
Vergi alanında yaşanan suistimaller üzerine Maliye ve Hazine Bakanlığı’nın uzun zamandır alt yapısını oluşturduğu yeni birim hayata geçiriliyor. 3 yıllık Yeni Ekonomi Programı’nda da yer alan merkez bakanlık bünyesinde kurulacak ve ilk etapta bin uzmanla işe başlayacak. Tüm kurum ve kuruluşlardan alınacak bilgilerin toplanacağı merkez üzerinden devlet tüm ekonomik faaliyetleri yakından takip ederek vergide etkinliği üst seviyelere çıkaracak. Uygulamalar ile devletin kasasına 16 milyar liralık ek gelir girmesi hedefleniyor.
İşsizlik, enflasyon ve büyüme gibi kritik hedeflerin yanı sıra tasarruf ve gelir arttırıcı adımların da yer aldığı 3 yıllık Yeni Ekonomi Programı'nda özellikle devletin en büyük gelir kaynağı olarak bilinen vergi sistemine de odaklanıldı.
Etkinliği olmayan kaldırılacak
Yeni planda devlet gelirlerinin artırılmasına yönelik tedbirler alınırken, vergide etkin tahsilat ve kayıt dışılığı azaltmak için vergi süreçlerinde önemli iyileştirmeler de yapılacak. Etkinliği kalmamış olan istisna, muafiyet ve indirimler ise kademeli olarak kaldıracak.
Bakanlıkta vergi merkezi kurulacak
Bin kişilik ekip oluşturulacak
Veri ve bilgi yağacak
Büyük Vergi Veri Analiz Merkezi'nde mükelleflerin e-beyanname, bilanço, gelir tablosu ve kesin mizan verilerinin yanı sıra sicil, gümrük, mal varlığı, ödeme ve tahsilat, diğer kurum ve kurul bilgileri sürekli takip edilecek ve bu veriler söz konusu mükelleflerin irtibatlı olduğu finans kuruluşları, şirketler, SGK, tapu ve gümrük idaresinden alınacak bilgilerle de çapraz sorgulamaya tabi tutulacak.
60 bin m2’lik alanda çalışacaklar
Bakanlık bünyesinde kurulacak yeni birimin Gelir İdaresi Başkanlığı için eğitim merkezi olarak inşaa edilen Ankara Yeni Mahalledeki 60 bin m2 kapalı alanı bulunan binada hizmet vermesi öngörülüyor.
- Türkiye'nin 2018 yılı için öngörülen vergi geliri 599,4 milyar lira.
3 yıl yeniden yapılandırma yok
Vergi süreçlerindeki etkinliğin artırılmasının yanı sıra vergi prim ve diğer kamu alacaklarına ilişkin yeniden yapılandırma süreci 3 yıllık dönemde kesinlikle hayata geçirilmeyecek.
16 milyar lira gelir bekleniyor
Büyük Vergi Veri Analiz Merkezi'nin yanı sıra Maliye ve Hazine Bakanlığı'nda Kamu Maliyesi Değişim ve Dönüşüm Ofisi de kurulacak. Her bakanlıktan temsilcilerin yer aldığı ofis program dâhilinde atılacak adımları takip ederek etkinliğinin artmasını sağlayacak. Özellikle vergi alanında alınacak önlemlerle birlikte devletin kasasına 16 milyar liralık ek gelir girmesi bekleniyor.










