|

Akademisyen Ata Özkaya'dan yerli yatırımcıya skandal çağrı: Dövizlerini piyasadan çekerek hükümeti politikalarından vazgeçirebilirler

Galatasaray Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ata Özkaya, katıldığı canlı yayında, seçimlerde Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden kazanması durumunda, yerli yatırımcıların dövizlerinizi bankadan çekebileceğini söyledi. Hükümetin ekonomi politikalarının 'sürdürülemez' olduğunu iddia eden Özkaya, "Yabancı para yatırımı yapanlar, hükümetin bu politikalara devam etmemesi için dövizlerini bankadan çekebilir" diye konuştu. Finansal okuryazarlığı yüksek olan doktor, mühendis gibi meslek kollarına işaret eden Özkaya, "Dövizinin orada olması hükümet politikalarının sürmesine yardımcı olmaktadır." dedi.

20:30 - 18/05/2023 Perşembe
Güncelleme: 21:10 - 18/05/2023 Perşembe
Yeni Şafak
Akademisyen Ata Özkaya
Akademisyen Ata Özkaya

Türkiye, 14 Mayıs'ta sandık başına giderek cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için oy kullandı. Seçimlerde, Cumhur İttifakı Meclis çoğunluğunu ezici bir üstünlükle eline alırken, cumhurbaşkanı seçimleri ise ikinci tura kaldı.

Recep Tayyip Erdoğan'ın en yakın rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'na yaklaşık 2 milyon 600 bin oy fark atması, muhalefet destekçisi odakları harekete geçirdi.

Kılıçdaroğlu'na verdiği destekle tanınan İngiliz ekonomist Timothy Ash, ikinci tur öncesi Londralı yatırımcılara 'Borsa İstanbul'daki hisselerinizi satın, ekonomi kötüye gitsin' şeklinde skandal bir çağrıda bulundu.

Benzer bir çağrı Galatasaray Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ata Özkaya'dan da geldi.



Yatırımcıya skandal çağrı: "Dövizlerinizi piyasadan çekerek hükümetin politikalarını sürdürülemez hale getirebilirsiniz"

Bloomberg HT canlı yayınına katılan Özkaya, Erdoğan'ın yeniden kazanması durumunda, yerli yatırımcıların dövizlerinizi bankadan çekebileceğini söyledi. Hükümetin ekonomi politikalarının 'sürdürülemez' olduğunu iddia eden Özkaya,
"Yabancı para yatırımı yapanlar, hükümetin bu politikalara devam etmemesi için dövizlerini bankadan çekebilir"
diye konuştu. Finansal okuryazarlığı yüksek olan doktor, mühendis gibi meslek kollarına işaret eden Özkaya,
"Dövizinin orada olması hükümet politikalarının sürmesine yardımcı olmaktadır."
dedi.

"Dövizleri hükümet politikalarının sürmesine yardımcı olmaktadır"

Özkaya'nın konuya ilişkin açıklamaları şöyle:

Seçim sonuçları hükümet politikalarının onayı anlamına gelir. Hükümet tarafından da sürdürülme ısrar edilebilir. Bunun ekonomik ve siyasi karşılığı yani hane halkının davranışına olan etkisi hükümetin bu politikalardan vazgeçmesine sebebiyet verecektir. Yoksa makro ekonomik verileri aldığımızda özellikle dış açık, kamunun hazinenin nakit gerçekleşmelerindeki iç açık gibi verileri aldığımızda sürdürülemeyeceğinin veri olarak dinamik analizi görebiliyoruz.

Yabancı para yatırımı yapan bu seçmen ancak davranışıyla engelleyebilir bunu. Bu gerçekten ekonominin siyasete bakan tarafıyla alakalı. Ekonomik güven kaybının devam etmesi durumunda hane halkı birikim yapabilenler dövizlerini bankadan çekmeye kalktığı zaman fiziksel olarak bu bir engeldir. Hükümetin bu politikalara devam etmemesi için.

Son günlerde ortaya çıkan tartışmalar, hane halkının davranışını ekonomi dışına taşırabilir. Bir karar verici, neden bu durumun içinde olduğunu sorguladığında dövizini çekebilir. Çünkü dövizinin orada olması hükümet politikalarının sürmesine yardımcı olmaktadır. Böyle bir açmaza girebilir seçmen ve finansal okuryazarlığı yüksek vatandaşlarımız. Döviz birikimi olan vatandaşların belirli bir meslek grubunda olduğunu biliyoruz. Doktorlar mühendisler gibi yüksek bilgi kullanan meslek grupları."

#Borsa
#Döviz
#Manipülasyon
#Seçim
#Ata Özkaya
1 yıl önce