|

Asgari ücrete büyük zam

Milyonlarca kişinin merakla beklediği asgari ücret 2019’da 2 bin 20 TL olarak açıklandı. Oy birliğiyle belirlenen asgari ücret, geçen yıla oranla enflasyonun da üzerine çıkarak yüzde 26 arttı. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “Hedef 2 bin lira eşiğini aşmaktı. Kamuoyunun memnun olduğunu umut ediyorum” dedi. TİSK ise rakamın beklentilerinin üzerinde olduğunu açıkladı.

Yeni Şafak
04:00 - 26/12/2018 Çarşamba
Güncelleme: 00:13 - 26/12/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Geçen yıl 9 ay olarak uygulanan asgari ücret desteği, 2019'da 12 ay boyunca uygulanacak.
Geçen yıl 9 ay olarak uygulanan asgari ücret desteği, 2019'da 12 ay boyunca uygulanacak.

Yaklaşık 7 milyon çalışanı ilgilendiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun nihai kararına göre 1 Ocak 2019’dan itibaren geçerli olacak asgari ücret, net 2 bin 20 Türk Lirası olarak belirlendi. Böylelikle, 2018 yılında uygulanan bin 603 liraya kıyasla 2019 yılında net asgari ücret yüzde 26 artarken, gelecek yıl için brüt asgari ücret miktarı da 2 bin 558 Türk Lirası oldu. Asgari ücretteki artış sonrası işsizlik maaşı da değişecek. 2019'da işsizlik maaşının üst limiti 2030 TL'ye yükselecek. En düşük işsizlik maaşı ise 1.015 TL olacak. Öte yandan, geçen yıl 9 ay olarak uygulanan asgari ücret desteği, 2019'da 12 ay boyunca uygulanacak. Bu destek 500 ve üzeri sigortalı çalıştıran iş yerleri için 101 lira, 500'ün altında sigortalı çalıştıran iş yerleri için ise 150 lira olacak.


SOSYAL ADALET GÖZETİLİYOR

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ev sahipliğinde toplandı. Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, komisyonun belirlediği yeni asgari ücret rakamını Bakanlıkta açıkladı. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerli olacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 6 Aralık'ta ilk toplantısını yaptığını hatırlatan Selçuk, komisyon üyelerince çok yoğun ve titiz bir çalışma yürütüldüğünü, ikinci toplantının 13 Aralık’ta TİSK ev sahipliğinde, üçüncü toplantının ise 20 Aralık'ta Türk-iş ev sahipliğinde gerçekleştirildiğini anlattı. Bakanlık olarak bu süreçte sosyal adaleti ve çalışma barışını güçlendirmeyi, işçileri, işverenleri ve işi koruyarak ülkenin insani ve ekonomik kaynaklarına sahip çıkmayı temel öncelik olarak gördüklerini ifade eden Selçuk, bu sorumluluğun bilinciyle, tüm dengeleri ve hassasiyetleri gözeterek Asgari Ücret Tespit Komisyonunun çalışmalarını yürüttüğünü belirtti.

KARAR OY BİRLİĞİYLE ALINDI

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, "Mevcut enflasyon oranının üzerinde bir artış sağlayarak 10 Ekim'de enflasyonla topyekün mücadele programında, işçimizi enflasyona ezdirmeyeceğimize dair verdiğimiz sözü de tutmuş olduk. Bu karar, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun oy birliğiyle alınmıştır" ifadelerini kullandı. Hükümetleri döneminde asgari ücrette oy birliği üç defa sağlandığını hatırlatan Selçuk, şöyle devam etti: "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişten sonraki bu ilk asgari ücretin oy birliği sağlanmış olması da söz konusu Türkiye olduğunda aynı milletin evlatları olarak işçimizin ve işverenimizin ortak payda da buluşabileceğinin bir göstergesi oldu."

  • TİSK: Beklentimizin üzerinde oldu
  • Komisyonda işveren temsilcisi olan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, yeni asgari ücretle ilgili, “Beklentilerimizin üzerinde olduğunu ifade etmek istiyorum. İlk toplantıdan itibaren hedef enflasyonla birlikte 2019 Yeni Ekonomik Program’da olan hedeflerin dikkate alınmasını talep etmiştik. Bunlar taleplerimizin üzerinde oldu” dedi. Asgari ücrete işveren desteğiyle ilgili taleplerini toplantıda tekrar dile getirdiklerinin altını çizen Koç, Bakan Selçuk’un, “bu konuda hükümetle görüşeceğini” ifade ettiğini aktardı.


#Asgari ücret
#Zam
5 yıl önce