiler ya da bunu alma hakkı olacak olan kişiler
  • Sosyal Hizmetler kanununun ilgili hükmü gereğince harçlık alanlar
  • Hane halkının ortalama geliri asgari ücretin 1/3’ünden (üçte birinden) fazla olan kişilerin yaşlılık aylığını alma hakkı yoktur.

65 yaş aylığına nasıl başvurulur?

Yaşlılık maaşı almak için gerekli olan kriterleri yerine getirmiş olan vatandaşların adreslerinin bağlı bulunduğu Sosyal Yardımlaşma Vakfı'na başvurmaları gerekiyor. Daha sonra valilik ve kaymakamlıklara bağlı defterdarlık veya mal müdürlüklerinden başvuru evrakları alınıyor.
Alınan evraklar 'SGK primsiz ödemeler' birimine teslim ediliyor.
Form, 'Aile Bakanlığı'nın internet sitesinde bulunuyor. 65 yaş aylığı için başvurunun yakını tarafından (vasi) yapılması için mahkemeden 'vasi'lik kararı alınacak.
SGK belgeleri inceleyecek ve maaş bağlama kararını verecek.

Binali Yıldırım müjdeyi vermişti

Başbakan Binali Yıldırım, 12 milyon emekliyi ve yaşlıları ilgilendiren önemli açıklamalarda bulunmuştu. Başbakan “Emeklilerimize bir müjdemiz var. 12 milyon emekli aylığı alan vatandaşımız var, bütün devletten maaş alanlar, her yıl Ramazan Bayramı öncesi, Kurban Bayramı öncesi olmak üzere birer ikramiye vereceğiz. Ramazan Bayramı öncesi bin TL, Kurban Bayramı öncesi bin TL” demişti.

  • Yaşlılık maaşında da düzenleme yapıldığını ifade eden Yıldırım, 65 yaş üstü ve 3 ayda bir ödenen yaşlılık aylığının da 266 liradan 500 liraya çıkarılacağını söylemişti.

65 aylığı üç ayda bir 1500 lira

Üç aylığı toptan ödeniyor yani 3 x 266 lira olarak ödeniyor. Kimler alıyor? Bunu emekliliği olmayan, kimsesi olmayan, hiçbir geliri olmayan kadın erkek fark etmez vatandaşlarımız. Ne kadar var? 600 bin civarında bu haktan bu yaşlılık aylığından yararlanan vatandaşlarımız var. Bunların 266 lira olan aylığını 500 liraya çıkarıyoruz. Üç ayda bir 1500 lira para almış olacaklar.

#65 yaş aylığı
5 years ago