|

Asgari ücret zammı için ikinci toplantı sona erdi: Milyonlarca çalışan çıkacak karara odaklandı masada 5 senaryo var

Asgari ücret açıklanacak mı? Asgari ücret zammı belli oldu mu, ne zaman açıklanacak? Milyonlarca çalışanın gözü asgari ücret zammına çevrildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde başlayan Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısı sona erdi. Gözler masadan çıkacak karara çevrildi. Peki, asgari ücret zammı ne kadar olacak? Asgari ücret zammı için olası senaryolar neler? Yeni asgari ücret için nefesler tutuldu. Yeni asgari ücret zammının belli olması ile beraber birçok ödeme ve gelir kalemi değişecek. Zam pazarlığında ikinci toplantı sona erdi. İlk açıklama TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar'dan geldi. İşte tüm detaylar...

Seda Ekinci
15:11 - 18/12/2023 Pazartesi
Güncelleme: 15:42 - 18/12/2023 Pazartesi
Yeni Şafak
Asgari Ücret Komisyonu ikinci toplantısı
Asgari Ücret Komisyonu ikinci toplantısı
İçindekiler
Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücret rakamıyla ilgili süreç devam ediyor. İlk toplantısını 11 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleştiren komisyon
, ikinci toplantı için bugün saat 13.30'da yine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda bir araya geldi.
Birinci toplantı sonucunda asgari ücret belirleme aşamalarındaki takvim oluşturularak, yapılan çalışmalar paylaşılmıştı. Asgari Ücret Komisyonu'nun ikinci toplantısı sona erdi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu

İkinci toplantı sonrası ilk açıklama TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar'dan geldi: Asgari ücrette zam oranı ne olacak?

Asgari Ücret Komisyonu ikinci toplantısı sona erdi. 'Tek Zam' pazarlığı sonrası ilk açıklama TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar'dan geldi.

TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar

Ramazan Ağar, kendisine yöneltilen 'Asgari ücrette zam oranı ne olacak?' sorusuna asgari ücret için şu anda bir rakam olmadığını ve toplantı tarihi ile ilgili bir netlik olmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı. "Şu anda bir sonuç yok. Ancak tahmin ediyorum görüşmeler süratle devam edecek. Kısa süre içinde mutabakata varılarak sona ermesini temenni ediyoruz. Ama rakam şu an yok. Şu anda mutabakat olur mu olmaz mı demenin bir anlamı yok, çünkü rakam ortada yok. Bu hafta içerisinde tekrar bir araya gelerek bu işin sonuca gidilmesini temenni ediyoruz."


Yeni asgari ücret için masada 5 senaryo var

  1. Yüzde 35'lik zamda net 15 bin 392 lira, brüt 18 bin 109 lira
  2. Yüzde 40'lık zamda net 15 bin 962 lira, brüt 18 bin 779 lira
  3. Yüzde 45'lik zamda net 16 bin 532 lira, brüt 19 bin 450 lira
  4. Yüzde 50'lik zamda net 17 bin 103 lira, brüt 20 bin 121 lira
  5. Yüzde 55'lik zamda ise net 17 bin 673 lira, brüt 20 bin 791 olacak"

Yeni asgari ücret zammıyla birlikte neler değişecek?

Yeni asgari ücret tutarının belli olması ile beraber birçok ödeme ve gelir kalemi değişecek. İşte asgari ücret zammı ile değişecek kalemler:

  1. İşsizlik maaşı
  2. Asgari ücretlinin kıdem tazminatı
  3. Askerlik ve doğum borçlanması
  4. Yurt dışı borçlanması
  5. İhya tutarı ve isteğe bağlı sigorta primi
  6. Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri
  7. 65 yaş, engelli ve evde bakım maaşı gelir sınırı
  8. Rapor parası ve iş görmezlik ödeneği
  9. Kısa çalışma ve yarı zamanlı çalışma ödeneği
  10. Stajyer ücreti

Asgari ücrete tek zam

Asgari ücret zammı ocak ayı itibarıyla geçrli olacak ve bir zam yapılacak. 2024 Ocak zammı sonrası asgari ücret için Temmuz ayında yeniden görüşmeler yapılması beklenmiyor.


İşveren desteği olacak mı?

Asgari ücret konusunda açıklamalarda bulunan Bakan Işıkhan, "İşveren desteği ile ilgili bir çalışma olur mu?" sorusuna yaptığı açıklamada "Bu konuların hepsini değerlendireceğiz." ifadelerini kullanmıştı.


Geçen sene asgari ücret ne zaman açıklandı?

2023 yılında, 7 Aralık'ta başlayan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarının neticesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 asgari ücret Ocak zammını 22 Aralık 2022 tarihinde duyurmuştu.



#asgari ücret
#ekonomi
#Asgari Ücret Tespit Komisyonu
5 ay önce