|

Bakan Şimşek duyurdu: Türkiye'nin risk primi yüzde elliden fazla geriledi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uygulanan ekonomi politikalarıyla yatırımcı güveninin arttığını, rezervlerin güçlendiğini ve Türkiye'nin risk priminin düştüğünü açıkladı. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Bakan Şimşek, mayıs ayında 700’ün üzerinde olan Türkiye’nin risk primi bugün 330’lar seviyesine gerilediğini ifade etti.

Semih Bozkuş
18:08 - 23/11/2023 Perşembe
Güncelleme: 18:46 - 23/11/2023 Perşembe
Yeni Şafak
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin mayıs ayında 700'ün üzerinde olan risk priminin bugün 330'lar seviyesine geldiğini duyurdu.

Bakan Şimşek, X hesabından ekonomi politikalarına ilişkin paylaşımda bulundu. Enflasyonu düşürmekte kararlı olduklarını vurgulayan Bakan Şimşek, Türkiye ekonomisinin güçlendiğini gösteren ibarelere de değindi.

Uygulanan ekonomi politikalarıyla yatırımcı güveninin arttığını, rezervlerin güçlendiğini ve Türkiye'nin risk priminin düştüğünü ifade eden Şimşek, mayıs ayında 700'ün üzerinde olan risk priminin bugün 330'lar seviyesine geldiğini belirtti.

"Günlük reeskont kredi limitini 10 katına çıkardık"

Bakan Şimşek ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) brüt rezervleri Eylül 2014’ten bu yana en yüksek seviyesi olan 134,5 milyar dolara ulaştığını da kaydetti.

Enflasyonu düşürmek için yürütülen 'dezenflasyon' sürecinde yatırımı, üretimi ve ihracatı desteklemekte kararlı olduklarını da ifade eden Bakan Şimşek, "Bu çerçevede, Eximbank’ın sermayesi güçlendirilirken, ihracatçıların finansmana erişimini desteklemek için günlük reeskont kredi limitini 10 katına çıkararak 3 milyar TL’ye yükselttik. İhracat ve döviz kazandırıcı hizmetler için reeskont kredi faizlerine üst sınır getirerek, iskonto oranını azami yüzde 25,9’da sabit tuttuk." dedi.

Bakan Şimşek, X hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Enflasyonu düşürmekte kararlıyız zira fiyat istikrarı sürdürülebilir yüksek büyümenin ön koşuludur. Uyguladığımız politikalarla yatırımcı güveni artarken, rezervlerimiz güçlenmiş ve ülke risk primimiz düşmüştür.


Bugün açıklanan verilere göre TCMB brüt rezervleri Eylül 2014’ten bu yana en yüksek seviyesi olan 134,5 milyar dolara ulaşmıştır. Mayıs ayında 700’ün üzerinde olan Türkiye’nin risk primi bugün 330’lar seviyesine geriledi.


Dezenflasyon sürecinde yatırımı, üretimi ve ihracatı desteklemekte de kararlıyız. Bu çerçevede, Eximbank’ın sermayesi güçlendirilirken, ihracatçıların finansmana erişimini desteklemek için günlük reeskont kredi limitini 10 katına çıkararak 3 milyar TL’ye yükselttik. İhracat ve döviz kazandırıcı hizmetler için reeskont kredi faizlerine üst sınır getirerek, iskonto oranını azami yüzde 25,9’da sabit tuttuk.


TCMB yeni YTAK programı ile nitelikli yatırımları desteklemek için yıllık 100 milyar TL olmak üzere 3 yıl boyunca toplam 300 milyar TL limit tahsis etmiştir."




#Enflasyon
#Risk Primi
#Ekonomi
7 ay önce