|

ABD Çin Seddi’ne toslayacak

Trump, Çin’i hedef alan gümrük vergisi muhtırasını imzaladı. ABD’nin geri adım atmasını isteyen Çin, aksi durum için karşı liste hazırlığına başladı. Çin Ekonomi Bakanlığı, ABD’den ithal ettikleri 128 çeşit ürüne yüzde 15-25 oranlarında vergi uygulayacaklarını açıklayarak “Savaşacağız” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/03/2018 Cumartesi
Güncelleme: 08:20 - 24/03/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

Trump, Çin’i hedef alan gümrük vergisi muhtırasını imzaladı, ticaretteki en büyük rakibi Çin’i karşı harekete geçirdi. ABD’nin geri adım atmasını isteyen Çin, aksi durum için karşı liste hazırlığına başladı. Çin Ekonomi Bakanlığı, ABD’den ithal ettikleri 128 çeşit ürüne yüzde 15-25 oranlarında vergi uygulayacaklarını açıklandı. ABD’nin Çin Seddi’ne çarpması an meselesi.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’den ithal edilen ürünlere gümrük vergisi getiren başkanlık muhtırasını imzalaması ticaret savaşlarını iyice kızıştırdı. İthal çeliğe yüzde 25, alüminyuma ise yüzde 10 gümrük tarifesi getiren muhtıraya göre; Trump’ın imzaladığı gümrük vergisinin getirileceği ürünlerin büyüklüğü 60 milyar doları bulacak.

Muhtıra, Çin’in ABD’nin fikri mülkiyet haklarını çaldığı gerekçesiyle 1974 tarihli ticaret yasasının ‘Section 301’ başlığı kapsamında ABD Ticaret Temsilciliği tarafından geçen yıl başlatılan soruşturma sonucunda alınacak kararlar çerçevesinde Çin’den ithal edilen birçok ürünü hedef alıyor. Gümrüğe tabi ürünlerin listesi yayınlandıktan sonra başlayacak 30 günlük bir istişare dönemi bulunuyor. Trump ayrıca; Çin kontrolündeki şirketlerin ve fonların hassas teknolojilere sahip ABD şirketlerini almasını engellemeye yönelik yatırım kısıtlamaları geliştirmek için Hazine Bakanlığı’na 60 gün süre verdi.

ÇİN'DEN ABD'YE: UÇURUMUN KENARINDAN DÖN

Trump’ın bu kararının ardından Çin; ABD’nin uçurumun eşiğinden geri adım atmasını istedi. Çin Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Çin, ABD’nin uçurumun eşiğinden geri döneceğini, temkinli kararlar alacağını ve ikili ticaret ilişkilerini tehlikeli bir noktaya çekmeyeceğini umuyor. Çin ticaret savaşına girmeyeceğini umuyor, ancak böyle bir savaşa girmekten de korkmuyor” denildi.

ÇİN’İN LİSTESİ DE HAZIR

ABD’nin dün yürürlüğe koyduğu ithal çelik ve alüminyum gümrük vergilerine karşılık veren Çin; taze meyve, şarap ve fındık dahil olmak üzere ABD’den ithal edilen 3 milyar dolara kadar ürüne ilave gümrük vergileri koyma planlarını açıkladı. Bakanlığın açıklamasında, söz konusu tarifelerin yedi kategori altında 128 çeşit ürünü kapsayacağı belirtildi. Bakanlık, meyve, kuruyemiş, şarap ve çekme boru gibi ürünlere yüzde 15’lik gümrük vergisi uygulanacağını, bunun da 977 milyon dolara tekabül ettiğini bildirdi. Diğer yandan, domuz eti ve geri dönüşümlü alüminyum ürünlerine de yüzde 25’lik vergi uygulanacağı açıklandı.

“SAVAŞACAĞIZ, KARŞILIK VERECEĞİZ”

Çin’in Washington Büyükelçisi Cui Tiankai ise ABD’nin kararlarına aynı sertlikte karşılık vereceklerini söyledi. Büyükelçi Cui, “Bize ticaret savaşı dayatmak isteyen olursa, biz de savaşacağız. Çin’in yasal çıkarlarını korumak için kesinlikle karşılık vereceğiz. Eğer bizle sert oynamak istiyorlarsa biz de onlarla sert oynayacağız ve kimin daha uzun dayanacağını göreceğiz” diye konuştu.

Muaf ülke sayısı arttı

ABD; dün itibarıyla ithal çelik ve alüminyuma uygulamaya başlayacağı ek gümrük vergilerinden muaf tuttuğu ülke sayasını arttırdı. ABD Senatosu Finans Komitesi’nde düzenlenen oturumda, ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret politikalarına ilişkin soruları yanıtlayan ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer; Kanada ve Meksika’nın yanı sıra AB, Avustralya, Arjantin, Brezilya ve Güney Kore’nin de muaf tutulacağını söyledi. Ek gümrük vergilerinin en azından ilk başta bazı ülkeleri kapsamayacağını belirten Lighthizer, ABD’nin ithalatının yarısının gümrük vergilerinden muaf olacağına söyledi.

Türkiye sınırda kaldı

2017 ithalat rakamlarına göre, ABD’ye en fazla çelik satan ülkeleri, Kanada (yüzde 16), Brezilya (yüzde 13), Güney Kore (yüzde 10), Meksika ve Rusya (yüzde 9), Türkiye (yüzde 7), Japonya (yüzde 5), Tayvan (yüzde 4), Almanya (yüzde 3) ve Hindistan (yüzde 2) oluşturuyor. Alüminyumda ise Kanada yüzde 56 ile ABD’nin ithalatının yarısından fazlasını tek başına üstleniyor. Diğer önemli tedarikçi ülkeleri ise Rusya (yüzde 8), Birleşik Arap Emirlikleri (yüzde 7) ve Çin (yüzde 6) oluşturuyor.

Moody's: Etkisi sınırlı kalır

ABD merkezli kredi derecelendirme kuruluşları, Trupm’ın aldığı kararlara destek veren açıklamalar yapmaya başlaması dikkat çekti. Moody’s, “Eğer ABD gümrük vergisi ve diğer korumacı tedbirleri önemli derecede genişletirse, bu Çin’in ekonomik büyümesini ve belli başlı endüstrilerini olumsuz etkiler” yorumunda bulundu. Moody’s, ABD’nin Çin’den yapılan ithalata uygulanan gümrük vergilerini artırması ve Çin’in bu hamleye benzer şekilde karşılık vermesinin derecelendirilen Çinli şirketlere etkisinin sınırlı olmasının beklendiğini de açıkladı.

#ABD
#Çin
#Donald Trump
6 yıl önce